Цікава та корисна інформація

10 книг, які інтригують своєю назвою

Чим ви зазвичай керуєтеся при виборі книг? Когось приваблює яскравий дизайн обкладинки, хтось перед походом у книгарню переглядає списки бестселерів від The New York Times та Amazon, а дехто дослухається до рекомендацій друзів та колег. А чи бувало з вами таке, що побачивши чи почувши про книгу, вас інтригувала саме її назва?

Кожен письменник і видавець знає – вдала назва – половина успіху книги. А читачам, в свою чергу, неодмінно кортить дізнатися, що ж такого цікавого ховається за цією незвичною назвою? Представляємо вам добірку топ-10 книг, які інтригують своєю назвою… і не тільки.

1. Анджела Нанетті “Мій дідусь був черешнею”

“Мій дідусь був черешнею” – це одна з найвідоміших повістей італійської дитячої письменниці Анджели Нанетті. І хоч книга позиціонується як дитяча, однак кожен дорослий повинен прочитати цю зворушливу історію про звичайного хлопчика Тоніно, яка зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами.

Дідусь і бабуся хлопчика своїми словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед ним цілі скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища, в тому числі і смерть…

“Мій дідусь був черешнею” – це історія, яка повертає нас в дитинство і нагадує, що дива таки існують поряд з нами, і що побачити їх зовсім просто – достатньо відкрити своє серце.

2. Бел Кауфман “Вгору по сходах, що ведуть вниз”

Відомий роман Бел Кауфман, онуки відомого єврейського письменника Шолом-Алейхема, “Вгору по сходах, що ведуть вниз” – це історія про школярів і їх вчителів, дітей і дорослих та про тих, хто йде проти системи.

Молода вчителька Сільвія Баррет, тільки що закінчила коледж, потрапляє працювати в звичайну американську школу і намагається зламати стару систему і вийти за її рамки. Це книга про складні речі простою мовою, про самотність підлітків, про пошук свого місця у цьому світі, про те, як нам усім потрібен моральний орієнтир. Це історія, в якій переплітаються драма, абсурд і любов.

Книга починається словами “Привіт, училка!” і закінчується словами “Привіт, зубрилка!”, а між ними листи, записки та малюнки, кожен з яких – крик людини в надії, що вона буде почутою…

3. Олівер Сайкс “Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом”

“Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом” – книга-бестселер за версією New York Times та Amazon. Автор книги – сер Олівер Сайкс – найвідоміший невролог світу. New York Times влучно назвала його “поетом-лауреатом сучасної медицини”. Книга “Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом” – це збірка прозових оповідань, історій пацієнтів, з якими працював доктор Сайкс.

Це історії справжніх людей, які намагаються подолати серйозні і незвичайні порушення психіки. Вони втратили спогади, вважають власні кінцівки чужими, мають незбагненні здібності до складних обчислень і безліч інших відхилень від «норми».

Це глибока та мудра книга, в якій кожен знайде щось своє. Яка природа хвороби? Що вона робить із психікою? Чи завжди забирає, чи інколи приносить щось нове і навіть позитивне?

4. Арнхільд Лаувенг “Завтра я завжди була левом”

Арнхільд Лаувенг – норвезька письменниця та психолог з надзвичайною історією життя. Коли їй було 17, лікарі діагностували в неї шизофренію. Наступні 10 років жінка провела в психіатричних лікарнях, а коли одужала, стала професійним психологом. На сторінках своєї книги “Завтра я завжди була левом” Арнхільд Лаувенг ретельно описує та аналізує власну хворобу та хроніку боротьби з нею.

“Завтра я завжди була левом” – історія про внутрішню логіку і сенс помилкового сприйняття, іншу людину, що складає твоє “я” та неймовірну силу волі.

Читайте також: ЩО ПОЧИТАТИ ЛІТОМ: ТОП-10 ЛІТНІХ КНИЖОК

5. Марія Матіос “Майже ніколи не навпаки”

“Важить не час, а людина в обставинах часу“ – ось основна теза твору української письменниці Марії Матіос. “Майже ніколи не навпаки” – це сімейна сага в трьох новелах про життя декількох гуцульських родин у період Першої світової війни й аж до середини ХХ століття.

Присмачений гуцульським колоритом, роман розповідає про життя декількох, здавалося б, нічим не пов’язаних родин. У перших двох новелах розповідаються трагічні долі головних героїв, а третя новела пояснює дві попередні, зводить їх воєдино і аж наприкінці твору читачеві стає зрозуміло, чому трагічні події мали місце саме там і в той час: бо все у нашому житті є закономірним – і майже ніколи не буває навпаки.

6. Сара Вінман “Коли Бог був кроликом”

Бестселер британської письменниці “Коли Бог був кроликом” – це чуттєва історія про брата і сестру, про дитинство і дорослішання, дружбу й родинні стосунки, тріумф і трагедію, про любов у всіх її проявах  і … про кролика на ім’я Бог. Тут читач знайде все: трагічно-безвихідні події, життєрадісні ситуації, сім’ю, дружбу, любов, злети і падіння.

7. Мері Енн Шеффер, Енні Берроуз “Клуб любителів книг і пирогів з картопляного лушпиння”

Як сказано в романі, “хороші книги начисто відбивають охоту до поганих”. Можливо, саме ця книга і стане для вас однією з найулюбленіших. “Клуб любителів книг і пирогів з картопляного лушпиння” – це історія молодої письменниці Джулієт. У післявоєнному Лондоні дівчина намагається знайти сюжет для нової книги, але про жахи війни писати їй зовсім не хочеться, а інші теми здаються або нудними, або недоречними.

На допомогу приходить випадок – у вигляді листа свинаря з острова Гернсі. Невідомий хлопець, до рук якого потрапила книга, що колись належала Джулієт, просить порадити йому гарну книжкову крамницю. На острові, однак, дістати книгу важко, оскільки всі роки війни він був окупований німцями. Так починається листування, а точніше, роман у листах між Джулієт і остров’янами. Історія книжкового клубу, який став прикриттям для заборонених зустрічей жителів села, захоплює і затягує дівчину. Історія, що починалася як сюжет для нової книги, скоро перетвориться на її власну історію…

Читайте також: 10 ЗАТИШНИХ КНИГ ДЛЯ ОСІННЬОГО ЧИТАННЯ

8. Фредрік Бакман “Моя бабуся просить їй вибачити”

У центрі роману шведського письменника Фредріка Бакмана “Моя бабуся просить їй вибачити” – семирічна дівчинка на ім’я Ельза, яка живе з матір’ю та вітчимом. Ельзі зараз непросто: вона втратила  бабусю, свого єдиного друга і власного супергероя.

Помираючи, бабуся дала онучці завдання – рознести листи, в яких вона просить вибачення в різних людей. Саме із цих листів Ельза багато дізнається і про своїх сусідів, і про саму бабусю.

Цей роман – це заворожуюча історія про важкі за змістом речі, про прощення, про внутрішній світ і про те як відпускати дорогих для себе людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 НАЙКРАЩИХ КНИГ, ЯКІ МАЄ ПРОЧИТАТИ КОЖЕН

9. Фенні Флеґґ “Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка»”

“Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка»” – це, мабуть, одна з “найлітніших” і найжиттєрадісніших книг. Це понад 300 сторінок історії буття цілого покоління, де розкриваються такі непрості теми, як расова сегрегація, одностатеві стосунки та насилля в сім’ї.

Евелін – жінка середніх років, яка переживає глибоку особисту кризу. В домі пристарілих вона випадково знайомиться зі старенькою Нінні, яка, попри важку долю, не втрачає жаги до життя.

Нінні розповідає Евелін історії їхнього містечка: про дівчину, яка після загибелі брата знаходить сили жити далі; про розбите серце красуні Рут; про мандрівного робітника, який закохався в Рут; про безробітних, яких у кафе «Зупинка» годували безкоштовно… Ці історії мають таку силу, що змінюють на краще життя тих, хто їх читає.

10. Джонатан Сафран Фоер “Моторошно голосно і вкрай близько”

Роман Джонатана Фоера “Моторошно голосно і вкрай близько” – це зворушлива та глибока історія, розказана 9-річним хлопчиком, батько якого загинув в одній з веж-близнюків 11 вересня 2001 року під час теракту в Нью-Йорку.

Хлопчик Оскар по всьому місту шукає інформацію, яка повинна привести його до вирішення загадки батька. На шляху йому зустрінуться різні люди, але їх всіх об’єднає страшна катастрофа…

Більше цікавого зі світу книг, книжкові підбірки, новини, цитати, огляди на рецензії на книжковому блозі abook.s

Читайте також:

100 НАЙКРАЩИХ КНИГ, ЯКІ МАЄ ПРОЧИТАТИ КОЖЕН

ЩО ПОЧИТАТИ ЛІТОМ: ТОП-10 ЛІТНІХ КНИЖОК

10 ЗАТИШНИХ КНИГ ДЛЯ ОСІННЬОГО ЧИТАННЯ

ЩО ПОЧИТАТИ НА РІЗДВО: 10 КНИГ ДЛЯ СВЯТКОВОГО НАСТРОЮ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Армії утримуються для захисту існуючої системи, а не людей. В майбутньому розумне людство не допустить війни”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Це не комільфо! Топ 5 речей, які не можна дарувати жінці

Подорожі

Карантин


Читайте також