DEZTOP

10 футболістів, які померли під час матчу

Футбол – гра, яку обожнюють мільйони. Здавалося б, що може бути небезпечного в футболі? Це не бокс, не вільна боротьба і навіть не стрільба з лука. Тим не менше, історія футболу знає чимало випадків коли футболісти – молоді спортсмени – помирали на полі під час матчу.

1. П’єрмаріо Морозіні

14 квітня 2012 року під час виїзного матчу 33 туру Серії Б, 25-річний захисник «Ліворно» П’єрмаріо Морозіні в першому таймі на 31 хвилині втратив свідомість, впав на газон і не зміг самостійно піднятись. Перед тим як втратити свідомість, він тричі пробував встати на ноги. В кінцевому результаті гру перервали.

Футболіст був перенесений до машини швидкої допомоги, котра виїхала прямо на поле, і йому була надана перша медична допомога. Як повідомила пізніше італійська преса, Марозіні переніс серцевий напад у машині швидкої допомоги й помер дорогою до лікарні.

2. Грегорі Мертенс

В квітні 2015 року під час чемпіонату Бельгії між «Генком» та «Локереном» Грегорі Мертенсу стало зле і він втратив свідомість прямо на полі. Суддя зупинив гру і покликав лікарів, які зафіксували у гравця зупинку серця.  Провівши реанімацію серця, медики доставили гравця в одну із лікарень Генка, де його ввели в стан штучної коми.

Протягом трьох днів Мертенг боровся за своє життя, але після операції його стан почав різко погіршуватись і сім’я прийняла рішення відключити Грегорі від апарату життєзабезпечення. Слід відзначити, що до цього жодних проблем із серцем у гравця не було і він успішно склав усі фітнес-тести УЄФА.

3. Міклош Фехер

24 січня 2004 року під час чемпіонату Португалії, угорський гравець португальського клубу «Бенфіка» Міклош Фехер під час гри чемпіонату Португалії проти «Віторії» вийшов на заміну у другому таймі. Заміна спрацювала під кінець матчу, коли з передачі угорця було забито єдиний м’яч матчу. За хвилину, вже у доданий час гри, Міклош отримав жовту карту за спробу зірвати атаку суперників, футболіст з посмішкою зробив кілька кроків і впав.

Першу допомогу футболісту надали гравці та лікарі, але врятувати Фехера не вдалось. Причиною трагедії було названо вроджену хворобу серця – гіпертрофічну кардіоміопатію, за наявності якої суттєві фізичні навантаження є зазвичай протипоказаними.

4. Пітер Біаксангзуала

14 жовтня 23-річний Пітер Біаксангзуала забив гол у матчі чемпіонату вищої ліги індійського штату Мізорам. Після цього гравець, святкуючи взяття воріт суперника, зробив сальто, невдало приземлившись на голову. Футболіста винесли з поля на ношах і відразу ж відправили в лікарню, де було встановлено, що Біаксангзуала зламав хребет і впав у кому.

Лікарі п’ять днів боролися за життя молодого футболіста, однак до 19 жовтня його стан різко погіршився, і він помер у лікарні.

5. Марк-Вів’єн Фое

Помер 26 червня 2003 року під час півфінального матчу Кубка Конфедерацій між збірними Камеруну та Колумбії. Капітан африканської команди впав на газон, в нього зупинилось серце. Згодом відразу два колишні клуби камерунця –французькі «Ланс» і «Олімпік» (Ліон) – довічно закріпили за ним 17-й ігровий номер, під яким він грав у їх складі.

6. Антоніо Пуерта

25 серпня 2007 року під час матчу із «Реал Мадридом» в рамках Кубку Іспанії 22-річному півзахиснику Антоніо Пуерта стало погано, футболіст зазнав серцевого нападу. Він зміг сам покинути поле, але в роздягальні в нього стався ще один приступ.

Загалом лікарі п’ять разів приводили футболіста до тями, після чого його терміново доставили в одну із лікарень Севілії, де його під’єднали до апарата штучного дихання. Втім через три доби після гри його стан знову погіршився, і, так і не приходячи до тями, 28 серпня футболіст помер.

7. Лоу Адам

32-річний нідерландський футболіст Лоу Адам помер 15 травня 1941 року під час товариського матчу між командами «Тор» і «Анашер» в місті Сурабая. Адам забив в цьому матчі два м’ячі і віддав три результативні передачі. Футболіст покинув поле на восьмій хвилині другого тайму, тримаючись за серце. Коли Адам йшов з поля, арбітр запитав у нього про його самопочуття, на що Адам відповів: «Моє серце знову пустує, але у хлопців непогана перевага, тож я можу відпочити».

Коли після закінчення гри арбітр увійшов у роздягальню, Адам лежав на масажному столі весь синій. Лікар команди і кардіолог, який був негайно викликаний, намагалися повернути футболіста до життя ін’єкціями в область серця, однак, через півгодини вони змогли лише констатувати смерть.

8. Кетелін Хилдан

5 жовтня 2000 року бухарестське “Динамо” проводило у місті Олтеніца товариську гру проти місцевого клубу “Шантьєрул Навал”. На 74-й хвилині гри капітан гостей румунець Кетелін Хилдан впав на футбольний газон. Лікарі констатували у 24-річного футболіста зупинку серця. Його було доправлено до лікарні, проте повернути гравця до життя не вдалося.

9. Сергій Перхун

Український футболіст, воротар Сергій Перхун трагічно загинув на полі у віці 23 років під час виїзного матчу чемпіонату Росії проти клубу “Анжі”. На 78-й хвилині гри за рахунку 0:0 Перхун вийшов за межі власного штрафного майданчика, щоб перехопити м’яч, спрямований з глибини поля на форварда команди-супротивника “Анжі”. І він, і нападник “Анжі” йшли на м’яч головами та зіткнулися ними у повітрі. Після зіткнення обох гравців з черепно-мозковими травмами доправили до лікарні.

У лікарні Сергієві наклали шви, й він вирушив разом із командою до аеропорту, однак по дорозі знепритомнів. Його повернули до реанімаційного відділення лікарні. Більше тижня футболіст перебував у комі і помер так і не прийшовши до тями 28 серпня 2001 року.

10. Андрій Баль

Андрій Баль – відомий український футбольний тренер, у минулому –  радянський футболіст. Володар Кубка Кубків УЄФА та чотириразовий чемпіон СРСР.  9 серпня 2014 року чоловік раптово помер під час товариського матчу ветеранів футболу в Києві на 57-му році життя. Баль віддав пас і впав прямо на полі. Причиною смерті став відрив тромбу.