Цікава та корисна інформація

12 вражаючих фактів про вулкан Кілауеа

Про вулкан Кілауеа сьогодні говорять всі. Новини в один голос повідомляють: наймасштабніше виверження за всю історію вулкану, сотні евакуйованих і десятки загиблих людей та безліч зруйнованих будівель – і це ще досі не кінець! Виверження, що триває безперервно ще з 1983 року, від травня цього року набуло найбільших обертів і провідні геологи світу досі не можуть визначити точно, коли ж воно припиниться.

Непередбачуваність вулкану не жарт лякає: під час теперішніх вивержень, за даними геологічної служби Сполучених Штатів Америки, в основному кратері вулкану з’явилися дивні тріщини, які можуть стати причиною сильного вибуху. Наразі геологи не беруться прогнозувати подальшу поведінку вулкану. Вчені припускають, що виверження Кілауеа можуть тривати ще близько 30 років, однак з кожним роком масштаб цих вивержень буде зменшуватись.

Ну, а поки Кілауеа залишається найгарячішою точкою нашої планети, ми зібрали топ-12 найдивовижніших фактів про цей вулкан. Повірте, Кілауеа є чим вас здивувати!

1. 300 тисяч років – це ще не пенсія

Кілауеа – наймолодший наземний вулкан на острові Гаваї. Як стверджують вчені-геологи, вік Кілауеа складає “всього-на-всього” близько 300 тисяч років.

Для порівняння, відомий вулкан Етна в Італії (до речі, найбільший в Європі) має понад 350 000 років. А, до прикладу, найстарішому у світі сплячому вулкану аж 160 млн років. Мова йде про вулкан Карадаг (Кара-Даґ), що розташований в Криму.

2.  “Той, що дихає вогнем”

У перекладі з мови місцевих аборигенів назва вулкану Кілауеа означає “вогнедишний”, або “той, що дихає вогнем”. І не погодитися з такою назвою важко.

3. Вивергатися, вивергатися і ще раз вивергатися

Вулкан Кілауеа – це не тільки наймолодший вулкан на Гаваях. Сповнений “енергії та сил”, як і належить “юнакам”, на даний момент він не припиняє вивергатися ось уже з 3 січня 1983 року.

Це найдовший період діяльності вулкану, та одне з найдовших вивержень у світі. Починаючи з 1983 року, щодня з кратера вулкану витікає близько 500 тисяч кубометрів лави.

Слід зауважити, що Кілауеа був активним протягом усієї своєї історії. З 1918 року єдиним тривалим періодом відпочинку вулкану була 18-річна пауза між 1934 і 1952 роками.

4. За селфі біля вулкану – у в’язницю

У зв’язку з теперішніми виверженнями уряд США в цілях безпеки запровадив досить жорсткі правила поведінки поблизу Кілауеа. Оскільки лава, що вивергається з вулкану, може стікати швидше середньої швидкості бігу людини, а її температура сягає понад 900°С, вона складає неабияку загрозу для людей. Крім того, небезпеку життю та здоров’ю представляють також гази, що виділяються при виверженні вулкану.

Саме тому влада на Гаваях змушена була  посилити покарання за перебування в небезпечних місцях Великого острова, де розташований Кілауеа. Відтепер за перебування в заборонених місцях передбачено тюремне ув’язнення до одного року та штраф у розмірі до 5 тисяч доларів.

Однак, попри всю небезпеку та навіть кримінальну відповідальність, деякі сміливці все ж намагаються полоскотати собі нерви та наблизитися до Кілауеа. Починаючи з травня цього року вже було заарештовано близько 40 осіб за те, що вони проникли за загороджувальні бар’єри. Серед затриманих були як туристи, так і місцеві жителі, які фотографували лаву і робили селфі на її тлі.

5. Синє полум’я

Під час теперішнього виверження Кілауеа можна спостерігати неймовірне, заворожуюче і водночас страхітливе явище – сині язики полум’я, що буквально вириваються з-під землі. Дивне синє світіння, що виникає в місцях пожеж на Гаваях після того, як туди ринули потоки розпеченої лави, було знято на відео і опубліковано в мережі. Найбільше синіх язиків полум’я було зафіксовано недалеко від епіцентру виверження Кілауеа. Здавалося, що земля перетворилася в гігантську газову конфорку.

Пояснення цьому дивному феномену знайшли науковці. На думку дослідників, синє полумя виникло внаслідок горіння метану. Потоки вулканічної лави спалювали на своєму шляху дерева і кущі. При горінні коренів рослин утворювався газ метан, який, вириваючись назовні, миттєво спалахував, і давав таке «чарівне» синє світіння.

6. Бризки лави розміром з холодильник

Вулкан, що останні декілька місяців не на жарт розлютувався, ставить велику загрозу для всіх, хто знаходиться поблизу. Потоки лави вже розтягнулися на декілька кілометрів і досягли океану. А деякі лавові бризки можуть важити як холодильник, при чому розлітаються вони з неймовірною швидкістю і, безперечно, можуть вбити.

7. “Від усмішки стане всім тепліше”

Смайлик, який ви бачите на фото – це не фотошоп. Саме так посміхається світу Кілауеа. Це фото було зроблене в 2016 році під час обльоту острова Гаваї на гелікоптері.

8. Поплавати в океані з лавою

Елісон Тіл (Alison Teal) стала першою жінкою, що плавала біля лави під час виверження вулкану Кулауеа в океан. Дивовижні кадри екстремального серфінгу демонструють, як дівчина катається на рожевій дошці для серфінгу біля підніжжя вулкана Кілауеа.

Сміливу дівчину на тлі річок лави, яка впадає в океан, фотографував Перрен Джеймс (Perrin James). А ви не відмовились би поплавати біля розпеченої лави?

9. “Ласкаво просимо”

В це складно повірити, але біля підніжжя вулкану розташовані музей, ресторан і навіть готель. Вулкан став туристичною пам’яткою ще з 1840-х років, а місцеві бізнесмени Бенджамін Пітман та Джордж Лікург першими збудували готель біля підніжжя вулкану, де туристи, що приїжджали зусібіч поглянути на Кілауеа, могли б заночувати та поїсти. Сьогодні готельний комплекс на краю вулкану відомий як Вулканічний будинок (Volcano House).

Починаючи з 10 травня 2018 року готель та навколишній район Кілауеа закритий для громадськості внаслідок поточних вивержень та землетрусів.

10. “А скупатись в озері не бажаєте?”

В кратері вулкана Кілауеа знаходиться одне з небагатьох у світі озеро з лави, що називається Пууоо (Puu Оо). Для виникнення такого озера потрібна дуже велика кількість рідкої розпеченої лави, яка майже не містить кремнію, що власне і є характерним для Кілауеа.

Море навколишньої лави Пууоо постійно розширюється. Лава проробляє десятки кілометрів, добираючись по тунелях до берега моря. Місце, де лава стикається з морем видно здалеку за клубами пари: морські хвилі накидаються на язик розпеченої лави, яка з шипінням зникає в безодні моря. Вражаюче видовище!

11. Дім богині Пеле

Кілауеа вважається місцем проживання Пеле – гавайської богині вулканів. Її іменем місцеві мешканці навіть називають деякі лавові утворення. Так, наприклад, «сльози Пеле» – це маленькі краплі лави, які охолоджуються на повітрі і приймають форму сльози, а «волосся Пеле» – це не що інше як тонкі нитки вулканічного скла – обсидіану, які утворюються в результаті швидкого охолодження лави при стіканні в океан.

12. “Не лише руйнувати, а й дарувати”

Попри усі лиха, що приносить мешканцям острова Кілауеа, все ж можна знайти в цьому страхітливому вулкані щось корисне. Так, під час найбільшого виверження, що розпочалося в травні цього року, на жителів острова посипалися справжні коштовні кристали напівпрозорої речовини олівіну, який у чистому вигляді на Землі трапляється вкрай рідко.

Олівіни є магнезіально-залізистими силікатами. За оцінками експертів, вони становлять 50% верхньої мантії Землі. Під час виверження вулкану магма вимиває частину океанічної кори, схожої за складом із мантією, тому темні магматичні породи нерідко набувають зеленого відтінку. Проте в чистому вигляді олівін, який ювеліри зазвичай називають перидотом, знайти важко.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Топ 5 хитрих правил фарбування хною

Подорожі

Карантин


Читайте також