Цікава та корисна інформація

У Саудівській Аравії жінкам вперше за всю історію нарешті дозволили водити авто

Дотепер Саудівська Аравія залишалася єдиною країною в світі, де кермувати автомобілем мали право виключно чоловіки. Заможні родини змушені були наймати чоловіків-шоферів для своїх доньок і дружин.

Правозахисні групи й активісти протягом багатьох років закликали знати заборону на керування автомобілем для жінок у Саудівській Аравії – і нарешті це таки сталося. Указ про зняття заборони підписав у минулого, 2017 року король Салман ібн Абдель Азіз Аль Сауд, а перші водійські посвідчення жінкам почали видавати на початку цього місяця. Відповідно до закону, жінкам Саудівської Аравії відтепер, окрім водіння легковим авто, також дозволяється управляти вантажівками і мотоциклами.

З метою видачі водійських посвідчень для жінок по всій країні були відкриті спеціальні автошколи. Перші водійські посвідчення жінкам почали видавати 5 червня – 10 жінок тоді отримали їх, обмінявши на свої закордонні водійські посвідчення. Загалом влада припускала, що ще до зняття заборони водійські права отримають щонайменше 2 тисячі жінок.

“Це історичний момент для кожної саудівської жінки”, – прокоментувала цю подію телеведуча Сабіка Аль-Досарі.

“Дням довгих годин чекання на водія настав кінець, – зазначила у коментарі 21-річна Хатон ібн Дахіл. – Нам більше не потрібен чоловік”.

Ця зміна – частина програми наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда ібн Салмана “Бачення Саудівської Аравії 2030”, що передбачає модернізацію деяких сфер країни, зокрема диверсифікувати економіку країни від нафти і зробити саудівське суспільство більш відкритим.

Водночас не всім жінкам в країні подобаються такі зміни. У соцмережах набув популярності арабський хештег, який перекладається як “Ви не водитимете”.

Зняття заборони на водіння – це лише перший крок

Попри такий бажаний для всіх жінок Саудівської Аравії дозвіл на кермування автомобілем, вони й досі залишаються обмеженими у багатьох правах. Деякі правила та заборони у ції країні європейській жінці навіть складно уявити, тим не менше, такими залишаються реалі тисячі саудівських жінок. Зняття заборони на водіння – це лише перший крок до хоча б часткової емансипації жінок у Саудівській Аравії.

Справа в тому, що закони Саудівської Аравії побудовані на суворих правилах однієї із течій сунізму, відомої як ваххабізм, яка встановлює сувору гендерну сегрегацію. При цьому більшість заборон офіційно не прописані в жодних законах, а існують лише на рівні релігійних традицій.

Відтак, жінкам у Саудівській Аравії досі заборонено:

  • Робити що-небудь без згоди чоловіка-опікуна (батька, брата, чоловіка), наприклад, укладати або розривати шлюб, здобувати освіту, влаштовуватись на роботу, виїжджати кудись за кордон або в межах країни, спілкуватися з чоловіком-неопікуном і навіть робити планову операцію.
  • Робити щось, що може нашкодити честі чоловіка-опікуна. Якщо жінка своєю поведінкою псує честь чоловіка-опікуна, той має право покарати її, і в крайніх випадках навіть вбити. Відомий випадок, коли у 2007 році батько вбив молоду дівчину, коли дізнався, що вона переписувалася з хлопцем у Facebook.
  • З’являтися на вулиці з відкритими частинами тіла. Жінка в Саудівській Аравії зобов’язана в громадському місці покривати всі частини тіла, крім овалу обличчя, рук і стоп. А в деяких провінціях країни жінок зобов’язують закривати все обличчя, залишаючи відкритими тільки очі.
  • Перебувати в чоловічій частині приміщення. Житлові будинки і всі громадські місця (торгові центри, парки розваг, пляжі, громадський транспорт, освітні установи) в Саудівській Араві розділені на жіночу та чоловічу частину. Жінці суворо заборонено перебувати в чоловічій частині приміщення.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Корови вбивають більше людей в рік, ніж акули

Подорожі

Карантин


Читайте також