Цікава та корисна інформація

10 вражаючих винаходів майбутнього, які повністю змінять наш світ

10 вражаючих винаходів майбутнього

Всім нам іноді так хочеться заглянути майбутнє і дізнатися, яким же воно буде? Що станеться з людством і наскільки далеко ступить вперед ера технологій та винаходів?

За останні століття людство зробило неймовірну кількість відкриттів. Якби людина з XVIII ст. випадково потрапила до нас, у XXI, напевно просто не вірила б власним очам. І іноді нам здається, що більшого ніж сенсорні смартфони та космічні капсули годі й придумати.

Однак, всесвітньо відомий футуролог, фізик і письменник Мітіо Каку взяв інтерв’ю у 300 найвидатніших вчених сучасності і з’ясував на підставі конкретних фактів, яким буде наше майбутнє. Він проаналізував нові відкриття, сучасні технології і проекти, над якими зараз працюють вчені, і спрогнозував не тільки те, як буде розвиватися людство, а й коли саме відбудеться те чи інше відкриття.

Тож всі наведені ним відкриття та події – це лише справа часу, а от в їх реальності годі й сумніватися. Представляємо вам 10 найдивовижніших подій та винаходів майбутнього, які будуть крутішими, ніж в найпопулярніших фантастичних фільмах та книжках.

1. Замість лікаря у нас буде розумний гаджет

10 вражаючих винаходів майбутнього

Ви не повірите – черги в лікарнях будуть архаїчним минулим, а лікарські помилки зведуться до мінімуму. Та й сама професія лікаря дуже зміниться.

Тепер діагноз нам зможуть ставити розумні гаджети, при чому виявити захворювання вони зможуть на ранніх стадіях, а отже і саме лікування відбуватиметься швидше.

І це не утопія. Сьогодні вже існують “розумні” окуляри для хірургів, в які можна завантажувати історію хвороби, результати МРТ і рентгенівські знімки. А більшість із нас вже користуються браслетами, які можуть виміряти пульс і визначити фазу сну.

А невдовзі вчені планують запустити глобальну програму Robodoc, яка допоможе не тільки лікарям, а й пацієнтам: вона буде отримувати інформацію з мережі і давати точні медичні поради.

Стан організму буде контролюватися датчиками, вбудованими в одяг або в унітаз. Вони фіксуватимуть будь-які зміни і зможуть запобігти серйозним захворюванням.

Наприклад, при перших же симптомах раку, задовго до появи пухлини, лікар зробить ін’єкцію з наночастинок, які зупинять мутацію генів і унеможливлять розвиток хвороби.

До речі, дослідники з кембриджського університету вже розробили такий диво-унітаз. На вигляд він майже не відрізняється від звичного нам клозету, однак насправді це ціла домашня лабораторія. Отримавши зразки сечі, винахід може одразу відправити показники власнику на смартфон, або ж напряму лікарю. Окрім відхилень у нормі, унітаз може виявити в сечі алкоголь та наркотики.

2. Втрачені людські органи можна буде виростити заново

10 вражаючих винаходів майбутнього

Ще один прорив медицини майбутнього – це можливість заново виростити будь-яку втрачену чи пошкоджену частину тіла, в тому числі і внутрішні органи. Хвору нирку чи печінку можна буде легко замінити на нову – і для цього більше навіть не буде потрібно донорів.

Нещодавно китайські вчені вже виростили нові вуха для дітей, які народилися з дефектом вушних раковин. На пластиковий каркас зробили посів з клітин вуха, а коли воно виросло, пластик розчинився, і залишився орган, зроблений з власних тканин людини. Як наслідок, такий орган можна легко пришити людині без ризику відторгнення його організмом.

А невдовзі людство навчиться вирощувати шкіру, хрящі, кровоносні судини, трахеї, а трохи пізніше і більш складні органи – печінку, нирки і, можливо, навіть мозок. Цим вже займається вчений Ентоні Атала з Університету регенеративної медицини Уейк Форест.

Технологія стовбурових клітин буде розвиватися, і з її допомогою ми навчимося лікувати травми спинного мозку, хвороби Паркінсона, Альцгеймера і навіть рак. У майбутньому люди також зможуть відрощувати заново втрачені кінцівки.

І навіть це ще не все. Передбачається, що до 2100 року вчені зрозуміють, як уповільнити процес старіння, і люди зможуть жити навіть до 150 років.

3. Будь-які предмети в домі зможуть міняти колір і форму за вашим бажанням

10 вражаючих винаходів майбутнього

Якщо ви в дитинстві любили грати в “The Sims” або інші ігри, де можна змінювати інтер’єр у декілька кліків, тоді така перспектива майбутнього буде для вас просто дивовижною. Тільки уявіть: ви зможете міняти колір шпалер і форму стільців коли і як завгодно!

Розвиток нанотехнологій призведе до того, що вже через 20 років з’явиться програмована матерія, яка зможе приймати будь-яку форму. Вона буде складатися з мікроскопічних комп’ютерних чіпів – клейтронних атомів, які запросто можна перепрограмувати.

Пластик і навіть метал стануть наче пластилін, який набуватиме необхідної вам форми та кольору. З таких матеріалів будуть зроблені побутова техніка, меблі і навіть дитячі іграшки.

4. Розумними стануть навіть шпалери в кімнаті

10 вражаючих винаходів майбутнього

Оскільки комп’ютерні екрани стануть гнучкими і тонкими, як папір, вже в близькому майбутньому їх можна буде розгортати і згортати, як сувої і використовувати цілими метрами.

До речі, компанії Samsung та Huawei вже оголосили про наміри випустити гнучкі смартфони у 2019 році.

Навіть шпалери в вашій кімнаті перетворяться на комп’ютер. Вам не потрібно буде вмикати телевізор – фільми проектуватимуть прямо на стіні, достатньо буде тільки попросити про це шпалери.

Або ж уявіть, зранку ви прокинулися і відчули жар. Що робити? Звернутись до лікаря? Ні, ви підійдете до стіни і скажете: «З’єднай мене з Robodoc» – і вже за хвилину ви знатимете не тільки свій діагноз, а й поради щодо лікування. А розумні шпалери зможуть самі замовити для вас ліки.

5. Автомобілі будуть повністю автоматизовані і зможуть літати

10 вражаючих винаходів майбутнього

За прогнозами вчених та винахідників, вже в 2020 році люди зможуть їздити на безпілотному автомобілі. Більше того, на радість всім дівчатам (і не тільки), не потрібно буде паркуватися самостійно, ви просто скажете машині: «Припаркуйся» – і вона зробить це за вас.

Автомобілі перетворяться в роботів, які допоможуть вам спланувати день або просто побалакають з вами, якщо вам сумно в дорозі. Згодом автомобілі також навчаться літати.

Автомобілі зможуть використовувати електромагнетизм: завдяки силі магнітного поля транспорт буде витати в повітрі. А паливо стане зовсім не потрібне. До кінця XXI століття дороги замість асфальту будуватимуть з надпровідників.

І це не просто вигадки та фантазії: поїзди на магнітній подушці вже є в Німеччині, Китаї та Японії.

6. Одяг, взуття, іграшки і навіть цілі будинки ми зможемо роздруковувати на 3D-принтері

Сьогодні нікого не здивуєш 3D-ручками. І вже навіть в наш час в США, Китаї, Нідерландах і Арабських Еміратах будинки друкують на 3D-принтерах.

Незабаром за допомогою подібного принтера ви зможете надрукувати будь-яку потрібну вам річ: від банану до сережок, від нового плаття до справжнього будинку. У взуттєвому магазині вашу ступню виміряють і тут же надрукують для вас нову пару взуття, за вашими ж побажаннями стосовно моделі та кольору.

7. Для того, аби зайти в Інтернет, буде достатньо лише кліпнути очима

10 вражаючих винаходів майбутнього

Вчені обіцяють, що вже в найближчі десятиліття людство отримає спеціальні контактні лінзи, за допомогою яких можна буде виходити в інтернет просто кліпнувши очима.

Люди зможуть бачити світ як робот з фільму “Термінатор”: над зображенням навколишньої дійсності будуть з’являтися різні додаткові дані.

Під час розмови зі співрозмовником ви побачите всю доступну інформацію про нього – перед вами відкриється свого роду профіль (як у соцмережах) цієї людини.

Крім того, люди, які розмовляють різними мовами, зможуть розуміти одне одного за допомогою субтитрів з перекладом.

Більше не виникатиме таких незручних ситуацій, коли ви забули ім’я співрозмовника, а в магазині ви зможете прочитати всю доступну інформацію про товар просто моргнувши. Ви будете мати нескінченний доступ до інформації в будь-якому місці і в будь-який час.

8. Комп’ютери зможуть зчитувати наші думки та емоції і навіть передавати їх через Інтернет

винаходи майбутнього

За прогнозами Мітіо Каку, в майбутньому замість інтернету з’явиться «брейнет»: комп’ютери зможуть зчитувати з нашого мозку враження, спогади і емоції і навіть передавати їх через Інтернет.

Ще пізніше люди, можливо, навчаться завантажувати думки та емоції в мозок інших людей. Звучить моторошно, адже така перспектива точно сподобається до прикладу політикам чи зловмисникам.

В той же час, замість смайликів ви зможете відправляти своїм друзям справжні емоції, а завантаження спогадів допоможе людям з хворобою Альцгеймера чи склерозом зберігати власну пам’ять.

Ми також зможемо записувати запахи, смаки і тактильні відчуття і передавати їх до відповідних відділів мозку, створюючи в свідомості людини ілюзію, яку неможливо відрізнити від реальності. Залишається тільки уявляти, наскільки це змінить кіноіндустрію і сферу розваг.

9. Наші цифрові копії зможуть відправитися в космос і залишитися там жити

10 вражаючих винаходів майбутнього

Уже зараз в Кремнієвій долині є компанія, яка здатна створити вашого цифрового двійника за допомогою аналізу ваших соцмереж та інших персональних даних. Вони можуть навіть створити робота, який говорить приблизно так, як ви.

У 2009 році стартував проект Human Connectome Project, мета якого – створити карту людського мозку. Завдяки цьому проекту вчені незабаром зможуть оцифрувати людський розум і в майбутньому створити цифрову копію конкретної людини.

Відтак, у цифровому вигляді ви будете існувати вічно, і ваші прапраправнуки зможуть поспілкуватися з вами.

Крім того, ви зможете відправити вашу цифрову копію в космос за допомогою спеціального лазера. Відтак, вже за 20 хвилин ви опинитеся на Марсі, а через 4 роки досягнете альфа Центаври.

10. Люди з’єднаються з роботами

10 вражаючих винаходів майбутнього

Фільм “Аватар” цілком імовірно може перетворитися в реальність. Можливо, люди придумають, як з’єднатися з роботами. Вчені припускають, що людство зможе копіювати або переносити свою свідомість в безсмертного робота і таким чином ми зможемо подорожувати через галактики і жити вічно… однак наскільки це вже будемо ми?

Детальніше про прогнози Мітіо Каку можна дізнатися з його книг “Майбутнє розуму”, “Фізика неможливого” і “Фізика майбутнього”.

Можна поділитись з друзями:


Читайте також