Цікава та корисна інформація

Топ-10 найрозумніших порід собак

топ-10 найрозумніших порід собак

Собаки – одні з найрозумніших тварин на Землі. Вчені виявили, що рівень інтелекту середньостатистичної собаки наближений до IQ 2-річної дитини. Собаки здатні розуміти до 250 слів, а також здійснювати найпростіші математичні операції з цифрами до 5. Крім того, наші чотирилапі друзі здатні відчувати і певні емоції – наприклад, злість, радість, страх, огиду, вдячність і навіть ревнощі.

Безумовно, для кожного господаря його собака – найрозумніша. Однак вчені з Університету Британської Колумбії, який знаходиться у Ванкувері (Канада), провели дослідження і назвали 10 найрозумніших порід собак.

Якщо ваш улюбленець не увійшов в цю десятку – не розчаровуйтесь, адже ви й самі добре знаєте, який він у вас розумний, а якщо ви ще досі не вирішили, собаку якої породи завести – тоді ця стаття, можливо, допоможе зробити вам остаточний вибір.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 КРАЩИХ СТОРОЖОВИХ ПОРІД СОБАК ДЛЯ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

Отож, топ-10 найрозумніших порід собак виглядає наступним чином:

10. Австралійська вівчарка

топ-10 найрозумніших порід собак

Ці надзвичайно працьовиті та товариські собаки були виведені, як не дивно, не в Австралії, а США, при чому, відносно недавно – у ХХ ст. – а свою назву вони отримали від “родичів” з Австралії.

Ці вівчарки середнього зросту з відносно довгою, іноді хвилястою шерстю. Вони ніколи не проявляють агресії і є відмінною породою для ігор з дітьми та життя в будинку. Крім того, собаки дуже дружелюбні і легко знаходять спільну мову як з людьми, так і з іншими тваринами.

9. Ротвейлер

топ-10 найрозумніших порід собак

Батьківщиною ротвейлерів є Німеччина, а точніше – німецьке місто Ротвайль біля підніжжя Альп. У XIX ст. ці розумні собаки допомагали людям переганяти стада худоби та охороняти їх. Зараз їх часто використовують в поліцейській службі.

Ротвейлери спокійні, сміливі, уважні та слухняні по відношенню до свого хазяїна. Крім роботи з пастухами і поліцією як сторож і охоронець, ротвейлер також цінується як домашній собака, що особливо прив’язаний до дітей.

8. Папильон (Папійон)

топ-10 найрозумніших порід собак

Ці собаки були виведені від спаніеля у Франції ще в далекому XV ст. За зростом вони маленькі – 20 – 27 см при вазі від 2 до 4,5 кг. Дослівно назва породи перекладається як “метелик” – ймовірно, через його прямостоячі пухнасті вушка.

У цих напрочуд красивих собак ще й досить розвинений інтелект – вони легко піддаються дресируванню, чудово ладнають з людьми, є активними, енергійними та грайливими, а головне – вірними та відданими своєму господарю.

Існує легенда, що Папійон був улюбленою собакою французького короля Генріха III і навіть одного разу врятував його під час замаху на вбивство.

7. Лабрадор-ретривер

топ-10 найрозумніших порід собак

Лабрадори були виведені в XIX ст. у Великобританії. Це напрочуд розумні, життєрадісні та дружелюбні собаки, які чуйно сприймають настрій господаря і розуміють його з півслова.

У лабрадорів безліч професій: їх використовують на митниці та в поліції, де вони шукають наркотики та вибухівку, на полюванні і при випасі худоби, крім того, часто лабрадори працюють як рятувальники – на гірських та водних рятувальних службах.

Однак, найпоширенішою професією лабрадора-ретривера є робота собакою-поводирем для сліпих. У світі 80% собак-поводирів складають саме лабрадори.

Крім того, лабрадори – це природжені няньки: під їхнім наглядом можна без побоювання залишити дітей.

Читайте також: ТОП-10 СВІТЛИН ІЗ ВСЕСВІТНЬОГО ФОТОКОНКУРСУ СОБАК 2018 РОКУ

6. Шотландська вівчарка (Коллі)

топ-10 найрозумніших порід собак

Шелті, або шотландська вівчарка, – це маленька коллі. Батьківщиною цих пастуших собак є Шотландія та Англія. Вони легко дресируються, є напрочуд відданими своїй сім’ї і, крім того, люблять гратися із дітьми.

Першопочатково Коллі виводили для випасу овець, а після того, як у своєму дворі цих собак почала розводити сама королева Англії Вікторія, вони стали шалено популярними у всьому королівстві і за його межами.

5. Доберман

топ-10 найрозумніших порід собак

Добермани були виведені в Німеччині у XIX ст. і названі так на честь свого “винахідника” – Фрідріха Луїса Добермана. В першу чергу, доберман – це службовий та сторожовий собака. Його часто використовують на службі у вартових та поліцейських. На початку двадцятого століття доберман навіть був офіційно визнаний поліцейською собакою.

Доберман – собака дуже спритна, розумна, сильна і смілива. Він легко стане членом вашої родини, однак, заводити його у тих сім’ях, де є маленькі діти, не рекомендують. Крім того, доберман обожнює тривалі прогулянки, тож вимагатиме від вас часу на тривалий вигул.

Читайте також: НА ВСЕСВІТНЬОМУ КОНКУРСІ У США ОБРАЛИ НАЙБРИДКІШОГО СОБАКУ СВІТУ

4. Золотистий ретрівер

топ-10 найрозумніших порід собак

Золотистий ретрівер – це порода мисливських собак, яку вивів у XIX ст. англійський аристократ лорд Твідмаут. Вони легко піддаються дресируванню, дуже слухняні і кмітливі. Крім того, ретрівери ніколи не проявляють агресію до людей або до інших собак. Заводячи його, можна бути впевненим у власній безпеці – саме тому їх дуже часто беруть в сім’ї з дітьми.

Золотисті ретривери працюють в поліції і в рятувальних службах, шукають наркотики і контрабанду. Через слухняність та миролюбивий характер ретріверів також використовують в терапевтичних цілях і для реабілітації хворих.

А ще, завдяки яскравій зовнішності та кмітливості, золотисті ретривери – улюблена порода кінорежисерів. У фільмографії цієї породи є головні ролі в таких фільмах як: “Дорога додому” (США), “Наполеон” (Австралія), “Пес на ім’я Брунька” (США), “Марлі та я” (США), “Життя і мета собаки” (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

3. Німецька вівчарка

топ-10 найрозумніших порід собак

Ця популярна порода собак була виведена в Німеччині у 1899 році. Ці собаки мають гарний нюх і мужній характер, витривалі і працьовиті. Собака не любить байдикувати і довго спати. Німецькі вівчарки – пошукові й прикордонні собаки, сапери й митники, розвідувачі-рятувальники, поводирі сліпих та охоронці.

Крім того, це вірний захисник. Якщо німецька вівчарка відчує, що хтось хоче фізично образити вас, вона не буде чекати команду до дії, а почне гавкати на противника. А в ситуації крайньої небезпеки – накинеться на нього. Хоча загалом це досить спокійна і неагресивна собака.

Важливо, собака вважає господарем тільки одну людину, хоча є доброзичливою і прив’язаною до всіх членів сім’ї. Особливо вона обожнює дітей, з якими може довго грати і пустувати.

2. Пудель

топ-10 найрозумніших порід собак

Сьогодні пуделі – це порода декоративних собак, однак раніше їх використовували для полювання. Ця порода прославилася своєю довгою, хвилястою та м’якою шерстю – собаки схожі на пухнасті та легкі хмаринки. Собаки бувають різного забарвлення – білі, сріблясті, коричневі та чорні.

У пуделів чудовий характер. Вони прекрасно ладнають з усіма членами родини, люблять бавитися з дітьми. Обожнюють плавати і гратися з м’ячем. Крім того, ці собаки слухняні і легко піддаються дресируванню.

Пуделі споконвіків були улюбленцями багатьох відомих людей: державних і громадських діячів, письменників, художників, музикантів. Наприклад, Бетховен написав елегію на смерть свого улюбленця, Г. Гейне присвятив собаці вірш “Чеснотна собаки”, а перу О. Купріна належить зворушливе оповідання “Білий пудель”.

1. Бордер-коллі

топ-10 найрозумніших порід собак

Бордер-колі – це вівчарська порода собак, виведена на кордоні Англії й Шотландії, звідки й назва її назва “Бордер”, що в перекладі з англійської означає “кордон”.

Бордер-коллі визнані найрозумнішими та найкращими собаками у світі і причиною цього є їхній розум, темперамент і неперевершений інстинкт пастуха. Часом кажуть, що бордер-колі випасає все, що рухається: овець і кішок, дітей і автомобілі. Це собачий “трудоголік”, який не може жити без роботи. Ці собаки віддані, уважні і чутливі. Вони люблять свою сім’ю, і заради неї ці собаки готові виконувати будь-які команди.

І насамкінець, пам’ятайте, якої б породи не була ваша собака – лабрадор, вівчарка чи звичайна дворняга – вона в першу чергу потребує вашої любові, уваги та ласки і у відповідь вона буде любити вас, як ніхто інший: самовіддано, вірно і до кінця свого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 КРАЩИХ СТОРОЖОВИХ ПОРІД СОБАК ДЛЯ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД КІШОК

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Все, що можна уявити – реально»

Пабло Пікассо

Чи знали Ви, що...

За день кров людини долає дистанцію більш ніж в 19 кілометрів

Подорожі

Карантин


Читайте також