Цікава та корисна інформація

Наближається найдовше місячне затемнення XXI століття

місячне затемнення

Місячне затемнення здавна хвилювало та водночас зачаровувало людей: вони надавали йому магічного значення, створювали міфи та легенди щодо цього явища і намагалися вгадати, що це затемнення пророкує: добро чи зло.

Але з розквітом науки стало зрозуміло: жодної магії чи втручання злих богів тут немає. Насправді, місячне затемнення відбувається тоді, коли Земля опиняється між Місяцем і Сонцем, і наш супутник потрапляє у тінь Землі. По суті, усі три небесні тіла – Сонце, Земля і Місяць – вибудовуються в ряд.

місячне затемнення

Місячне затемнення – явище не таке вже й рідкісне (лише в 2018 році затемнення відбуватиметься аж 5 разів), однак цього разу усі любителі астрономії зможуть спостерігати за направду унікальним затемненням – місяць буде в тіні Землі майже 4 години. Це буде найдовше місячне затемнення століття.

Чим унікальне затемнення 27 липня 2018?

В ніч з 27 на 28 липня 2018 року земляни зможуть спостерігати унікальне місячне затемнення. Крім того, що це буде найдовше за століття повне затемнення місяця – майже 4 години, воно також збігатиметься з так званою повнею Марса, коли Червона планета опиниться приблизно на тій самій лінії, що й Сонце та Земля.

В цю ніч Марс наблизиться до Землі на мінімальну відстань, тож, окрім затемнення, можна буде помилуватися цією планетою, причому навіть без телескопа, бо в цей час Марс стане третьою за яскравістю точкою на небосхилі після Місяця та Венери.

Окрім того, 27 липня сам Місяць перебуватиме в апогеї – тобто якнайдалі від Землі, а його повне затемнення триватиме 3 години 55 хвилин. Саме стільки знадобиться Місяцеві, аби повністю пройти через тінь Землі.

“Кривавий Місяць”

Місячне затемнення, яке відбудеться вже цієї п’ятниці, буде найдовшим повним місячним затемнення за останні 100 років. Повне затемнення триватиме 103 хвилини. Крім того, Місяць під час затемнення набуде “кривавого” кольору. Залежно від того, якою буде погода в цей час, колір Місяця набуде рудого, цегляного або червоного відтінку.

місячне затемнення

Пов’язано це з візуальним ефектом, що виникає, коли сонячне проміння, яке проходить по дотичній до земної поверхні, розсіюється в атмосфері Землі і частково досягає Місяця.

Оскільки земна атмосфера найбільш прозора для променів червоно-помаранчевої частини спектру, саме ці промені досягають поверхні Місяця під час затемнення, через що місячний диск стає червоним. З цієї ж причини схід і захід також забарвлюються у червоні відтінки.

“Якби ви стояли на Місяці впродовж місячного затемнення, ви б побачили, як сонце сідає та підіймається над Землею. Ви б змогли спостерігати заломлені і розсіяні сонячні промені, які проходять через атмосферу нашої планети”, – зазначив учений з лабораторії реактивного руху NASA Девід Дінер.

Читайте також: ТОП-10 НАЙБІЛЬШИХ ОБ’ЄКТІВ У КОСМОСІ

Коли і де можна буде побачити найдовше місячне затемнення XXI століття?

Найтриваліше затемнення Місяця відбудеться цієї п’ятниці, в ніч з 27 на 28 липня і загалом триватиме 3 години 55 хвилин. Однак на Землі спостерігати за цим явищем можна буде щонайдовше протягом двох годин – в залежності від часового поясу, в якому ви знаходитесь.

Повністю затемнення можна буде побачити майже в усіх частинах Європи, Африки, Близького Сходу, Центральної Азії й Австралії. Тобто майже всюди, крім Північної і Центральної Америки. У східній частині Південної Америки його буде видно лише частково.

Найкраще затемнення спостерігатиметься із східної частини Африки, на Близькому Сході і в Центральній Азії.

місячне затемнення

Фаза повного місячного затемнення настане о 20:21 за Гринвічем. В Україні місячне затемнення можна буде спостерігати протягом майже двох годин – із 22:30 до 00:14 за Києвом.

Для спостереження не потрібен буде телескоп – затемнення буде видно неозброєним оком. А для тих, хто хоче побачити все зблизька і не пропустити ні хвилини, буде проводитись онлайн трансляція затемнення, переглянути яку в ніч на 28 липня можна буде за цим посиланням.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Все, що можна уявити – реально»

Пабло Пікассо

Чи знали Ви, що...

Швидкий порятунок серця: Топ 5 способів знизити тиск

Подорожі

Карантин


Читайте також