Цікава та корисна інформація

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Як боротися із залежністю від соціальних мереж

Соціальні мережі вже давно стали невід’ємною частиною нашого життя. Згідно з останніми даними ООН, майже 47% населення Землі зареєстровані в одній із них. В один клік перед нами відкривається цілий потік інформації, новин та яскравих фото.

Соцмережі стали не тільки способом спілкування та комунікації, а й в певному сенсі пізнавальною енциклопедією, особистою візитівкою та храмом власних фото. Здавалося б, що може бути поганого в тому, аби зайти в Instagram чи Facebook? Але не все так весело, як здається на перший погляд…

Психологи і соціологи попереджають: активні користувачі соцмереж, на їхню думку, ризикують отримати безсоння, напади тривоги і навіть депресію.

То які психологічні небезпеки несуть у собі соціальні мережі? І як їх уникнути?

1. Низька самооцінка

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Ви ловили себе коли-небудь на думці, при перегляді чергових фото своїх колег чи друзів, що їм в житті пощастило більше ніж вам? Чи, можливо, ви намагалися викладати фото з найкращими ракурсами в красивих місцях з дорогими коктейлями, аби похизуватися своїм стилем життя?

Така поведінка може бути сигналом низької самооцінки.  Психологи стверджують: при перегляді сторінок в соціальних мережах майже половина користувачів починає відчувати себе некрасивими і починає думати, що не досягли в житті нічого важливого.

Картинки ідеального життя, які ми щодня переглядаємо в соцмережах, настільки красиві та хороші, що змушують людей порівнювати себе з героями цих світлин. І порівняння майже завжди буде не в нашу користь.

Опитування, проведене британськими вченими, показало, що після перегляду різних каналів на YouTube, половина респондентів у віці від 18 до 34 років відчувала почуття власної неповноцінності. Втім, ці відчуття проходили, варто було тільки відкласти телефон в сторону.

• Як запобігти небезпеці?

По-перше, обмежте час , який ви витрачаєте на перегляд соціальних мереж. Півгодини в день буде цілком достатньо, аби побачити фото кузена з літньої відпустки чи  допис однокурсника про його новий проект на роботі.

По-друге, памятайте, що люди в соціальних мереж схильні перебільшувати та прикрашати своє життя. За ідеальним фото закоханої пари можуть ховатися проблеми у стосунках і сварки, тому не сприймате все за чисту воду і тим більше не порівнюйте зі своїм життям.

2. Потік негативної інформації

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Кожного дня ми вмикаємо соціальні мережі і нас нас одразу вихлюпується ціла тонна негативної інформації: урагани, катаклізми, глобальне потепління, боротьба зі смертельними хворобами і численні жертви війн – все це ми прокручуємо в новиннєвій стрічці і з кожним таким постом наш настрій опускається все нижче.

Потік неконтрольованої негативної інформації здатний призвести не до віртуального, а справжнього, реальному стресу. Причому жінки схильні до негативного впливу більше чоловіки. А якщо при цьому у вас і без того був не надто вдалий день – ви ризикуєте скотитися в жерло депресії.

• Як запобігти небезпеці?

Порада знову ж таки одна: менше заходити в соціальні мережі. Якщо після важкого дня ви хочете розслабитися – краще прийміть ванну, зїжте улюблений десерт чи подивіться цікавий фільм.

Не варто “загружатися” негативною інформацією і, тим більше, сприймати все близько до серця. Звісно, це не означає відгородитися від новин взагалі – але зменшити їх вплив на ваше життя і емоційний стан цілком реально.

Побачивши в мережі чергову негативну новину, запитайте себе: “Чи зможу я чимось допомогти у цій ситуації?”. Якщо відповідь буде так – тоді дійте, але якщо ви не володієте суперздібностями і воскрешати мертвих не ваша прерогатива, достатньо буде простого співчуття.

3. Депресія

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Чим більше люди проводять часу в соціальних мережах, тим більшою є  ймовірність того, щоу них може виникнути депресія. І справа тут навіть не в поганих новинах чи почутті, що ти невдаха.

Психологи, які займаються проблемами впливу соцмереж на людей, прийшли до висновку: депресія і відчуття пригніченості виникають тому, що ми усвідомлюємо, скільки часу провели безцільно, просто дивлячись в екран. І все це замість того, щоб зайнятися чимось справді корисним.

Люди можуть годинами безцільно просиджувати в Мережі, дивлячись на фото успішних колег і страждати від того, що більшу частину дня просто втратили. Відтак починає розвиватися відчуття власної незначимості, порожнечі в житті і депресія.

• Як запобігти небезпеці?

Вимкніть комп’ютер і відкладіть в сторону смартфон! Змусьте себе вийти на вулицю, пройтися бодай в магазин, почитайте книгу чи, врешті, подзвоніть другу і запросіть його на каву.

Старайтесь поступово з кожним днем зменшувати час, який ви витрачаєте на соціальні мережі, оберіть собі якесь хобі: запишіться на курси малювання, почніть ходити у спортзал чи наведіть порядок в комірчині, до якої ніяк не доходили руки. Коли ви відчуєте, що ваш день пройшов з користю, ви отримаєте справжнє задоволення від життя.

4. Синдром FOMO

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Ви ще досі нічого не чули про синдром FOMO? А між іншим, за даними психологів, його відчувають близько 56% людей, які користуються соцмережами.

Синдром втрачених можливостей або FOMO (від англ. “Fear of missing out”)  – це нав’язлива боязнь пропустити цікаву подію або гарну можливість, що провокується переглядом соціальних мереж. За статистикою, чотири людини з десяти відчували СВМ хоча б іноді, причому, що цікаво, чоловіки частіше, ніж жінки.

Ознаками цього синдору є постійний страх пропустити щось цікаве, якщо негайно не зайти в соцмережі і відчуття, що все найцікавіше відбувається під час вашої відсутності.

Якщо у вас присутній частий страх упустити важливі речі і події, прагнення постійно оновлювати стрічки соціальних мереж, прагнення постійно подобатися людям в соцмережах і отримувати схвалення та лайки – вітаємо, можливо, у вас синдром FOMO.

Є й хороші новини: FOMO – це не психічний розлад і тим більше не психічне захворювання. Це особливе відчуття, що цікаве та насичене життя є у когось, тільки не у вас.

Соціальні мережі підживлюють це відчуття, змушуючи користувачів постійно прокручувати стрічку, шукати відповіді на запитання «А як там у друзів?» і змагатися за лайки та коментарі.

• Як запобігти небезпеці?

Мінімізуйте час, який ви витрачаєте на соцмережі. Пам’ятайте – справжнє життя знаходиться за межами вашого екрану, а лайки під фото – це ще не схвалення вас самих як особистості.

5. Тривожність

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Нещодавно американські вчені провели дослідження, в якому зібрали людей, які активно використовують 2 і більше соціальні мережі. З’ясувалося, що постійні користувачі декількох соцмереж відчували зростаючу тривогу в зв’язку з необхідністю періодично перевіряти оновлення і створювати пости, які були б цікаві для їхніх підписників. У деяких випадках тривожність була настільки високою, що заважала заснути.

Подумайте, чи відчували ви самі коли-небудь тривогу від того, що не знаєте, що цікавого можна “запостити” у твіттері чи яке фото вибрати для інстаграм? Можливо, це перші сигнали про те, що вам варто меншу часу приділяти соціальним мережам?

• Як запобігти небезпеці?

Зрозумійте, що Земля не зупиниться і світ точно не спіткає армагеддон, якщо ви не закинете сьогодні “свіже” фото чи пост. Якщо вас “розпирає” бажання постійно ділитися своїми думками – спробуйте вести особистий блог чи пишіть думки та враження у щоденник. І, звісно ж, менше часу витрачайте на соцмережі.

6. Безсоння

7 психологічних небезпек соціальних мереж

Проводити час у соціальних мережах – явно не найкраще заняття перед сном. Медики попереджають: перегляд стрічки новин може викликати безсоння. В цьому немає жодної містики і справа навіть не у психології. Річ у тім, що мерехтіння екрану гаджета пригнічує вироблення мелатоніну – гормону сну.

Якщо до цього додати ще й психоемоційне збудження, що виникає при взаємодії з цифровими пристроями – отримуємо зовсім сумну картину. Мозок починає активно “переварювати” всю скинуту на нього інформацію і йому вже точно не до сну.

Згадайте, чи часто ви крутились у ліжку, не в змозі заснути, перед цим провівши певний час “в телефоні”? Або ще гірше: ви не могли заснути і тому, від нудьги, знову брали в руки гаджет?

• Як запобігти небезпеці?

Телефони, планшети і ноутбуки перед сном краще ставити подалі від себе. Якомога подалі. За годину до сну краще почитайте книжку чи перегляньте журнал, поговоріть з дітьми, батьками, чоловіком чи дружиною (вживу, звісно, а не у соцмережах), або ж просто ляжте і пориньте у світ солодких думок та мрій.

7. Самотність

7 психологічних небезпек соціальних мереж

В Американському журналі профілактичної медицини були опубліковані підсумки одного цікавого масштабного дослідження. Було опитано 7 тис. респондентів від 19 до 32 років і , як з’ясувалося, ті, хто витрачає найбільше часу на соціальні мережі, в 2 рази частіше повідомляють про те, що відчувають відчуття ізоляції в реальному світі – відсутність почуття приналежності до будь-якої соціальної групи і мають труднощі з реальним спілкуванням.

Авторитетні психологи вже неодноразово попереджували: соцмережі викликають самотність і вбивають бажання людей спілкуватися в реальності. Люди починають боятися виходити із зони комфорту, де все йде за вашими правилами, а якщо ні, то достатньо просто видалити, стерти чи деактивувати.

Соцмережі – це ілюзорна видимисть того, що у вас багато друзів. Але ж важливі не віртуальні, а справжні, реальні люди, чи не так?

• Як запобігти небезпеці?

Частіше гуляйте, заводьте нові знайомства, спілкуйтеся з реальними людьми. Визначте для себе те коло осіб, з якими вам весело та комфортно і позбудьтеся нав’язливої думки зайти в мережу.

Ознаки того, що ви проводите занадто багато часу в соцмережах:

7 психологічних небезпек соціальних мереж

  • Ви перевіряєте соцмережі вранці, перед тим як почистити зуби, і ввечері, відразу після того, як лягли в ліжко.
  • Ви перегортаєте стрічку новин навіть тоді, коли це недоречно: під час сімейної вечері або на зустрічі з друзями в кафе.
  • Ви турбуєтеся, коли телефон розряджається (а розряджається він у вас часто).
  • Прибуваючи в незнайоме місце, ви в першу чергу шукаєте Wi-Fi і дізнаєтеся пароль від нього.
  • Ви часто відчуваєте неприємне відчуття розчарування собою та своїм життям: вам здається, що життя людей, на яких ви підписані, є набагато більш насиченим, ніж ваше.
  • Вмикаючи соцмережі ви втрачаєте відчуття часу: здається, що зайшли на п’ять хвилин, а минуло вже цілих дві години.
  • Ви відчуваєте незрозумілу тривогу, якщо протягом певного часу не заходите в соцмережі: вам здається, що ви можете пропустити щось важливе і цікаве.

Як боротися із залежністю від соціальних мереж: 10 важливих порад

Як боротися із залежністю від соціальних мереж

  1. Вимкніть сповіщення від соцмереж.
  2. Якщо має відбутися щось справді важливе – вам про це і так повідомлять – зателефонують чи напишуть у приватні повідомлення.
  3. Facebook показує користувачеві тільки той контент, в якому він зацікавлений. Якщо від поганих новин ви відчуваєте стрес – просто не лайкайте такі новини у своїй стрічці і не підписуйтесь на подібні сторінки.
  4. Займіть активну життєву позицію. Почніть проводити свій реальний час за реальними заняттями: запишіться на курси, про які давно мріяли чи почніть бігати. Головне – займіть себе реальними справами. Це перетворить вас з глядача на творця.
  5. Пам’ятайте, що красиві фото в Instagram часто оброблені в декількох фоторедакторах. Зворотний бік цих картинок часто не такий привабливий. Тож не вірте сліпо у все, що бачите в стрічці.
  6. Вчитися, вчитися і ще раз вчитися. У людей з хорошою освітою рівень стресу від соцмереж набагато нижчий. Все-таки знання – це сила!
  7. Задайте собі питання “Навіщо?”: Навіщо я постійно заходжу в соцмережі і нескінченно гортаю стрічку новин? Можете знайти на це запитання адекватну відповідь? Отож-бо.
  8. Проведіть нескладний експеримент: підрахуйте, скільки часу протягом дня ви витратили на соцмережі і чи принесло вам це хоч якусь користь. Коли ви побачите результат, то усвідомите, як багато годин ви просто “викинули на вітер”, точніше, в Інтернет.
  9. Візьміть для себе тайм-аут. Насправді, навіть 2-3 днів буде достатньо для “цифрової детоксикації”. Вимкніть в телефоні доступ до мережі Інтернет і спробуйте просто забути про віртуальний світ.
  10. Якщо життя без соцмереж вам все-таки не під силу, підпишіться на що-небудь дійсно вартісне: інтернет може бути корисним для розвитку. В соцмережах є багато пабліків, які можуть мотивувати чи навчати чогось. Перед вами необмежені можливості, обирайте, що найбільше до вподоби: наука, кулінарні рецепти, вивчення іноземних мов чи фітнес-поради.

І пам’ятайте, життя – прекрасне. Реальне, звісно, життя.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Тільки на 20% фотографій, розміщених в Інтернеті, ви можете побачити щось інше крім оголених жінок.

Подорожі

Карантин


Читайте також