Цікава та корисна інформація

5 надсекретних місць у світі, куди не потрапить жоден турист

5 надсекретних місць у світі

Здається, у XXI ст. ми маємо всі можливості для того, аби мандрувати куди завгодно: від височенних Гімалаїв до островів Тихого океану. Але навіть сьогодні у світі існують такі куточки, куди не потрапить жоден турист. І справа не в тому, що туди не їздять поїзди і не літають літаки. Просто це надсекретні місця, доступ до яких суворо заборонено.

Але, як то кажуть, заборонений плід – завжди найсолодший, тож місця, куди не пускають сторонніх, здаються найцікавішими і привертають до себе найбільшу увагу. То що ж це за надсекретні об’єкти і де вони знаходяться?

Острів Ніїхау (Гаваї)

5 надсекретних місць у світі

Гавайські острови для багатьох здаються справжнім куточком раю на землі: пишна тропічна рослинність, рідкісні види флори і фауни і неймовірні пляжі. Просто ідеальне місце для відпочинку! Але насправді все не так просто. Один з Гавайських островів – о. Ніїхау є абсолютно недоступним для туристів.

Річ у тім, що в 1863 року гавайський король Камеамеа продав острів родині заможних плантаторів Робінсонів, і від 1915 року родина закрила доступ до Ніїхау стороннім.

Життя на цьому віддаленому острові досить незвичне: майже 130 його постійних мешканців – корінних гавайців – не платять за житло і обходяться без доріг, каналізації і водопроводу. Тут немає ані магазинів, ані інтернету чи мобільного зв’язку.

Пересуваються люди на конях і велосипедах, електропостачання забезпечують сонячні батареї, а продовольчі товари привозять на баржах із сусіднього острова Кауаї.

На острові немає навіть школи – діти з Ніїхау раз на тиждень плавають на каное на навчання до сусіднього острова Кауаї.

Цікаво, що попри свій крихітний розмір та закритий доступ, острів зіграв неабияку роль в історії. Саме тут 1941 року, після атаки на Перл-Гарбор, розбився японський винищувач, пілот якого протягом тижня тероризував місцевих жителів. А в 1944 році президент США Франклін Рузвельт розглядав Ніїхау як можливе місце розташування штаб-квартири ООН.

Cьогодні острів, як і раніше, закритий для сторонніх. Служба берегової охорони патрулює його узбережжя, щоб запобігти будь-якій несанкціонованій висадці. Відвідати острів можна тільки на запрошення одного з його 130-ти мешканців.

Секретні архіви Ватикану

5 надсекретних місць у світі

Ватикан знаний всіма як крихітна держава і столиця християнського світу. Саме тут перебуває Папа Римський, кардинали та інші представники духовенства. У Ватикані приймаються головні рішення стосовно християнства, а в недалеко минулому – й світу загалом.
А ще тут є величезна бібліотека із секретними архівами. Тільки уявіть: тут зберігаються особисті документи всіх римських пап, починаючи з VIII століття!

У скарбницях архіву зберігається булла понтифіка Льва Х 1521 року про відлучення від церкви Мартіна Лютера – подія, яка дала поштовх Реформації. Тут також є записи XIV століття з судового процесу над тамплієрами, листування з Мікеланджело в XVI столітті і Авраамом Лінкольном у XIX ст., а також папська булла 1198 року із закликом до четвертого хрестового походу на Святу землю.

Охочі зазирнути в таємниці Ватикану повинні пройти довгу і складну процедуру отримання дозволу на доступ до архіву.

Подати таку заявку можуть лише науковці. У заявці потрібно вказати особисті дані вченого і мету дослідницької роботи, а також додати рекомендаційний лист від науково-дослідного інституту або авторитетного історика.

Однак, навіть якщо досліднику пощастить і він отримає доступ, вивчити весь архів (який вважається особистою власністю Папи римського) все одно не вийде. На 85 кілометрах стелажів зберігається понад 35 тисяч томів. І вважається, що деякі особливо цінні документи тут надійно заховані від допитливого та пильного ока.

Читайте також: ТОП-10 НАЙМЕНШИХ КРАЇН СВІТУ: НАСЕЛЕННЯ ІЗ 30 ОСІБ ТА ЛИШЕ ОДИН СУПЕРМАРКЕТ

Всесвітнє сховище насіння на Шпіцбергені (Норвегія)

5 надсекретних місць у світі

Всесвітнє сховище насіння на Шпіцбергені – остання надія людства у разі армагедону. Уявіть собі, що в світі сталося глобальне стихійне лихо: населення планети майже повністю загинуло, інфраструктура зруйнована, джерела харчування знищені. Чи залишиться у планети шанс знову відродитися? І як бути далі тим, хто вижив?

Саме для цього у 2008 році вченими було відкрите Всесвітнє сховище в норвезькій провінції Свальбард. Сховище розташоване всередині гори з піщанику, на глибині 120 метрів. Воно містить 250 мільйонів зразків насіння з усього світу.

5 надсекретних місць у світі

Саме цей острів для такої важливої місії було вибрано не випадково: він не зазнає впливу тектонічної активності, вкритий вічною мерзлотою, а це сприяє зберіганню насіння, і лежить на висоті 130 метрів над рівнем моря. Тобто, сховище залишиться сухим, а насіння – надійно захищеним, навіть якщо в результаті глобального потепління льодовики почнуть танути.

Шпіцберген – найбільш засекречений в світі банк насіння, який суворо охороняється, а доступ до нього мають лише деякі вчені та агрономи.

Зона 51, штат Невада (США)

5 надсекретних місць у світі

Якщо ви любите американські блокбастери та детективи, де в головних ролях шпигуни та агенти ЦРУ, то, ймовірно, ваша фантазія вже вимальовує припущення того, що відбувається в так званій “Зоні 51”.

Хоча відповіді на це не має. Це надсекретна територія США, доступ до якої стороннім категорично заборонено, а все, що там відбувається, тримається в найсуворішому секреті.

Термін “Зона 51” вперше почали застосовувати у документах ЦРУ часів війни у В’єтнамі.

Загалом, це військова база та аеродром США, де зберігаються державні таємниці найвищої секретності.

Читайте також: 10 НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ТА НАЙЕКСТРЕМАЛЬНІШИХ МОСТІВ У СВІТІ

База ВПС Менвіт-Гілл (Велика Британія)

5 надсекретних місць у світі

База військово-повітряних сил Великої Британії Менвіт-Гілл на півночі англійського графства Йоркшир вважається найбільшим у світі центром електронної розвідки. Тут перехоплюються сигнали з метою збору розвідданих для Великої Британії, Північної Ірландії та США.

Надсекретну базу побудували у 1954 році в часи холодної війни для перехоплення сигналів із СРСР.
З якою метою застосовують базу в наші дні, ніхто точно не знає. Існують припущення, що звідси ведеться стеження за міжнародними терористичними угрупованнями та наркоторговцями.

А ще на базі розташована наземна станція зв’язку з американськими супутниками.

Крім того, вважається, що база має зв’язок із всесвітньою шпигунською мережею “Ешелон”, відомою також як “П’ять очей”, в якій беруть участь Австралія, Велика Британія, Канада, Нова Зеландія і США.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Топ 5 домашніх рослин, які люблять тінь

Подорожі

Карантин


Читайте також