Цікава та корисна інформація

10 космічних пейзажів, які насправді можна зустріти на Землі

космічні пейзажі Землі

Наша планета воістину унікальна. Саме тут за унікальним збігом усіх неймовірних обставин мільярди років тому зародилося життя, яке в кінцевому результаті і подарувало Землі її неймовірні і зовсім не схожі на інші планети пейзажі – з водоймами, рослинами та різноманітною фауною.

Але є на нашій планеті і такі куточки, які все ж нагадують – ми так само частина неосяжного космосу і наш світ не обмежується лише звичними деревами, річками та горами.

Ось 10 неймовірних космічних пейзажів, поглянувши на які, можна подумати, що це фото з Марсу чи Місяця. Але насправді все це – наша рідна планета Земля.

1. Дедвлей, Намібія

10 космічних пейзажів на Землі

Ні, те, що ви бачите на фото- не фотошоп і не сюрреалістична картина якогось художника. Це справжні пейзажі так званої Мертвої долини – Дедвлей в Намібії. Назва “Deadvlei” в перекладі означає “мертве болото” (від англійського слова “dead” і мови африкаанс “vlei”, тобто озеро або болото в долині між дюнами).

Колись тут протікала ріка, але через зміну клімату тисячі років тому, дюна заступила доступ води, тож тисячолітні дерева висохли і залишились стояти на фоні яскраво-синього неба, помаранчевих піщаних дюн та глиняного плато.

2. Геопарк Чжан’є Данься, Китай

10 космічних пейзажів на Землі

Цей геологічний парк по праву називають одним з найкрасивіших ландшафтних утворень в Китаї. Чжан’е Данься відомий своїми незвичайними кольорами скель, які є гладкими, гострими і досягають висоти кількох сотень метрів.

Такий незвичний колір та форма скель утворились через відклади пісковика і інших корисних копалин, які сформувалися тут протягом 24 мільйонів років. А вітер, дощ і час спільно постаралися і утворили такі дивовижні пейзажі.

3. Пустеля Ваді-Рам, Йорданія

10 космічних пейзажів на Землі

Пустелю Ваді-Рам в Йорданії часто називають “марсіанською” – через пейзажі, які справді нагадують нам Червону планету. Хоча, на відміну від Марса, тут таки існує життя – як мінімум, ящірки та змії, а ще безліч цікавих туристів.

Крім того, пустеля стала улюбленим місцем для зйомок “космічних” фільмів – тут знімали такі шедеври кіно як “Марсіанин”, “Червона планета”, “Останні дні на Марсі”, “Трансформери” та інші.

4. Салар-де-Уюні, Болівія

10 космічних пейзажів на Землі

Це найбільший у світі солончак площею 10 582 км², а якщо бути точнішим, то Салар-де-Уюні – це дно висохлого озера. Поверхня солончаку має ідеально плоску поверхню, і коли час від часу в озеро потрапляє невелика кількість води, воно затоплюється дуже солоним шаром води і служить природним дзеркалом, утворюючи неймовірні пейзажі.

5. Вулкан Даллол, Ефіопія

10 космічних пейзажів на Землі

Вулкан Даллол розташований в одному з найнепривітніших місця на планеті – пустелі Данакіль в Ефіопії. Вважається, що вулкан утворився в результаті виверження базальтової магми під тіло вулкана, тому він має таку химерну форму. Останнє виверження відбувалося тут в 1926 році. Часто пейзажі довкола Доллолу порівнюють з поверхністю Іо – супутника планети Юпітер.

Читайте також: 12 ВРАЖАЮЧИХ ФАКТІВ ПРО ВУЛКАН КІЛАУЕА

6. Місячна долина, Чилі

10 космічних пейзажів на Землі

Вал’є-де-ла-Луна, або ж Місячна долина у Чилі є частиною пустелі Атаками – однієї з найпосушливіших у світі. Тутешні пейзажі складаються в основному з піску та каміння, тож не дивно, що через свою схожість із поверхнею Місяця, долина отримала таку назву.

В долині можна спостерігати дивовижний захід сонця, який захоплює своєю гамою барв. Саме тут було відзнято багато науково-фантастичних фільмів.

7. Сухі долини, Антарктида

10 космічних пейзажів на Землі

Сухі долини в Антарктиді, на захід від затоки Мак-Мердо – це найсухіше місце на Землі. Лише уявіть: деякі райони Сухих Долин не бачили дощу вже 2 млн років! Причиною такої сухості є тутешні вітри, що дмуть зі швидкістю до 320 км/год (це максимальна швидкість вітрів на Землі). Ці вітри випаровують всю вологу, завдяки чому долини вільні від льоду і снігу вже близько 8 млн. років.

Сухі долини настільки схожі до природних умов Марса, що космічне агентство США НАСА проводило там випробування космічних апаратів.

8. Хвилясті скелі, Аризона, США

10 космічних пейзажів на Землі

В США, на межі штатів Аризона та Юта розташоване вражаюче геологічне утворення, яке недаремно називають “Хвиля”. Перебуваючи тут, здається, ніби морські хвилі застигли і перетворилися в камінь – справжнє інопланетне видовище! Сильні потоки води в сезони дощів за тисячі років майстерно відшліфували м’який піщаник цього каньйону, тож у результаті вийшло таке от кам’яне море.

Читайте також: 5 НАДСЕКРЕТНИХ МІСЦЬ У СВІТІ, КУДИ НЕ ПОТРАПИТЬ ЖОДЕН ТУРИСТ

9. Ришат, або Око Сахари

10 космічних пейзажів на Землі

Ришат, більш відомий як “Око Сахари” – це цікаве геологічне утворення діаметром 38 км, що розкинулося посеред найжаркішої в світі пустелі. Як саме виникло таке утворення вчені точно не знають. Раніше вважалося, що Ришат з’явилася в результаті падіння метеорита, але останні дослідження доводять, що це не так.

Романтична теорія походження “Ока Сахари” стверджує, що Ришат – не що інше, як залишки цивілізації атлантів, про яку згадував у своїх творах давньогрецький філософ Платон, хоча геологи стверджують, що “Око Сахари” виникло приблизно 500–600 млн років тому, тобто задовго до виникнення людини.

10. Озеро Натрон, Танзанія

10 космічних пейзажів на Землі

Це унікальне солоно-лужне озеро розташоване в Африці, на півночі Танзанії. Озеро вкрите шаром солі, який залежно від обставин може мати рожевий і червоний кольори, що є наслідком життєдіяльності мікроорганізмів у воді – галофільних ціанобактерій.

Концентрація солі і луги в озері Натрон настільки сильна, що тварини і птахи, які випадково потрапляють у воду, одразу гинуть і муміфікуються… За винятком фламінго. Небезпечне озеро Натрон є місцем проживання мільйонної колонії цих птахів.

Читайте також: ТОП-10 НАЙБІЛЬШИХ ОБ’ЄКТІВ У КОСМОСІ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Швидкий порятунок серця: Топ 5 способів знизити тиск

Подорожі

Карантин


Читайте також