Цікава та корисна інформація

10 корисних властивостей кавуна, про які ви, можливо, навіть не здогадувались

10 корисних властивостей кавуна

Змалку нас вчили, що кавун, як і будь які інші овочі та фрукти, є багатим на вітаміни і корисним для організму, але навряд чи ми коли-небудь серйозно задумувалися над тим, яку саме користь приносить нам кавун – окрім неймовірного задоволення, звичайно.

А насправді кавун – це не лише смачно, а й дуже корисно. В зрілому кавуні у великій кількості міститься бета-каротин та лікопен, а ще багато вітаміну С, кальцію, магнію, харчових волокон, білка і калію. У ньому є також є вітамін А, В6, тіамін, широкий асортимент каротиноїдів і фітонутриєнтів.

Вживання кавуна здатне попередити високий кров’яний тиск, діабет, серцеві хвороби, інфаркт, ниркові розлади і навіть рак.

Отже, які вони – 10 надзвичайних корисних властивостей цього літнього смаколика? Попереджаємо, після прочитання статті вам неодмінно захочеться з’їсти бодай шматочок стиглого кавуна 😉

1. Регулює кров’яний тиск та запобігає інсультам і інфарктам

10 корисних властивостей кавуна

Людям, які страждають від коливань кров’яного тиску, влітку під час спеки особливо тяжко. І саме тому їм варто їсти кавуни. Кількість калію та магнію в цих ягодах досить висока, що допомагає у зниженні кров’яного тиску, стимулюючи кровообіг та знижуючи навантаження на серцево-судинну систему.

Каротиноїди, що містяться в кавунах, запобігають затвердженню стінок і вен артерій, і таким чином допомагають знизити артеріальний тиск і шанси на згортання крові, інсульти, інфаркти та атеросклероз.

2. Контролює діабет та знижує рівень цукру в крові

10 корисних властивостей кавуна

Люди з діабетом повинні все життя дотримуватися особливої дієти з мінімальним споживанням цукру. Але такий особливий режим харчування часто супроводжує відчуття неповної ситості. І допомогти боротися з цим може якраз таки кавун.

Він солодкий на смак і при цьому низькокалорійний. А вітаміни та мінерали в кавуні – до прикладу, калій та магній діють в організмі людини як інсулін, допомагаючи знизити рівень цукру в крові.

3. Береже здоров’я очей

10 корисних властивостей кавуна

Кавун містить велику кількість бета-каротину, вітаміну С, лютеїну і зеаксантину, завдяки яким ваші очі добре захищені. Крім того, ці поживні вітаміни та мінерали здатні запобігати макулодистрофії.

Це страшне слово – макулодистрофія – позначає найчастішу причину втрати гостроти зору у людей старше 60 років. Однак лякатися її не варто, якщо ви полюбляєте кавуни.

Читайте також: 10 ВАГОМИХ ПРИЧИН, АБИ ПОЧАТИ ВЖИВАТИ РИБ’ЯЧИЙ ЖИР

4. Допомагає при розладах нирок

10 корисних властивостей кавуна

В кавунах міститься багато калію, а саме він допомагає ниркам виводити усі токсичні речовини. А ще кавуни здатні зменшити концентрацію сечової кислоти в крові, тим самим мінімізуючи шанси пошкодження нирок.

Згадайте, одразу після того, як ви з’їли кавун, вам хочеться в туалет: а це тому, що кавун на 99% складається із води і викликає сечовипускання, яке в свою чергу допомагає очищувати нирки.

5. Запобігає появі зморшок та передчасному старінню шкіри

10 корисних властивостей кавуна

Кавун багатий на антиоксиданти, які знижують ознаки передчасного старіння та запобігають появі зморшок та вікових плям на шкірі.

Крім того, кавун – це додаткова рідина для організму, а всі ми знаємо, що шкірі, як і всім іншим органам, вкрай необхідно якомога більше води.

Читайте також: 10 ПРОСТИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ ЗДАТНІ УПОВІЛЬНИТИ ПРОЦЕС СТАРІННЯ

6. Покращує функціонування серця

10 корисних властивостей кавуна

Лікопен, що так само міститься в кавунах, покращує функціонування серця. Кавун здатен знизити рівень холестерину, що впливає на здоров’я серця та береже його від багатьох небезпечних станів, в тому числі і від інфаркту.

А вже згадувані бета-каротин та антиоксиданти з антивіковими властивостями зберігають серце молодим і попереджують вікові проблеми з серцем.

7. Попереджує тепловий удар

10 корисних властивостей кавуна

Цікавий факт: у тропічних регіонах, де спека протягом дня може перевищувати позначку в +30°C, багато людей їдять кавуни щодня в обідню впродовж всього літа – а все для того, аби захистити себе від теплового удару.

Кавуни справді дуже ефективні для зниження температури тіла і артеріального тиску, особливо у спеку.

Крім того, кавун – це ще й додаткове джерело рідини для організму. Велика кількість води у кавунах стимулює вивільнення додаткової рідини у формі поту, що допомагає охолодити тіло.

Читайте також: ТОП-10 СМАЧНИХ І НЕДОРОГИХ РЕЦЕПТІВ ЛІТНІХ КОКТЕЙЛІВ ТА ФРЕШІВ

8. Лікує імпотенцію

10 корисних властивостей кавуна

В соці кавуна міститься один дуже важливий та корисний елемент – аргінін. Саме він є ефективним у лікуванні еректильної дисфункції, стимулює лібідо та знижує фригідність.

9. Допомагає скинути зайву вагу

10 корисних властивостей кавуна

Кавуни на смак солодкі, але, що дуже важливо для тих, хто бореться із зайвою вагою, – низькокалорійні. Тому, навіть якщо ви на дієті, кавуни їсти можна. В 100 г цього продукту міститься всього 21 калорій, а з’їдаючи м’якоть кавуна, можна надовго позбутися від почуття голоду.

Крім того, кавун містить у своєму складі фолієву кислоту, яка бере безпосередню участь у процесі поділу клітин, нормалізує травлення, допомагаючи позбутися від зайвих кілограмів, швидко розщеплюючи жир.

10. Попереджує онкологічні захворювання

10 корисних властивостей кавуна

У кавунах міститься багато лікопену – особливого пігменту з групи каротиноїдів, який є могутнім антиоксидантом. Вченими вже доведено, що лікопен знижує ризик розвитку раку простати, грудей, легень, кишки та ендометрію.

То як, з’їмо по шматочку кавуна? 😉

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Око страуса більше, ніж його мозок

Подорожі

Карантин


Читайте також