Цікава та корисна інформація

10 рідкісних фруктів, про які ви, ймовірно, навіть не чули

10 рідкісних фруктів

Як ви знаєте, фрукти – це одні з найкорисніших продуктів, які слід додавати до свого щоденного раціону. Але не всі фрукти можна легко придбати в супермаркеті чи знайти на ринку. І мова не йде про ананаси чи манго.

У світі є безліч направду рідкісних, і в той же час багатих поживними речовинами фруктів. Ці плоди виростають лише за певних умов і тільки в окремих місцях нашої планети. Ось список 10 найбільш рідкісних фруктів, про які ви, ймовірно, ніколи навіть не чули.

1. Черімоя

10 рідкісних фруктів

Черімоя (або шерімоя) – тропічний фрукт родом із Андських полонин Перу, Еквадору, Колумбії та Болівії. Крім цих країн, сьогодні її також вирощують в Чилі, Іспанії, Ізраїлі та Китаї.

Мякоть черімої дуже смачна і має приємний аромат. Цей зеленуватий фрукт має неправильну овальну форму і важить до 500 грамів.

Черімоя містить важливі вітаміни, антиоксиданти та мінерали. Цей фрукт здатен очищувати організм від токсинів, а також допомагає збалансувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень.

2. Жаботикаба

10 рідкісних фруктів

Жаботикаба – рослина, що зустрічається в Південній Бразилії, Болівії, Парагваї та Північній Аргентині. На відміну від інших фруктів, жаботикаба росте прямо на стовбурі свого дерева. Цей фрукт зовні виглядає як виноград, але має більш жорстку шкірочку.

Сам плід дуже ароматний і солодкий. З нього виготовляють желе, мармелад, соки, джеми, додають у випічку та роблять вино. А відваром із висушених шкірок плодів жаботикаби в Бразилії лікують астму, діарею і криваву діарею.

Читайте також: 10 ПРОСТИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ ЗДАТНІ УПОВІЛЬНИТИ ПРОЦЕС СТАРІННЯ

3. Купуасу

10 рідкісних фруктів

Незвичайна рослина купуасу, що в основному росте в дикому тропічному лісі Амазонки, – це близький родич відомого всім какао. Фактично, і на смак купуасу чимось нагадує шоколад.

Під товстим шаром твердої шкаралупи ховається соковита та дуже ароматна м’якоть, яку вживають у свіжому вигляді або виготовляють з неї соки, цукерки, джеми, лікери, йогурти, додають в морозиво і в різноманітні напої.

Купуасу – це багате джерело вітаміну В1, В2 і В3. Цей фрукт також зміцнює імунну систему та знижує шанси розвитку серцевих захворювань.

4. Дуріан

10 рідкісних фруктів

Батьківщина дуріану — екваторіальна частина теплих вологих тропіків Південно-Східної Азії. Там ця рослина відома як “король всіх фруктів”. Хоча, через наявність в ньому певних хімічних елементів, пахне він просто жахливо. В деяких країнах, наприклад в Китаї та Японії, навіть існує заборона відкривати цей фрукт на відкритому повітрі.

Та попри нестерпний запах, на смак дуріан дуже смачний – ніжний та вершковий. Він не містить холестерину та інших жирних кислот, тож є корисним для тих, хто стежить за своєю вагою. Плоди дуріану використовуються для приготування морозива, солодощів та коктейлів.

5. Фізаліс

10 рідкісних фруктів

Фізаліс у перекладі з грецької означає “пузир”. Родом ця рослина із Перу і Болівії, хоча сьогодні в невеликих кількостях вирощується навіть в Україні. Цей фрукт через його характерний зовнішній вигляд іноді ще називають мексиканським помідором.

Плоди фізалісу дуже приємні на смак та багаті вітаміном C, B та залізом. З фізалісу готують салати, супи, компоти, джеми, мармелад, цукати, пюре, солять і маринують як помідори, додають у випічку, а також висушують як родзинки.

6. Акі

10 рідкісних фруктів

Акі – це рідкісний та дивний фрукт, який росте в тропічних регіонах Західної Африки. Крім того, це також національний фрукт Ямайки. Головна привабливість акі у його зовнішньому вигляді: рожевий фрукт з біло-жовтою м’якоттю та великими, наче ягоди, чорними насінинами.

Акі зовсім не містить холестерину та інших небажаних жирних кислот. Але його насіння є дуже небезпечним: воно містить надзвичайно отруйну речовину. Саме через це акі називають одним з найнебезпечніших видів їжі на Землі. У США навіть заборонили ввезення цих фруктів у країну.

7. Мангостан

10 рідкісних фруктів

Батьківщина мангостану – Південно-Східна Азія і на європейському ринку він є дуже рідкісним. Плід складається з пурпурової неїстівної оболонки та ароматної солодкої м’якоті.

Мангостан не містить холестерину та інших жирів і багатий вітаміном С, який допомагає запобігти багатьом інфекціям. Сік із цього фрукту є одним із найпопулярніших напоїв у країнах Південної Азії в літній сезон. До речі, таким соком тут лікують діарею, проблеми з сечовипусканням, а також можуть зміцнюють імунну систему.

Читайте також: 10 КОРИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАВУНА, ПРО ЯКІ ВИ, МОЖЛИВО, НАВІТЬ НЕ ЗДОГАДУВАЛИСЬ

8. Ківано

10 рідкісних фруктів

Як тільки не називають цей дивний фрукт- “ківано”, “африканський огірок” і навіть “рогата диня”. Батьківщиною його є саме Африка. На вигляд плід і справді нагадує невелику овальну диню з шипами. А за смаком схожий на огірок та банан. Саме тому його можна вживати як в солодкому, так і солоному вигляді.

Сік ківано – чудовий засіб від опіків та екземи. Споживання цього плоду також допомагає у лікуванні захворювань нирок, при проблемах із сечовипусканням та задля регулювання артеріального тиску.

9. Магічний фрукт

10 рідкісних фруктів

Цей маленький, червоний, яскравий чудо-фрукт зростає в тропічних лісах Західної Африки. Називають його по-різному: і чудо-ягода, і солодка ягода і чарівна ягода. А все через її дивовижні властивості – через смак та підсолоджуючий ефект магічний фрукт використовують лікарі, щоб повернути апетит в онкологічних хворих.

Незважаючи на солодкий смак, сам плід є низькокалорійним. Однак слід пам’ятати, що надмірне споживання чудесних фруктів може призвести до підвищення кислотності шлунка.

10. Рамбутан

10 рідкісних фруктів

Фрукт, який виглядає наче інопланетна їжа загадкових істот, насправді росте у Південно-Східній Азії та Африці.

На вигляд рамбутан – це овальний червонуватий плід, вкритий м’якими м’ясистими волосками (звідси, власне і походить назва рамбутан – від малайського слова “рамбут”, що означає “волосся”).

М’якоть рамбутану солодка і на смак чимось нагадує виноград. Фрукт містить велику кількість вуглеводів та протеїнів, а тому забезпечує миттєве насичення. Крім того, рамбутан допомагає збільшувати вироблення білих кров’яних тілець і, як наслідок, боротися з інфекцією в організмі.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Запальничка була винайдена раніше сірника.

Подорожі

Карантин


Читайте також