Цікава та корисна інформація

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Арахнофобія – це боязнь павуків. Згідно із проведеними дослідженнями, арахнофобією страждає кожен п’ятий чоловік на Землі, а серед жінок ці показники ще вищі. Такі люди відчувають дискомфорт та приступи паніки побачивши павука, або навіть просто сліди його перебування у приміщенні, наприклад, павутину.

Якщо ви не страждаєте арахнофобією, вам може здатися смішним те, як можна боятися якогось маленького невинного павучка. Але подивившись на цих “монстрів” вам буде не до сміху. Представляємо топ-10 найстрашніших павуків у світі.

10. Павук-бродяга (Tegenaria agrestis)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Павук-бродяга, також відомий як агресивний домашній павук, в основному водиться у США, Центральній Америці, деяких районах Канади та Тихоокеанського узбережжя. Ці павуки невеликого розміру – не більше 5 см, але навіть такий маленький павучок може нанести непоправної шкоди людині.

Укус павука-бродяги є отруйним і викликає гниття плоті. Однак, на щастя, є й хороша новина: сьогодні укуси павука-бродяги лікуються, та й сам павук кусає людей дуже рідко – лише в тих випадках, коли відчуває небезпеку.

9. Павук-краб (Thomisidae)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Не важко здогадатися, що свою назву цей павук отримав через схожість із крабом. Крім того, подібно до крабів, ці павуки здатні пересуватися боком. Зустрічаються вони переважно в лісах Південно-Східної Азії.

Павуки-краби мають отруту, що робить їхній укус смертельним для жертви, однак для людини укус цього павука цілком безпечний.

8. Павук-вовк (Lycosidae)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Павуки-вовки поширені повсюдно, за винятком Антарктиди. Найчастіше їх можна зустріти в країнах з теплим кліматом. Живуть вони в трав’янистих луках, чагарниках, серед опалого листя і під камінням, а іноді навіть забрідають в будинки людей.

У цих павуків рівно вісім очей, які розташовані в три ряди та сіре, чорне або темно-коричневе забарвлення. Кусають людей вони рідко, а їхній укус зовсім не небезпечний, хоча іноді може викликати свербіж, почервоніння або довготривалий біль.

7. Павук-стрибун (Salticidae)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Павуки-стрибуни живуть в найрізноманітніших місцях. У тропічних лісах зустрічається безліч їх видів, також вони живуть в помірній зоні лісів, напівпустелях, пустелях і в горах. Один з видів павуків-стрибунів був виявлений навіть на Евересті!

Ці павуки отримали свою назву через спосіб полювання, схожий на полювання кішок: вони вичікують свою жертву, а потім у потрібний момент застрибують на неї. Цікаво, що у павуків-стрибунів найкращий предметний зір серед усіх павуків. Ймовірно, вони навіть здатні розрізняти кольори.

Для людини павуки-стрибуни небезпеки не становлять, одначе, мало кому б хотілося, щоб такий павук застрибнув на нього.

6. Птахоїд-Голіаф (Theraphosa blondi)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Птахоїд-Голіаф може досягти таких розмірів, як передпліччя дитини, і важити більше, ніж 170 грам. Саме цей павук потрапив до Книги Рекордів Гіннеса як найбільший у світі павук. Живуть вони переважно у тропіках Південної Америки.

Незважаючи на свою назву, птахоїд-голіаф зазвичай не живиться птахами. Замість цього він їсть дощових черв’яків, жаб та інших дрібних тварин. Щоб вбити жертву, він впорскує в її тіло отруту за допомогою довгих іклів.

Для людини птахоїд-голіаф не представляє великої небезпеки – його отруту можна порівняти із осиною, хоча укус іклом викличе таке відчуття, ніби ви пробили руку цвяхом.

Читайте також: ТОП-20 НАЙДИВНІШИХ РЕКОРДІВ ГІННЕСА

5. Коричневий павук-відлюдник (Loxosceles reclusa)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Коричневий павук-відлюдник в основному поширений від півдня середнього заходу США до Мексиканської затоки. Попри свою назву, він дуже добре призвичаївся до життя з людьми: його легко можна знайти в гаражі, підвалі, на горищі чи в туалеті, в порожніх коробках, за картинами і плінтусами і навіть у взутті чи на одязі.

Коричневий павук-відлюдник не агресивний і на людину нападає рідко. Більшість людей виявляються укушеними через необережність і неуважність в процесі прибирання приміщень. Укус цього павука характеризується нудотою, нездужанням та лихоманкою. У більшості випадків укус незначний і обходиться без некрозу, проте у великих дозах отрута павука здатна спровокувати гниття шкіри та м’яких тканин.

4. Гігантський павук-мисливець (Heteropoda maxima)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Цей павук вважається найбільшим у світі завдяки розмаху своїх довжелезних ніг. Він навіть перевищує в розмірах рекордсмена Птахоїда-Голіафа. Гігантський павук-мисливець мешкає в Австралії, Новій Зеландії, Південно-Східній Азії, Середземномор’ї, на Флориді та на Гаваях, і, можливо, у багатьох інших тропічних та напівропічних регіонах.

Довжина тіла павука сягає 30 см. На людей він нападає вкрай рідко та й його отрута не є смертельною, однак зустріч із таким павуком не назвеш приємною.

3. Чорна вдова, або Каракурт (Latrodectus tredecimguttatus)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Чорна вдова – один з найнебезпечніших видів павуків. Смертність від його укусу за підрахунками вчених становить приблизно 4 %, а його отрута у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Павука називають “чорною вдовою” через те, що самка іноді з’їдає самця після спарювання. В Україні в останні роки широко вживається назва каракурт, що походить від тюркських слів qara – чорний і qurt – жах, монстр.

Укус чорної вдови є відчутним відразу. Він супроводжується гострим болем. Пізніше виникає опухлість, нудота. Людина починає задихатися, можуть почати німіти кінцівки. Якщо не ввести протиотруту, то смерть жертви настає через сорок вісім годин після укусу.

Живуть ці павуки в основному в Північній Америці та Африці, однак останнім часом їх стали помічати і в Європі, зокрема в Україні.

2. Сіднейський лейкопавутинний павук (Atrax robustus)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

Сіднейський лейкопавутинний павук – один із найбільш небезпечних павуків планети. Смерть після його укусу настає протягом 15-30 хвилин від задухи, а його характер дуже агресивний. Якщо павук побачив жертву (комаху, тварину, людину), він не пройде повз. Гострі зуби павука здатні прокусити не лише шкіру, а й навіть нігті дорослої людини.

Живуть ці павуки в Австралії, і полюють переважно на великих комах, однак деякі “сміливці” здатні потрапляти навіть у будинки людей.

1. Бразильський мандрівний павук (Phoneutria)

Топ-10 найстрашніших павуків у світі

За версією Книги рекордів Гіннеса, цей павук визнаний найотруйнішим у світі. Природний ареал павука охоплює тропічну частину Південної і Центральної Америки. Їхня отрута є вкрай небезпечною: вона містить потужний нейротоксин, що викликає моментальне зараження лімфатичної системи, потрапляння в кровоносну систему і зупинку серця.

Для порівняння, для того, аби вбити мишу, знадобиться 200 мкг отрути чорної вдови і лише 6 мкг отрути бразильського мандрівного павука.

Читайте також:

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

10 РІДКІСНИХ ФРУКТІВ, ПРО ЯКІ ВИ, ЙМОВІРНО, НАВІТЬ НЕ ЧУЛИ

ТОП-10 НАЙМИЛІШИХ ДИТИНЧАТ ТВАРИН

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Слон – це єдиний ссавець, який не вміє стрибати

Подорожі

Карантин


Читайте також