Цікава та корисна інформація

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Тваринний світ вражає нас своєю різноманітністю: високі і низькі, сильні і слабкі, з безліччю очей і без них, з крилами, лапами або ж безхребетні, з шерстю та лускою – усі без винятку тварини просто неймовірні. Природа, а точніше еволюція, таки постаралася на славу і створила мільйони настільки не схожих одне на одного видів.

Кожна тварина в ході цієї еволюції отримала певні риси своєї зовнішності, які виконують (чи виконували) певну функцію. Але не всі ці риси видаються нам сьогодні привабливими. І якщо різноманіттям барв папуг ми любуємося, то навряд чи нам сподобаються довгі кігті чи непропорційно великі очі. Дезтоп представляє топ-10 найогидніших на вигляд тварин у світі.

10. Акула-гоблін

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Акула-гоблін (Mitsukurina owstoni) зустрічається в теплих і помірних водах всіх океанів. Важається, що цей вид акул виник в епоху еоцену (близько 45-37 млн років тому). Свою назву акула отримала через химерну зовнішність: її морда закінчується довгим дзьобоподібним виростом, а довгі щелепи рухливі, здатні висуватися назовні. При цьому на верхній щелепі у акули є 35-53 рядків зубів, а на нижній – 31-62.

9. Підковик

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Що воно таке?! – скажете ви. Знайомтесь, це підковик, різновид кажана. Свою назву підковик (Rhinolophus Lacepede) отримав через (звісно ж) характерну зовнішність: навколо його ніздрів є спеціальні шкірні складки, які формують своєрідну підковоподібну фігуру. Підковиків можна зустріти в багатьох країнах Європи, у тому числі й в Україні.

8. Канадський сфінкс

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Якщо ви є прихильником серіалу “Друзі”, то напевно памятаєте серію, коли Рейчел принесла додому цього кота, про якого друзі сказали, що він “вивернутий назовні”. Багатьох дійсно мало приваблює ця, скажемо, не надто “традиційна” порода кішок. Ми ж бо звикли, що коти милі та пухнасті.

Характерна ознака сфінксів – відсутність шерсті, що виникла в результаті природної мутації. Їхня шкіра гладка та гаряча на дотик, причому так само, як і шерсть в інших котів, буває різного кольору – від білого до коричневого та чорного.

Читайте також: ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД КІШОК

7. Бородавчаста риба-клоун

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Бородавчасту рибу-клоун (Antennarius striatus) іноді ще називають волосатою рибою, хоча, по правді кажучи, вона більше нагадує водорості чи морську капусту. Майже все її тіло вкрите так званими “проміннями”. Деякі з них тверді, деякі – м’які. Ці риби – хижаки і ще однією їхньою особливістю є здатність розкривати свій рот на ширину тіла жертви.

6. Нетопир Дарвіна

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Нетопир Дарвіна (Ogcocephalus porrectus) належить до виду променеперих риб і мешкає біля узбережжя Галапагоських островів на глибині 30 метрів і більше. Природа нагородила цих риб довгим гострим носом і губами, на які начебто накладено товстий шар червоної помади. Така зовнішність у самців, як стверджують біологи, неабияк приваблює самку в період спарювання.

5. Краб-Йєті

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Волохатий краб-Йєті (Kiwa puravida) був відкритий вченими не так вже й давно – у 2005 році в районі Коста-Ріки. На відміну від своїх родичів-омарів, він покритий хутром. Незвичайна волохатість, що вразила дослідників, послужила причиною того, що істоту жартома назвали крабом-йєті (Yeti Crab). Наразі ця тварина вивчена мало. Вчені припускають, що на волосинах своїх клешнів краб “вирощує” мікроорганізми, якими потім харчується.

Читайте також: ТОП-10 НАЙСТРАШНІШИХ ПАВУКІВ У СВІТІ

4. Мінога річкова

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Мінога річкова – водна тварина, що веде паразитичний спосіб життя. Своїми гострими зубами довкола ротової порожнини вона вгризається в тіло риб та живиться їхньою кров’ю і навіть відгризає фрагменти м’язів, кістки, луски, кишечнику та серця своїх жертв.

Мінога річкова мешкає у басейнах річок Північного і Балтійського морів від Франції та Англії до Швеції, Фінляндії та Росії. Цікаво, що мінога – цінний харчовий продукт з високими поживними і смаковими якостями.

3. Ай-ай

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Ай-ай (Daubentonia madagascariensis), або Мадагаскарська руконіжка – це вид приматів, що разом з лемурами входить до підряду мокроносих мавп. Ай-ай має великі очі, потужні, як у гризунів, зуби, та великі вуха. Ай-ай є одним з найрідкісніших видів планети та занесений до Червоної книги.

Цікавий факт: в повнометражних мультфільмах “Мадагаскар”, “Мадагаскар 2” і “Мадагаскар 3” один з персонажів – ай-ай на ім’я Моріс, мудрий радник короля лемурів.

2. Голий землекоп, або піщане цуценя

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Голий землекоп, або “піщане цуценя»” (Heterocephalus glaber) – невеликий підземний ссавець, що практично не має шерсті, з непропорційно великою головою. Ці холоднокровні гризуни ідеально адаптовані до підземного способу життя, більшість особин майже ніколи не піднімаються на поверхню. Голий землекоп мешкає в сухих саванах і напівпустелях Кенії, Ефіопії і Сомалі.

1. Риба-крапля

Топ-10 найогидніших тварин у світі

Риба-крапля (Psychrolutes marcidus) мешкає у водах біля берегів Австралії і Тасманії. Про цю унікальну тварину вченим поки що мало відомо, оскільки мешкає вона на глибині від 600 до 1200 м, де вже досить високий тиск, дуже холодно і темно. Зовні тіло риби-краплі нагадує желеподібну масу. ЇЇ очі, рот та великий ніс в чомусь схожі на людські риси обличчя. Тіло риби-краплі гладке і безформне, а сама вона чимось схожа на казковий персонаж.

Читайте також:

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

ТОП-10 НАЙМИЛІШИХ ДИТИНЧАТ ТВАРИН

ТОП-10 НАЙСТРАШНІШИХ ПАВУКІВ У СВІТІ

Можна поділитись з друзями:


Читайте також