Цікава та корисна інформація

Топ-10 найщасливіших країн світу

Кожен з нас, безумовно, пишається своєю країною і вважає її винятковою. Однак населення наступних 10 країн може вважати себе справді особливим – адже їм пощастило жити там, де, на думку експертів, жити найкраще.

Щороку Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) проводить дослідження та складає рейтинг найщасливіших країн світу на основі так званого індексу життя. Чим вищий індекс життя, тим більше країна щаслива і задоволена. Такий індекс складається на основі даних про освіту, зайнятість, задоволеність життям, доходи, здоров’я населення та стан екології і навколишнього середовища.

Вимірювання щастя та благополуччя проводиться в масштабі від 0 до 10, де 0 – це найнижчий рівень щастя, а 10 – найвищий. Найщасливішими країнами світу вважаються ті, де є такі важливі параметри як свобода, соціальна підтримка, добробут і відсутність корупції.

Цікаво, що за останні 10 років, десятка найщасливіших країн світу не змінюється, хіба що змінюються їхні позиції в цій десятці. Отож, які вони – 10 найщасливіших із-поміж 156 країн світу?

10. Австралія

  • Індекс щастя: 7.272

10 найщасливіших країн світу

Австралійська економіка є однією з найкращих у світі. ВВП країни складає 1,5 трильйона доларів США, що робить її однією з найщасливіших країн у світі. 74% австралійців мають вищу освіту. Австралійці також відомі своїми науковими програмами та успіхами в математиці.

У країні добре збалансований робочий час, а рівень стресу тут наближений до нуля. Очікувана тривалість життя є однією з найвищих у світі (82,15 років). Приємний теплий клімат та доброзичливі люди довкола роблять цей континент одним з найщасливіших місць для життя.

9. Швеція

  • Індекс щастя: 7.314

10 найщасливіших країн світу

Швеція має дуже прозору політичну систему, що є одним із ключових елементів найщасливіших країн світу. Доходи громадян країни також є одними з найвищих, а рівень безробіття дуже низьким. Робочий час у країні є невеликим, тож шведи мають змогу більше часу проводити з родиною та друзями.

Такий ідеальний баланс між роботою та відпочинком, висока тривалість життя, політична стабільність та високий рівень доходів робить Швецію однією з найщасливіших країн у світі.

8. Нова Зеландія

  • Індекс щастя: 7.324

10 найщасливіших країн світу

Нова Зеландія є однією з найбезпечніших країн у світі із найнижчим рівнем злочинності. Очікувана тривалість життя тут вище середнього. Крім того, у країні функціонує одна з кращих освітніх систем у світі.

Населення Нової Зеландії оточене красивими пейзажами і чистим повітрям. Від високих засніжених гір та вулканічного рельєфу до вражаючих озер і піщаних пляжів: почуватися тут нещасливим аж ніяк неможливо.

Читайте також: ТОП-10 НАЙКРАЩИХ ПЛЯЖІВ СВІТУ

7. Канада

  • Індекс щастя: 7.328

10 найщасливіших країн світу

Канада – найщасливіша країна серед усіх країн Північної Америки. Висока заробітна плата приблизно до 30 тисяч доларів вказує на високий рівня життя канадців. Майже 80 відсотків канадців мають власний будинок та автомобілі. Податки тут високі, але громадяни отримують безкоштовне медичне обслуговування, відпустку по материнству та батьківству.

Рівень злочинності у Канаді дуже низький, та й сама країна є однією з найменш корумпованих у світі. У країні є безліч видатних туристичних об’єктів та добре розвинена інфраструктура. Стандарти життя в світі є одними з найвищих.В доповнення до цього, Канада багата неймовірними пейзажами та незайманою природою.

6. Нідерланди

  • Індекс щастя: 7.441

10 найщасливіших країн світу

У країні функціонує Нідерланди одна з найкращих систем охорони здоров’я в Європі, а тривалість життя в Нідерландах становить близько 81 року. Нідерланди вважаються однією з найбільш толерантних країн у світі із найкращою системою соціального захисту. Тут діє один із найпотужніших пенсійних фондів, а економіка країни міцна і стабільна.

На додаток, Нідерланди – це ще одна з найчистіших країн світу, з відмінною екологією та чудовою природою.

5. Швейцарія

  • Індекс щастя: 7.487

Швейцарія

Хто ж не чув про швейцарські банки, швейцарські годинники та швейцарський шоколад? Зауважте, що в цих випадках “швейцарський” фактично те ж саме, що й “найкращий”. Економіка Швейцарії – одна з провідних у світі. Податки у країні дуже низькі, а заробітна плата, навпаки, дуже висока. Країна зберігає одвічний нейтралітет у війнах, а отже є ще й однією з найбезпечніших у світі.

Середня тривалість життя швейцарців – 81 рік. Тут відмінна система охорони здоров’я та низький рівень безробіття. А ще Швейцарія – це країна захопливих пейзажів, високих гір та дзеркальних озер.

Читайте також: 6 НАЙКРАЩИХ ВИСОКОГІРНИХ РЕСТОРАНІВ В ЄВРОПІ

4. Ісландія

  • Індекс щастя: 7.495

Ісландія

Ісландія – один із лідерів серед країн, де спостерігаються високі показники гендерної рівності. Перша жінка в Європі, що стала президентом країни – це якраз-таки президент Ісландії. Ісландія є технологічно розвиненою країною з високими стандартами життя.

Саме всі ці чинники і зумовлюють те, що “Країна льоду”, попри не надто погожий клімат, вважається однією з найкращих країн для життя.

3. Данія

  • Індекс щастя: 7.555

Топ-10 найбільш барвистих міст у світі

Данія одна з найкращих країн у різних сферах: тут на найвищому рівні безпека населення, довіра до уряду, охорона здоров’я, достаток людей та відмінна освіта. Толерантність, високий рівень довіри у суспільстві та різноманітні соціальні програми дозволяють людям почуватися тут щасливо. А столиця Данії, Копенгаген – одне з найчистіших міст у світі.

Читайте також: ТОП-10 НАЙБІЛЬШ БАРВИСТИХ МІСТ У СВІТІ

2. Норвегія

  • Індекс щастя: 7.594

10 найщасливіших країн світу

Норвегія оцінюється як одна з найщасливіших, найбезпечніших, найцікавіших і освічених країн у світі. Рівень безробіття в країні становить лише 3,4 відсотка. Громадяни Норвегії відпочивають сумарно аж 5 тижнів свят щорічно, а норвезький уряд завжди старається забезпечувати високий рівень життя своїх громадян.

Норвегія є однією з найменш корумпованих країн у світі, а поріг злочинності в країні надзвичайно низький. А ще країна славиться прекрасним ландшафтом та чарівним рослинним і тваринним світом. Ну, і звісно ж, неймовірним полярним сяйвом.

1. Фінляндія

  • Індекс щастя: 7.632

Фінляндія

Так, саме Фінляндія – найщасливіша країна в світі. Країна забезпечує своїх громадян високим рівнем освіти, дешевшим, але кваліфікованим медичним обслуговуванням, розвиненою системою соціального захисту та найкращими умовами праці. Подібно до інших розвинених країн, час навчання в Фінляндії набагато коротший, але якість освіти дуже висока. Майже 83% громадян мають кваліфікацію з університетськими ступенями.

У країні існує прогресивна система оподаткування та перерозподіл багатства, тому рівень життя серед багатих та бідних не дуже відрізняється.

Фіни і самі підтверджують: вони дуже щасливі і це видно із того, як вони насолоджуються кожним днем свого життя. Адже що ще так красномовно розкаже про рівень життя в країні, як не щирі посмішки її громадян?

Тож, ми щиро віримо, що в майбутньому всі країни світу зможуть бути такими ж, як ця десятка “щасливчиків”, а рівень щастя кожного громадянина Світу дорівнюватиме не десяти балам, а цілих сто.

Читайте також:

ТОП-10 НАЙЧИСТІШИХ МІСТ СВІТУ

РЕЙТИНГ НАЙДОРОЖЧИХ ДЛЯ ЖИТТЯ МІСТ СВІТУ

ТОП-10 НАЙМЕНШИХ КРАЇН СВІТУ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Омфалофобія – боязнь пупків

Подорожі

Карантин


Читайте також