Цікава та корисна інформація

Топ-10 найогидніших страв світу, які ви, ймовірно, не наважитесь скуштувати

Топ-10 найогидніших страв світу

Кожен народ можна ідентифікувати не лише за мовою, звичаями чи традиційним одягом, а й за їжею. Наприклад, Італія – це піца і паста, Франція – фуа-гра та круасани, Німеччина – пиво та сосиски, а Україна – сало і борщ. Однак іноді все звучить не так апетитно.

Про смажених комах з країн Азії, страви з геніталій бика і настоянки на зміях та кобрах сьогодні вже чув кожен. А як щодо супу з кажана, машачого вина чи сиру з личинками мух? Як то кажуть, на колір і смак товариш не всяк.

Deztop представляє вам власну добірку із топ-10 найогидніших традиційних страв з різних куточків світу. Наважитесь спробувати? 😉

1. Натто (Японія)

Натто – традиційна японська страва, назва якої буквально означає “боби, які зберігаються”. Основу цієї апетитної страви складають перебродивші соєві боби. Натто має специфічний запах і смак, – що, в принципі, і не дивно, – а також липку тягучу консистенцію. Особливо популярною така страва є на сніданок.

Топ-10 найогидніших страв світу

Цікаві факти:

  • За легендою, рецепт натто винайшов японський принц Сьотоку у VII ст. н. е.: якось він нагодував свого коня вареними соєвими бобами, а залишки загорнув у рисову солому і повісив на дерево. На ранок боби забродили, принц спробував їх з сіллю і розповів про рецепт селянам.
  • Щорічно Японія споживає близько 263 000 тон натто.
  • 10 липня в Японії є офіційним “днем натто”.

2. Касу марцу (Сардинія)

Касу марцу – це специфічний вид сиру, що виробляється на Сардинії (острові у Середземному морі, що належить до Італії). В перекладі з сард. casu marzu означає “гнилий сир”, що цілком відповідає самій страві. Вся справа в тому, що сир касу марцу витримують довше, доводячи до стану гниття, викликаного травною діяльністю личинок сирної мухи.

Личинки прискорюють процес розкладання і розпаду жирів, що містяться в сирі, через що продукт стає м’яким. З нього також виділяється рідина, яку називають lagrima (від сардинського слова “сльози”).

Топ-10 найогидніших страв світу

Цікаві факти:

  • Личинки у сирі здатні стрибнути на відстань до 15 сантиметрів. З цієї причини охочим покуштувати касу марцу радять під час їжі захищати очі.
  • Через небезпеку для здоров’я, а також через те, що «гнилий сир» вважається зараженим продуктом, його продаж на материковій Італії офіційно заборонено.
  • Вартість касу марцу в три рази перевищує ціну сиру елітного італійського овечого сиру пекоріно.

3. Мишаче вино (Китай, Корея)

Рисове вино, настояне на новонароджених мишенятах, поширене в Китаї та Кореї і вважається тонізуючим напоєм, хоч і досить неприємним на смак. У чан зі свіжою рисовою горілкою кидають виводок живих мишей не старших від двох-трьох днів. У цьому віці в них ще немає шерсті. Напій настоюється в темному сухому місці протягом року.

Топ-10 найогидніших страв світу

Цікаві факти:

  • Для виготовлення такого вина, на китайських та корейських фабриках спеціально розводять мишей, а новонароджених мишенят одразу відбирають для приготування напою.
  • Історики-сходознавці так і не дійшли єдиної думки щодо того, хто й коли винайшов мишаче вино. За однією з версій, воно з’явилося в Китаї, за іншою – в Кореї.
  • Напою приписують цілющі властивості: вважається, що за його допомогою можна вилікуватися від кашлю, застуди й захворювань печінки.

4. Ківіак (Гренландія)

Ківіак – традиційна страва ескімосів. І нічого спільного із ківі вона, як можна було б подумати з назви, не має. В умовах вічної зими їжі народам арктичних широт категорично не вистачає, а тому винахідливі ескімоси винайшли страву, яка може зберігатися протягом року.

Топ-10 найогидніших страв світу

Ківіак готують із місцевих морських птахів , яких, разом із пір’ям, дзьобами, лапами та нутрощами зашивають у тушу тюленя. У одну таку тушу можуть поміститися 30-40, а то й більше, птахів. Шов оброблять жиром тюленя і поміщають усе це між камінням так, щоб не було доступу повітря.

Іншими словами, ківіак – це протухле м’ясо птиці в туші тюленя. Запах у страви не найприємніший, однак вона здатна врятувати від голоду у холодні та темні північні зими.

5. Сунхуадань, або столітнє яйце (Китай)

Як тільки не називають цю страву: сторічні яйця, сунхуадань, підан, консервовані яйця, імператорські яйця, тисячорічні яйця… А насправді – це законсервовані, переважно качині, яйця. Їх обмазують сумішшю попелу, чаю, вапна й глини, після чого обвалюють у рисовому лушпинні й закопують у землю щонайменше на 15–20 днів, щонайдовше – на півроку.

У результаті білок яйця стає темно-коричневим і напівпрозорим, жовток – кремоподібним, чорного кольору із зеленим відливом, а на поверхні шкарлупи проступають візерунки, що нагадують паморозь на склі.

Топ-10 найогидніших страв світу

Цікаві факти:

  • Згідно з деякими відомостями, столітні яйця мають за собою більше ніж кільковікову історію виготовлення. Згідно письмовою згадкою, цю страву стали готувати з 1633 року – періоду династії Мін.
  • Страва має виражений схожий на сечу запах через вміст аміаку, який утворюється внаслідок хімічної реакції у ході створення столітніх яєць.

6. Суп із кажана (Палау)

Як щодо супу, в якому плаває цілий-цілісінький кажан? Такий суп є традиційним для мешканців острова Палау у Мікронезії. Через дефіцит м’ясних інгредієнтів на цьому острові кажани – не такий вже й рідкісний і тим більше не делікатесний для місцевих продукт.

Топ-10 найогидніших страв світу

Суп, до речі, варять не просто із тушок кажанів, вони у нього потрапляють живцем, без будь-якої попередньої обробки. Щоправда, сам кажан не їдять, він у супі виключно для навару і для краси.

7. Ширако (Японія)

Ширако – це відварені молоки тріски. Власне, молоки – це не молоко, як дехто може подумати, адже у риб молока немає. Це мішечок, у якому міститься сперма риб. Цей білий, м’який і слизький продукт, на вигляд чимось схожий на мозок, а на смак нагадує вершки або крем. Японці вважають ширако цінним делікатесом і щиро не розуміють гидливості європейців.

Топ-10 найогидніших страв світу

Зазвичай із ширако готують суп, або подають цей продукт у тушкованому або смаженому вигляді. Що цікаво, ширако – досить дорога страва. За малесеньку порцію в ресторані доведеться заплатити близько $100.

8. Тепа, або “смердюча голова” (Аляска)

Аляска – найбільший за територією штат США, де місцеві мешканці готують досить специфічну страву – тепу, або “смердючі голови”. Її готують із білої риби або лосося. Голову риби разом з потрохами кладуть в дерев’яну бочку, обгортають мішковиною і закопують в землю на тиждень. Через сім днів бочку викопують і їдять “смердючі голови” як є – без жодних приготувань чи добавок. Загалом це в’язка, тухла рибна маса.

Топ-10 найогидніших страв світу

На жаль, такий делікатес несе за собою погані наслідки: відсоток людей, які хворіють на ботулізм (гостре харчове отруєння), в Алясці найбільший у всьому світі.

9. Куй (Перу, Еквадор, Колумбія)

Насправді, куй – це морська свинка. Саме так, тваринка, яка мало не у всьому світі є домашнім улюбленцем, якого так обожнюють діти, для жителів Центральної та Південної Америки є вишуканою традиційною стравою. Для цього морських свинок спеціально розводять на фермах. Та й звичайні жителі сіл вирощують морських свинок поряд з курми та іншими свійськими тваринами якраз для того, аби потім їх з’їсти.

Топ-10 найогидніших страв світу

Подають куй смаженим на грилі, у тушкованому вигляді або запеченим.

10. Балут (Камбоджа, Філіппіни)

Балут (або балют) – це варене качине яйце, у якому вже сформувався плід із пір’ям, хрящами й дзьобом. Не зважаючи на тиск західно-релігійних міркувань і економіко-дипломатичних погроз у Камбоджі й Філіппінах досі продовжують подавати в ресторанах і готувати вдома цю традиційну страву. Камбоджійці і філіппінці навіть приписують булуту чудодійні властивості.

Топ-10 найогидніших страв світу

Однак зауважте, що куштувати її, за переконаннями жителів цих країн, можуть виключно чоловіки, адже вважається, що балут позитивно впливає на чоловіче здоров’я та потенцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 РІДКІСНИХ ФРУКТІВ, ПРО ЯКІ ВИ, ЙМОВІРНО, НАВІТЬ НЕ ЧУЛИ

ТОП-10 НАЙОГИДНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

10 ФРУКТІВ, ЯКІ МИ ПОМИЛКОВО ВВАЖАЄМО ОВОЧАМИ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Оси за смаком нагадують кедрові горішки, черв’яки – підсмажений бекон, а жуки – яблуко.

Подорожі

Карантин


Читайте також