Цікава та корисна інформація

Топ-10 найвідоміших скульптур світу

Найвідоміші скульптури світу

Не потрібно бути мистецтвознавцем чи культурологом, архітектором чи скульптором аби впізнати ці скульптури. Адже їх знає весь світ і не одне покоління. І навіть якщо ви ніколи не бачили ці скульптури вживу, не відвідували тих музеїв чи місць, де вони знаходяться, ви все рівно не раз зустрічали їх в просторах інтернету, у фільмах і навіть мультфільмах, в книгах, фото на рекламних банерах чи у газетах та журналах.

Найвідоміші скульптури світу

Наступні 10 скульптур визнані світом як вершина мистецтва. Це найвідоміші зразки цього виду образотворчого мистецтва, а імена їхніх авторів безперечно знає кожен. Отож, яка вона, десятка найвидатніших, найвідоміших та найкращих скульптур всіх часів і народів?

10. Поцілунок, Роден

Одна із найвпізнаваніших робіт французького скульптора та засновника імпресіонізму у скульптурі Огюста Родена – це скульптура “Поцілунок”.

У своїй скульптурі митець втілив найромантичніший образ закоханих Франчески та Паоло – героїв “Божественної комедії” Данте – за мить до їхнього фатального поцілунку. За легендою, після цього поцілунку Паоло був убитий своїй старшим братом, чоловіком Франчески.

Сьогодні це романтичне мистецьке творіння можна побачити в експозиції Музею Родена (Le Musée Rodin) в Парижі.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Для створення “Поцілунку” Родену позувала його кохана жінка Каміла Клодель – відома французька скульпторка. Каміла була для Родена музою, досконалою моделлю і коханкою, адже на момент їхнього знайомства у скульптора вже були 20-річні стосунки з Розою Бере.

9. Пісяючий хлопчик, Жером Дюкенуа

Всі, напевно, чули про Пісяючого хлопчика, або Маннекен Піс – мініатюрну бронзову статую-фонтан в центрі Брюсселя. Це одна з найвідоміших пам’яток міста і справжній символ Брюсселя, з якою пов’язана низка цікавих міських традицій.

Точний час і обставини виникнення статуї невідомі. За деякими свідченнями, статуя існувала ще в далекому XV столітті. Сучасного ж вигляду Пісяючий хлопчик прибрав у 1619 році завдяки майстерності придворного скульптора Жерома Дюкенуа.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Існує традиція з нагоди деяких свят замінювати воду у фонтані Пісяючого хлопчика на привабливіші рідини – наприклад, на вино чи пиво.

Так, у 1890 році під час великих міських святкувань, що тривали протягом 2 діб, Маннекен Піс замість звичної води “дзюрив” вином. А 1995 року з нагоди Дня Астурії в Брюсселі кожний, хто прийшов до фонтану, зміг почастуватися справжнім сидром.

  • Ще одна традиція полягає в періодичному вдяганні Пісяючого хлопчика в різноманітні костюми, форми, шати і народне вбрання народів світу.

Чого тільки не має у своєму гардеробі Пісячий хлопчик! Тут і обладунки лицаря, одяг мушкетера, французького лучника, угорського гусара, люксембурзького студента, костюми Вольфганга Амадея Моцарта, Христофора Колумба, Елвіса Преслі, Нельсона Мандели, форми бельгійської та ірландської армії, ВПС США, Червоного Хреста, форми футболіста, дзюдоїста, аквалангіста і навіть костюми Санта-Клауса і Дракули.

  • Однак найколоритнішими є його національні костюмів різних народів світу, які хлопчик одягає зазвичай на День Незалежності чи інше національне свято тієї чи іншої країни.

Так, зокрема 24 серпня 2007 року на День незалежності України Пісяючого хлопчика одягнули у вишиванку та шаровари.

8. Капітолійська вовчиця

Капітолійська вовчиця – бронзова скульптура, що датована V століттям до н. е. У скульптурі відображено легенду, згідно з якою вовчиця власним молоком вигодувала двох братів – Ромула і Рема, легендарних засновників найвеличнішого міста та цілої імперії – Рима.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Уперше Капітолійська вовчиця згадується в «Природничій історії» Плінія; за його словами, скульптура стояла на Римському форумі близько священного фігового дерева.
  • За часів Беніто Муссоліні, Капітолійська вовчиця використовувалася як пропагандистський символ, що втілював прагнення фашистського режиму відродити Римську імперію.
  • 1960 року зображення скульптури використовувалися на плакатах і емблемі Олімпійських ігор, що пройшли в Римі.

7. Христос-Спаситель, Поль Ландовський

Статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро – одна з найбільших статуй у світі, що стала символом не лише Бразилії, а й усього християнства. Статуя має розмір 39,6 м заввишки (розмах рук 28 метрів), важить 1145 тонн, і знаходиться на вершині 710-метрової гори Корковаду. Роботи із будівництва статуї тривали аж дев’ять років і завершилися у 1931 році.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Вартість монумента на момент його встановлення становила 250 000$.
  • Статуя Христа з розпростертими обіймами нагадує форму хреста -символа християнства.
  • 7 червня 2007 року Христа-Спасителя було включено до списку Семи нових чудес світу в списку, складеному швейцарською компанією The New Open World Corporation.

• ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ІНДІЇ ВІДБУДЕТЬСЯ ВІДКРИТТЯ НАЙВИЩОЇ СТАТУЇ В СВІТІ

6. Статуя Свободи, Фредерік Бартольді

Справжній символ свободи для всього світу, втілення демократії та справедливості, національний пам’ятник США та одна з найзнаменитіших скульптур у світі – Статуя Свободи. Статуя була збудована у 1884 році і була подарунком для США від французьких громадян до сторіччя американської революції.

Творцем статуї є архітектор Фредерік Бартольді, однак приклав руку до створення цього шедевру і відомий інженер Густавов Ейфель (творець Ейфелевої вежі).

Статуя Свободи стоїть на острові Свободи, приблизно за 3 км від Мангеттену, одного з округів Нью-Йорка.

10 міст світу, які туристи фотографують найчастіше

Цікаві факти:

  • Богиня свободи тримає смолоскип у правій руці і табличку в лівій. Напис на табличці свідчить «англ. JULY IV MDCCLXXVI» («4 липня 1776») – це дата підписання Декларації Незалежності.
  • У короні статуї розташовано 25 вікон, які символізують земні коштовні камені і небесні промені, що освітлюють світ.
  • Сім променів на короні статуї символізують сім морів і сім континентів світу.
  • Повна назва статуї – Свобода, що осяює світ (Liberty Enlightening the World)

5. Дискобол, Мирон

Ви напевне не раз зустрічали в підручниках з історії та мистецтва цю статую. І не дивно, адже Дискобол – одна з найбільш прославлених статуй античності, що є роботою скульптора Мирона.

Дискобол став першою класичною скульптурою, що зображує людину у русі. Скульптура зображує переможця змагань із метання диска у момент розмаху перед киданням. Слід зауважити, що у Стародавній Греції існував такий звичай – встановлювати пам’ятники переможцям змагань.

Юнак, згідно з тодішніми правилами Олімпійських Ігор, голий. Тіло юного атлета у скульптурі представлено у повороті, що було надзвичайно складним та водночас сміливим прийомом. Таким чином у бронзі увіковічнилася та коротка мить, коли рука застигає в повітрі перед тим, як зробити остаточний кидок.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Оригінал статуї Дискобола не зберігся – він був загублений десь у Середньовіччі. Ймовірно, її розплавили або просто знищили.
  • Одна з копій Дискобола зберігається у Гліптотеці Мюнхена, інші можна зустріти в музеях Риму, Берліна, Лондона, Флоренції та Базеля.

4. Лаокоон та його сини, Агесандр

Лаокоон та його сини – скульптурна група в Ватиканському музеї, що зображує смертельну боротьбу Лаокоона та його синів зі зміями. Лаокоон був троянським жерцем, який застерігав земляків, щоб ті не вводили до Трої дерев’яного коня, спорудженого греками.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Скульптура роботи Гагесандроса та Атанадороса з Родоса є лише мармуровою копією другої половини 1 століття до н. е. Оригінал був зроблений у бронзі 200 р. до н. е. у Пергамі і не зберігся.

3. Мислитель, Роден

Мислитель – одна з найвідоміших скульптур Огюста Родена, над якою він працював з 1880 по 1882 роки. Сьогодні це одна з найбільш упізнаваних скульптур у світі. Існує два десятки її копій. Одна з них встановлена на могилі французького скульптора в Медоні, передмісті Парижа. Інші установлені біля воріт філадельфійського музею Родена й біля воріт Колумбійського університету.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Згідно із задумом Родена скульптура зображує автора “Божественної комедії” – Данте Аліґ’єрі.
  • Моделлю для створення Мислителя послужив паризький м’язистий боксер Жан Бо, який у 1880-х роках виступав у кварталі червоних ліхтарів в Парижі.

2. Давид, Мікеланджело

Мармурова скульптура знаменитого італійського митця епохи Ренесансу Мікеланджело Буонарроті – Давид (1501 – 1504рр.) вважається шедевром епохи Відродження. Статуя зображає біблійного персонажа Давида перед вирішальним двобоєм із Голіафом. Скульптура вважається символом тодішньої Флорентійської республіки та цілої епохи Ренесансу.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • На момент створення скульптури Давида Мікеланджело було всього 26 років.
  • В правій руці Давид ховає камінь, за допомогою якого він і переміг Голіафа.
  • Висота скульптури – 5,17 метрів, а це більше, ніж зріст звичайної людини в три рази.
  • 14 вересня 1991 року італійський художник П’єро Канната підібрався з молотком до статуї, яка стоїть тепер в галереї Академії витончених мистецтв у Флоренції, і встиг відколоти шматочок пальця на нозі перед тим, як його зупинили інші відвідувачі. Так Давид був «травмований».
  • За рік понад 8 мільйонів відвідувачів приходять в галерею Академії мистецтв, щоб подивитися на «Давида». Дослідження показали, що всі вони створюють вібрації при ходьбі, які викликають появу тріщин в мармурі.

1. Венера Мілоська

Венера Мілоська – мармурова статуя Афродіти, давньогрецької богині краси та кохання, датована приблизно 150 до н. е. Венера (римська назва цієї богині) Мілоська ось уже понад 200 років експонується в Луврі (Париж). Автор Венери Мілоської невідомий. Вважають, що це міг бути скульптор Агесандр Антиохійський.

Світ так би і не дізнався про цей шедевр мистецтва, якби одного дня, а точніше 8 квітня 1820 року, грецький селянин на ім’я Йоргос Кентротас не відкопав у своїй присадибній ділянці на о. Мілос кам’яний склеп, де і лежала Венера. На момент знахідки вона вже була без рук.

Найвідоміші скульптури світу

Цікаві факти:

  • Статуя Венери Мілоської вважається ідеалом краси жіночого тіла. Висота статуї 2,04 м. Пропорції у перерахунку на зріст 164 см такі: 86х69х93 см.
  • За дивовижним збігом обставин, місяцем богині Афродіти вважався квітень і саме у квітні віднайшли статую Венери.
  • У 1821 році скульптуру подарували королю Франції Людовіку XVIII і саме відтоді Венера Мілоська зберігається у галереї Сюллі паризького музею Лувр.
  • Серед науковців точаться суперечки з приводу того, що тримала в руках Венера. Одні вважають, що це було яблуко – символ богині. Інші – що у піднятій правій руці богиня тримає прядку, а лівою притримує нитку з веретеном. При цьому сама нитка була виготовлена з золота, а тому й не дивно, що її викрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ КАРТИН СВІТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ЗАМКІВ У СВІТІ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ ХОЧА Б НА ФОТО

100 НАЙКРАЩИХ КНИГ, ЯКІ МАЄ ПРОЧИТАТИ КОЖЕН

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“В більшості випадків людям завдає біль не те, що відбувається – їх ранять власні очікування”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Загальна вага бактерій, що живуть в організмі людини, складає 2 кілограми

Подорожі

Карантин


Читайте також