Цікава та корисна інформація

Топ-10 найвідоміших театрів світу

Найвідоміші театри світу

У великих містах світу вирує життя. Париж, Лондон, Мілан, Нью-Йорк – сюди стікаються не тільки модники, блогери і туристи з фотокамерами. У захваті від них і інтелектуали – цінителі архітектури, театру, опери, балету і музики. І навіть якщо ви точно не театрал, а востаннє в театрі були ще під час шкільної екскурсії, проте про наступні 10 театрів ви точно чули. І повірте, вони таки варті того, аби їх відвідати хоч б раз у житті.

Найвідоміші театри світу: топ-10

Квитки на вистави театрів зі світовим ім’ям треба бронювати задовго наперед. Deztop спробує дізнатися, чим ці пам’ятки так приваблюють театралів та й звичайних туристів з усієї планети і чому взагалі ці театри варті звання найкращих у світі.

10. Королівський театр

Мадрид, Іспанія

  • Рік відкриття: 1850
  • Місткість: 1 750 осіб

Оперний театр у столиці Іспанії був урочисто відкритий 7 травня 1850 року. За бажанням тодішньої правительки – королеви Ізабелли II – він був збудований якраз навпроти її резиденції. Першим спектаклем поставленим у театрі стала опера Гаетано Доніцетті “Фаворитка”.

Найвідоміші театри світу

Окрім опер та балету, Королівський театр не цурається й інших концертів. Так, до прикладу, в 1969 тут проходив популярний конкурс Євробачення.

9. Великий оперний театр “Лісеу”

Барселона, Іспанія

  • Рік відкриття: 1847
  • Місткість: 2 292 осіб

Театр “Лісеу” є одним з небагатьох театрів Європи, споруджених на кошти приватних осіб. Базою для заснування театру стала “Філодраматична школа Монтесьйон”, закладена іспанським воєнним батальйоном під командуванням Мануела Жібера-і-Санса. Початково заклад призначався як для музичної освіти, так і для театральних вистав.

Найвідоміші театри світу

Сьогодні Великий оперний театр “Лісеу” є одним з найвизначніших театрів Іспанії і другим за величиною в Європі (після Ла Скала).

8. Театр Колумба

Буенос-Айрес, Аргентина

  • Рік відкриття: 1908
  • Місткість: 2 487 осіб

Театр Колумба по праву вважається найвідомішим оперним театром в Латинській Америці і одним із найвідоміших у світі. Розмір цього оперного театру становить 8,200 квадратних метрів, а вмістити він здатний 2 487 глядачів. Зала театру відома чудовою акустикою.

Найвідоміші театри світу

До слова, з 1960 по 1963 рр. солісткою театру Колумба була українка Галина Андреадіс.

7. Саксонська державна опера Дрездена

Дрезден, Німеччина

  • Рік відкриття: 1841
  • Місткість: 1 300 осіб

Саксонська державна опера Дрездена, більш відома як опера Земпера (на честь архітектора Готфріда Земпера) вперше прийняла відвідувачів 12 квітня 1841 року. Першим твором, що прозвучав із цієї сцени, стала п’єса Гете “Іфігенія в Тавриді”. Згодом тут проходили прем’єри багатьох опер Ріхарда Вагнера.

Найвідоміші театри світу

Друга світова війна знищила оперу Земпера – будівля була повністю відновлена лише в 1985 році. Сьогодні фасад будівлі прикрашають скульптури з античної та німецької міфології і літератури, а також статуї великих драматургів.

6. Сіднейський оперний театр

Сідней, Австралія

  • Рік відкриття: 1973
  • Місткість: 5 738 осіб

Сіднейську оперу можна назвати найбільш відвідуваною в світі, але вона безумовно є найбільш впізнаваним і оригінальним театром. Її білі стіни у вигляді вітрил корабля стали одним із сучасних чудес світу.

Урочиста церемонія відкриття театру відбулася в жовтні 1973 року за участю королеви Єлизавети II.

Найвідоміші театри світу

Загальна площа будівлі перевищує два гектари. Усередині ви зустрінете заледве не тисячу кімнат, адже будівля є “штаб-квартирою” для Австралійської опери, Сіднейського симфонічного оркестру, Національного балету і Сіднейської театральної трупи.

Найвідоміші театри світу

А на освітлення театру витрачатися стільки електроенергії, що цілком вистачило б на забезпечення електрикою невеликого австралійського містечка.

5. Королівський театр Ковент-Гарден

Лондон, Великобританія

  • Рік відкриття: 1732
  • Місткість: 2 256 осіб

Столиця Великобританії багата на театри з історією. Саме на сцені лондонського “Глобусу” вперше були поставлені п’єси Шекспіра. Але хоч “Глобус”, який пережив дві реконструкції, і працює по сьогодні, статус найвідомішого театру Лондона гордо носить Королівський оперний театр на Ковент-Гарден, домашня сцена Королівського балету і Королівської опери.

Найвідоміші театри світу

Сучасна будівля вже третя. У 1732 році театр вперше відкрив двері для глядачів, які прийшли подивитися на постановку “Світські звичаї” за п’єсою Вільяма Конгрева. Через 76 років будівлю Ковент-Гардена знищила пожежа. На відновлення пішло 9 місяців. Однак прожив театр недовго – у 1856 році будівля знову згоріла, але через два роки відродився з попелу такою, якою ми можемо побачити її тепер.

4. Метрополітен-опера

Нью-Йорк, США

  • Рік відкриття: 1883
  • Місткість: 3 800 осіб

Відносно молодий театр Метрополітен-опера вже удостоєний звання провідного театру в США та одного із центрів світової музичної культури.

Найвідоміші театри світу

Цікаво, що Метрополітен-опера – це взагалі єдиний в США постійно діючий оперний театр. Відкритий він був у Нью-Йорку в 1883 році на кошти акціонерного товариства “Метрополітен гаус-компані”. Першою виставою театру стала опера “Фауст” Шарля Гуно, що відбулася 22 жовтня того ж року.

Найвідоміші театри світу

На сцені Метрополітен-опера виступали такі українські співаки як: Бела Руденко, Анатолій Солов’яненко, Інна Бурська, Андрій Добрянський, Іванна Мигаль, Людмила Монастирська та інші.

3. Віденська опера

Відень, Австрія

  • Рік відкриття: 1869
  • Місткість: 1 709 осіб

Найвідоміші театри світу

Австрія – батьківщина багатьох композиторів-класиків: Гайдна, Моцарта, Бетховена, чия музика лягла в основу Віденської класичної музичної школи. Можливо, саме тому найвідомішим оперним театром світу впевнено можна назвати Віденську оперу.

Будівлю опери було побудовано в 1869 році. Під час Другої світової війни театр був частково зруйнований, однак в 1955 році відбулося його урочисте відкриття.

Найвідоміші театри світу

За кількістю вистав з Віденською оперою не в змозі зрівнятися жоден з інших оперних театрів. Протягом 285 днів в році в цій будівлі ставляться близько 60 опер. Щороку за тиждень до першого дня Великого католицького посту тут проходить Віденський бал – захід, занесений в список нематеріального культурного багатства, що охороняється ЮНЕСКО.

2. Гранд-опера

Париж, Франція

  • Рік відкриття: 1870-ті
  • Місткість: 2 200 осіб

Найвідоміші театри світу

Провідний театр світу та найвідоміший в Парижі та й у цілій Франції загалом – Гранд-опера. У 1669 році Людовик XIV дав згоду на заснування оперного театру поетові П’єру Перрену і композитору Роберту Камберу. Протягом століть театр кілька разів міняв назву і місце розташування, поки в 1862 році не опинився в IX окрузі Парижа, в будівлі, збудованій в 1875 році архітектором Шарлем Гарньє.

Найвідоміші театри світу

Розкішний фасад театру прикрашають чотири скульптури (уособлення Драми, Музики, Поезії і Танцю) та сім арок. Вінчає будівлю величний сяючий купол. У будівлі Опера Ґарньє розміщено також Бібліотеку-музей, що належить Національній бібліотеці Франції.

1. Ла Скала

Мілан, Італія

  • Рік відкриття: 1778
  • Місткість: 2 030 осіб

Саме в Італії в епоху Відродження зародилося сучасне оперне мистецтво. У 1776 році міланському архітекторові Джузеппе Пьермаріні сподобався шматочок землі на місці зруйнованої церкви Санта-Лючія делла Скала. Так і було вирішено побудувати на ньому оперний театр, що в результаті отримав назву від свого “попередника”.

Найвідоміші театри світу

Під час будівництва фундаменту під землею знайшли мармурову плиту з зображенням давньоримського лицедія Пілада, що будівельники сприйняли як знак згори.

Багато видатних опер виникло з призначенням постановки саме на сцені Ла скала. Зокрема тут відбулися прем’єри таких опер, як “Пірат” і “Норма” Вінченцо Белліні, “Лукреція Борджа”, “Набукко”, “Отелло” і “Фальстаф” Верді, “Мадам Баттерфляй” і “Турандот” Пуччіні.

В театрі Ла Скала співали й видатні українські співачки та співаки – Соломія Крушельницька, Євгенія Зарицька, Марія Стефюк, Вікторія Лук’янець, Лев Сибіряков.

Найвідоміші театри світу

Сьогодні Ла Скала по праву вважається одним із найвідоміших театрів світу. Це перше після Міланського собору, що оглядають туристи по прибутті в Мілан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ СКУЛЬПТУР СВІТУ

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ КАРТИН СВІТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ЗАМКІВ У СВІТІ, ЯКІ ВАРТО ПОБАЧИТИ ХОЧА Б НА ФОТО

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Люди за все життя витрачають на поцілунки в середньому півмісяця або 20 160 хвилин.

Подорожі

Карантин


Читайте також