Цікава та корисна інформація

Зійти з розуму: топ-10 фільмів про психічні розлади

топ-10 фільмів про психічні розлади

Зіграти героя, який страждає розладом психіки – досить непросте завдання для актора. Саме тому подібні роботи так високо оцінюються кінокритиками. Завдання ускладнюється вдвічі, якщо у персонажа був реальний прототип – а таких історій у світі чимало.

За останній десяток років вийшло безліч кінокартин про психічні розлади. Голлівуд приділяє таким темам все більше уваги – хоч б тому, що в сучасному світі стреси та розлади постійно поряд і нависають над кожним. Deztop вибрав з досить великого списку найбільш вражаючі фільми, головні герої яких мають проблеми з психікою.

Острів проклятих

“Острів проклятих” – психологічний трилер Мартіна Скорсезе. У головних ролях Леонардо Ді Капріо (Тедді Деніелз) і Марк Руффало (Чак Оул) в образі двох слідчих, які приїхали на острів, де знаходиться лікарня для психічно хворих злочинців. Чоловіки мають розслідувати зникнення однієї пацієнтки – жінки, яка вбила своїх дітей. Але як їй вдалося втекти з острова? І чи дійсно клініка лікує своїх душевно хворих пацієнтів?

Маршал Тедді намагається з’ясувати, що ж відбувається насправді, але його самого постійно мучить погане передчуття…

Несподіваний сюжетний поворот робить фільм швидше детективом, а похмура атмосфера острова додатково лоскоче нерви.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Машиніст

У психологічному трилері 2004 року “Машиніст” показана історія чоловіка на ім’я Тревор, який страждає від важкої форми безсоння. Хвороба руйнує його життя і заважає нормально функціонувати мозку. Через нестачу сну він неймовірно виснажений: бачить галюцинації і мучиться від параної.

Чоловік не спить вже цілий рік. Перетворившись на живий скелет, він балансує на межі сну і реальності.

Для головної ролі в цьому фільмі Крістіан Бейл скинув понад 30 кілограмів, хоча за контрактом потрібно було всього 15, від чого його герой наводить на глядача ще більший жах.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Шість демонів Емілі Роуз

Фільм заснований на реальних подіях 1976 року, коли в ході екзорцизму померла Аннеліза Міхель.

У фільмі знято судовий процес над священиком, який проводив протягом 10 місяців обряд екзорцизму над дівчиною. Нещасна померла від виснаження, зневоднення і відсутності медичної допомоги.

Реальний прототип Емілі Роуз – Аннеліз Міхел, яка страждала на епілепсію, ускладнену психічним розладом і шизофренією. Під час нападів Аннеліз говорила різними мовами і стверджувала, що всередині неї живе шість демонів. У реальному житті перед судом постав не тільки священик, а й батьки Аннеліз.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Сибілла

Сибілла Дорсет опиняється на прийомі у психіатра. Вона розповідає йому, що часто відключається і не може згадати, що робила в ці досить тривалі проміжки часу. В процесі роботи лікар з’ясовує, що в Сибілі живе цілих 16 особистостей різного віку, характерів і національностей.

В основу фільму лягла реальна історія про дівчину на ім’я Ширлі Ардель Мейсон, особа якої розщепилася через страшні знущання її матері, які Ширлі пережила в дитинстві.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Авіатор

Леонардо Ді Капріо – чемпіон за кількістю зіграних ролей людей з ментальними розладами. “Авіатор” – це психологічна біографічна драма, що розповідає про життя Говарда Хьюза, відомого бізнес-магната, режисера і пілота.

Його безтурботні витрати і зв’язки з голлівудськими актрисами – це лише перші симптоми обсесивно-компульсивного розладу (ОКР), які він вже не в силах контролювати. В міру того, як його стан погіршується, і життя починає перетворюватися на жах, ми дізнаємося таємницю його сім’ї.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Чорний лебідь

“Чорний лебідь” психологічний трилер 2010 року від режисера Даррена Аронофскі. У фільмі зображено одразу декілька психічних захворювань. Основна тема стрічки – перфекціонізм та нездорове прагнення до ідеалу, якого неможливо досягти.

Наталі Портман грає професійну балерину Ніну Сайерс, яка страждає розладом харчової поведінки – нервовою булімією, а також хронічними галюцинаціями.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Спліт

Кевін – чоловік з рідкісним психічним розладом. У його свідомості уживаються не менше двадцяти трьох абсолютно різних особистостей, появу яких він не контролює. Одного разу одна з його особистостей бере в полон трьох дівчаток-підлітків. Прокинувшись в темному підвалі, вони розуміють, що їх викрав справжній псих і потрібно рятуватися якомога швидше.

топ-10 фільмів про психічні розлади

До слова, ідея та деякі факти фільму “Спліт” режисера Найта Ш’ямалана взяті з життя реальної особи – Біллі Мілліґана, що страждав на розлад множинної особистості і володів 24 різними альтер-особистостями: від 3-річної дівчинки Крістін з Англії до 23-річного югославського комуніста Рейджена. На сьогоднішній момент тривають зйомки фільму про життя Біллі Мілліґана «The Crowded Room». Спочатку як режисер мав би виступити Джеймс Камерон. За десять років існування проекту зацікавлення у виконанні головної ролі висловлювали Джонні Депп, Леонардо Ді Капріо, Бред Пітт, Шон Пенн, Колін Фаррелл та інші, деяких з них Мілліґан навіть консультував особисто. У березні 2015 року стало відомо, що Біллі зіграє Леонардо Ді Капріо. Цією роллю він цікавився 20 років.

Темпл Грандін

До 4 років Темпл Грандін не розмовляла, у неї були множинні розлади поведінки. Грандін народилася в 1947 році, коли вчені тільки починали говорити про діагноз аутизм. Але завдяки любові і турботі батьків дівчинка змогла не тільки розвинути необхідні соціальні навички, а й домогтися того, що недосяжно для багатьох звичайних людей.

Жінка стала професором в Університеті штату Колорадо, експертом з поведінки тварин і автором кількох книг. Підлітком Темпл потрапила на ферму своєї тітки, спостерігала там за тваринами, аналізувала їх поведінку, порівнювала її зі своєю і завдяки цьому змогла соціалізуватися, прийняти себе такою, яка вона є, і знайти своє місце в житті.

Стрічка заснована на реальних подіях її життя і показує, що навіть дуже незвичайні люди можуть адаптуватися в нашому жорстокому світі.

топ-10 фільмів про психічні розлади

• ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 ФІЛЬМІВ, ЗАСНОВАНИХ НА РЕАЛЬНИХ ПОДІЯХ, В ЯКІ СКЛАДНО ПОВІРИТИ

Реквієм за мрією

В емоційній драмі Даррена Аронофскі “Реквієм за мрією” з талановитим Джаредом Лето в головній ролі демонструються шокуючі кадри наслідків вживання героїну і принизливі сексуальні сцени за участю Дженніфер Коннеллі, але, мабуть, найбільш вражаючий момент фільму – історія про жінку Сару і її холодильник.

Літня вдова отримує більшу частину свого спілкування через телевізійні рекламні ролики і шоу. Оманливий заклик переконує Сару, що вона скоро з’явиться на її улюбленому шоу, тому вона спочатку сідає на строгу дієту, а після починає прийом таблеток для зниження ваги на основі амфетаміну, від чого її психоз тільки посилюється.

топ-10 фільмів про психічні розлади

Мій хлопець – псих (Збірка промінців надії)

Після перебування в психіатричній лікарні колишній вчитель Пет (Бредлі Купер) змушений повернутися до своїх батьків. Симптоми біполярного розладу зруйнували його життя: він втратив дружину і роботу. Але одного дня герой зустрічає дивну жінку – Тіффані (Дженніфер Лоуренс), яка пропонує йому допомогти повернути дружину в обмін на те, що той стане її партнером з бальних танців.

“Мій хлопець – псих” демонструє весь діапазон емоцій, який часто зустрічається при біполярному розладі в реальному житті.

До слова, Дженніфер Лоуренс за зйомки у фільмі була нагороджена Оскаром в номінації Найкраща жіноча роль.

топ-10 фільмів про психічні розлади

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 НОВИХ ТА НЕРЕАЛЬНО ЦІКАВИХ ФІЛЬМІВ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО ВЕЧОРА

ТОП-10 НОВИХ ФІЛЬМІВ, ЯКІ ВЖЕ МОЖНА ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН

ТОП-10 ФІЛЬМІВ 2019 РОКУ, НА ЯКІ ВСІ ЧЕКАЮТЬ З НЕТЕРПІННЯМ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Щоб зварити яйце страуса, знадобиться не менше 4-х годин.

Подорожі

Карантин


Читайте також