Цікава та корисна інформація

5 типових помилок при лікуванні грипу

5 типових помилок в лікуванні грипу

Сто років тому, впродовж 1918-1919 рр. світ охопила найстрашніша в історії людства пандемія, яка забрала життя 5,3% населення Землі. І мова йде не про чуму. Ім’я цієї хвороби – “іспанка”, або “іспанський грип”.

Почалася вона в травні 1918 року в Іспанії (звідси і назва) і протягом наступних 17 місяців вразила не лише всю Європу, але і дісталася навіть до найвіддаленіших островів, поки нарешті не ослабла і не стихла навесні 1920-го.

Іспанку підхопило близько 550 млн осіб, з них приблизно 50-100 млн померли. Тобто кількість померлих від грипу дуже швидко перевищила кількість жертв Першої світової, найбільшого (!) на той момент збройного конфлікту.

іспанський грип

⇒ Це цікаво:

Перші згадки про грип датуються 412 роком н. е. Тоді давньогрецький лікар Гіппократ описав спалах невідомого захворювання під умовною назвою “перинфський кашель”. Воно нібито дуже схоже на те, що сьогодні називають “грипом”.

Як і сто років тому, грип залишається вкрай підступним гострим інфекційним захворюванням дихальних шляхів, яке викликане однойменним вірусом.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від усіх його варіантів під час сезонних епідемій у світі щорічно помирають від 250 до 500 тис. осіб.

⇒ Це вражає:

Сьогодні у світі виявлено понад 2 тис. варіантів вірусу грипу.

Грип та ГРВІ: яка між ними різниця та як відрізнити симптоми цих захворювань

Різниця між грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань.

ГРІ – найширше поняття, що включає респіраторні інфекції, спровоковані як вірусами, так і бактеріями.

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання.

Грип та ГРВІ

5 типових помилок в лікуванні грипу

Люди звикли переносити хворобу “на ногах” і звертатись до лікаря тільки при дуже різкому погіршені стану. А до того ми всі грішимо самолікуванням, яке іноді може не тільки не допомогти, а й нашкодити.

Deztop ще раз нагадує усім своїм читачам важливе правило: самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, і розповідає про топ-5 помилок, яких більшість припускається в лікуванні грипу.

Помилка № 1. Не звертатися до лікаря

Грип – дуже підступне захворювання: хтось переносить його відносно легко, а когось він може вбити. Тільки лікар може визначити, наскільки небезпечна інфекція саме для вас, і дати рекомендації, які допоможуть не допустити ускладнень.

5 типових помилок в лікуванні грипу

Крім того, симптоми грипу схожі не тільки на застуду, але і на більш неприємні захворювання. Серед них, наприклад, гостра фаза гепатиту С, мононуклеоз, вірусна пневмонія, менінгіт і навіть ВІЛ.

Звісно ж, у кожної з цих серйозних хвороб є свої специфічні симптоми. Але часто розпізнати їх може тільки кваліфікований медик.

Помилка № 2. Думати, що хвороба пройде сама собою

Більшість вірусних інфекцій, включаючи грип, дійсно зазвичай проходять самостійно в середньому за тиждень. І все ж грип потребує особливої ​​уваги.

Це захворювання викликає дуже складну імунну реакцію. Організм витрачає стільки сил на боротьбу з грипом, що може пропустити інші вірусні та бактеріальні інфекції, які в звичайному стані просто не пробили б ваш захисний бар’єр.

5 типових помилок в лікуванні грипу

В першу чергу проявляються нескладні хвороби. Наприклад, герпес або ж загострення молочниці у жінок. Якщо помітите подібне на тлі грипу, знайте: це сигнал небезпеки. Разом із навантаженням на імунітет (йому тепер не тільки з грипом боротися!) виріс ризик появи більш серйозних ускладнень.

А саме ускладненнями і небезпечний грип. Запалення тканин серця (міокардит), мозку (енцефаліт), м’язів (міозит, рабдоміоліз), поліорганна недостатність (наприклад, дихальна і ниркова), сепсис, посилення хронічних проблем зі здоров’ям – все ці страшні діагнози можуть виникнути як ускладнення після перенесеного і недолікованого грипу.

Помилка № 3. Приймати антибіотики

Чомусь, у людей в голові засів дивний і необгрунтований мів про те, що антибіотики – це панацея від всіх захворювань і симптомів. Деякі антибіотики в аптеках відпускаються навіть без рецепту лікаря, що особливо небезпечно, оскільки будь-хто може сам собі “призначити” таке згубне лікування, яке насправді може тільки нашкодити.

Запам’ятайте! Грип – це вірус, а не бактерія. Антибіотики, які по своїй природі націлені на боротьбу з живими мікроорганізмами, не можуть йому нашкодити. А ось на стан бактерій в кишечнику ці ліки впливають вбивчо. Та й печінка, яка і без того перевантажена токсинами, не подякує вам за таке лікування.

⇒ Грип – це вірус, а не бактерія. Антибіотики, які по своїй природі націлені на боротьбу з живими мікроорганізмами, не можуть йому нашкодити.

В результаті вимальовується наступна картина: ви п’єте антибіотики в надії допомогти організму, а насправді позбавляєте його сил і ускладнюєте боротьбу з інфекцією.

5 типових помилок в лікуванні грипу

В довгостроковій перспективі неконтрольований прийом антибіотиків зумовлює вироблення в організмі супербактерій, стійких до будь-яких ліків. Це означає, що коли вам дійсно буде необхідне лікування антибіотиками, організм на такі ліки просто перестане реагувати.

Помилка № 4. Не приймати противірусні препарати

Так, проти звичайної застуди вони абсолютно безсилі. Але у боротьбі з грипом їх ефективність досить висока.

Противірусні препарати прискорюють одужання на 1-2 дні і роблять перебіг грипу більш легким. Тобто навантаження на імунітет і ризик ускладнень зменшуються.

Центри з контролю і профілактики захворювань США рекомендують приймати противірусні препарати в першу чергу тим особам, які знаходяться в групі ризику:

  • людям старше 65 років;
  • людям будь-якого віку, які мають хронічні захворювання: астму, діабет, хвороби
  • серцево-судинної системи, ВІЛ і т. п.;
  • вагітним жінкам;
  • дітям молодше 5 років і особливо тим, кому ще немає 2 років.

5 типових помилок в лікуванні грипу

Врахуйте: призначати противірусний препарат може тільки лікар. Крім того, такі ліки ефективні лише в тому випадку, якщо почати їх прийом в перший (максимум другий) день захворювання.

Помилка № 5. Ходити на роботу і в громадські місця

Є як мінімум три причини, чому під час захворювання грипом не можна ходити на роботу, та й в будь-які інші громадські місця.

5 типових помилок в лікуванні грипу

По-перше, грип знижує імунітет. Це означає, що ви легко можете підхопити від оточуючих будь-яку іншу хворобу чи вірус, а значить, збільшите тривалість і тяжкість хвороби.

По-друге, боротьба з грипом вимагає від організму багато сил. Виходячи з дому і активно працюючи, ви витрачаєте ці сили. Тому хвороба, знову ж таки, може затягнутися.

По-третє, грип вкрай заразний. Особливо в перші 3-4 дні. Це означає, що, продовжуючи відвідувати громадські місця, ви можете інфікувати інших людей. І серед них, можливо, будуть ті, у кого високий ризик розвитку ускладнень.

Як лікувати грип правильно

Якщо ви будете дотримуватися цих рекомендацій, швидше за все, вам вдасться повністю відновитися за 5-7 днів.

Як лікувати грип правильно

  1. Для початку переконайтеся, що це саме грип, а не застуда та ГРВІ (про те, як відрізнити сиптоми одного та іншого ми писали вище).
  2. Проконсультуйтеся зі своїм терапевтом. Для початку можете просто йому зателефонувати та детально описати всі симптоми. Якщо є потреба відвідати лікаря особисто, або немає можливості консультуватися телефоном, перед виходом на вулицю обов’язково вдягніть медичну маску: вона захистить оточуючих від інфекції.
  3. Якщо терапевт призначить вам противірусні препарати, почніть їх прийом якомога швидше. Це прискорить одужання, полегшить симптоми і знизить ризик ускладнень.
  4. Візьміть лікарняний, щоб мати можливість відлежатися вдома. І навіть не думайте шукати відмазки на кшталт “без мене на роботі не впораються”: грип все одно не дасть вам працювати продуктивно. Крім того, ви напевно заразите колег, а значить, вдарите по ефективності всієї вашої організації.
  5. Щоб не нашкодити домашнім, постарайтеся перехворіти в окремій кімнаті і носити маску.
  6. Не збивайте температуру, поки вона нижче 38,0°С, адже така температура – це реакція організму на боротьбу з вірусом. Якщо температура вище і / або вам погано, прийміть ліки на основі ібупрофену або парацетамолу.

Щоб полегшити симптоми грипу:

  • більше пийте;
  • хоча б раз в півтори-дві години провітрюйте кімнату, де лежите: це знизить концентрацію вірусу в повітрі;
  • підтримуйте вологість кімнати на рівні 40-60%, щоб легше дихалося;
  • раз в день проводьте вологе прибирання або попросіть когось допомогти вам із цим.

Будьте здорові!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 ТИПОВИХ ПОМИЛОК, ЯКИХ МИ ПРИПУСКАЄМОСЯ В ДОГЛЯДІ ЗА ШКІРОЮ ОБЛИЧЧЯ

10 ВАГОМИХ ПРИЧИН, АБИ ПОЧАТИ ВЖИВАТИ РИБ’ЯЧИЙ ЖИР

10 НЕЗВИЧАЙНИХ ФАКТІВ ПРО НАШЕ ТІЛО, ЯКІ, ЧОМУСЬ, НІХТО НАМ НЕ РОЗПОВІДАВ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Це не комільфо! Топ 5 речей, які не можна дарувати жінці

Подорожі

Карантин


Читайте також