Цікава та корисна інформація

10 найдорожчих картин за всю історію людства

10 найдорожчих картин

Серед усіх форм мистецтва живопис завжди цінувався чи не найбільше – ще б пак, люди люблять усе, що притягує їхній погляд і викликає невідомі раніше емоції. Тому й не дивно, що картини знаменитих митців розходяться серед колекціонерів за космічні суми.

Звісно, переважна більшість таких картин вважаються безцінним надбанням людства – як от “Мона Ліза” да Вінчі – і не продаються за будь-які гроші, надійно зберігаючись в провідних музеях світу.

Однак на кожне правило є виняток, а на кожен шедевр – покупець, який готовий заплатити за нього суму, рівнозначну купівлі цілого будинку чи яхти.

Топ-10 найдорожчих картин, які коли-небудь були продані

Кажуть, мистецтво немає ціни, однак наступні 10 картин доводять нам протилежне. Ціна, яку за них заплатили теперішні власники, не просто вражає, а й змушує замислитись: а чи не пора й собі стати геніальним художником? 😉

Deztop представляє топ-10 найдорожчих в історії картин, які були продані впродовж всіх років, включно до 2018.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ КАРТИН СВІТУ

10. Оголена, що лежить, Амедео Модільяні

Продана за: $ 170,4 млн

На десятій сходинці опинилася картина італійського художника Амедео Модільяні “Оголена, що лежить”, відома також як “Червона Ню”. Картина була написана в 1917-1918 роках і сьогодні є однією з найпопулярніших в світі. Полотно є однією з серії оголених картин Модільяні, що свого часу викликали скандал на першій персональній виставці художника в Парижі.

9 листопада 2015 року полотно було продано на аукціоні “Крістіз” в Нью-Йорку за 170 405 000 доларів. Картину придбав китайський мільярдер Лю Іцянь в колишньої її власниці – Лаури Маттіолі, доньки відомого колекціонера та історика мистецтва Джанні Маттіолі.

9. Алжирські жінки (“версія О”), Пабло Пікассо

• Продана за: $179.4 млн

10 найдорожчих картин

Власне, “Алжирські жінки” – це не одна картина, а ціла серія з 15 картин і малюнків геніального іспанського художника та засновника кубізму Пабло Пікассо. Серія є частиною ряду робіт Пікассо, присвячених творчості художників, якими він захоплювався.

“Версія O”, остання і найзнаменитіша з картин серії, була написана в 1955 році. Саме вона була продана у 2015 році за рекордну суму – $179.4 млн. Таку суму за неї виклав колишній прем’єр-міністр Катару Хамад бен Джасім бін Джабер Аль Тані.

8. Портрети Маертена Соолманса та Оопжен Коппіт, Рембрандт ван Рейн

• Продана за: $180.8 млн

10 найдорожчих картин

Пара весільних портретів в натуральну величину нідерландського худоєника Рембрандта ван Рейна – Портрети Маертена Соолманса та Оопжен Коппіт -, яка раніше належала багатій єврейській родині Ротшильдів, була виклуплена у вересні 2015 року музеєм Лувр за 180,8 мільйонів доларів США.

7. Водяні змії II, Густав Клімт

• Продана за: $183.8

10 найдорожчих картин

Відоме полотно австрійського художника Густава Клімта “Водяні змії II” було продано в 2013 році російському підприємцю та мільярдеру Дмитру Риболовлеву за 183,8 мільйонів доларів.

Для Густава Клімта основним мотивом картин завжди було жіноче тіло і відверта еротика. Водяні змії II показує жінок в еротичному, але красивому стані. Ця картина відображає чотирьох жінок, що лежать у воді. Дві з них цілком оголені, мають видовжене волосся і вкриті хвилями з орнаментами.

6. No. 6, Марк Ротко

• Продана за: $186 млн

10 найдорожчих картин

Шосту сходинку займає картина Марка Ротко No. 6 (Фіолетова, Зелена і Червона), яку придбав за 186 мільйонів доларів США у серпні 2014 року той таки російський мільярдер Дмитро Риболовлев. Попереднім власником картини був швейцарський бізнесмен Ів Був’є.

Початкова вартість цієї картини становила € 80 мільйонів. Пізніше покупець звинуватив торговця мистецтва в тому, що він ввів його в оману і, як наслідок, Риболовлев переплатив за картину в декілька разів.

5. Number 17A, Джексон Поллок

• Продана за: $200 млн

10 найдорожчих картин

Шедевр майстра абстракціонізму Джексона Поллока “Number 17A” придбав Кеннет Гріффін на приватному аукціоні за 200 мільйонів доларів.

Представник абстрактного експресіоністського руху, американський художник Джексон Поллок, добре відомий своїм унікальним стилем крапельного малювання. Він був настільки відданий своїй роботі, що як тільки він починав малювати, то зовсім забув про присутність інших у кімнаті. Свої картини він просто нумерував, не даючи їм жодних назв. Сам художник пояснював це тим, що залишає за глядачами право по-своєму інтерпретувати свої твори і бачити в них те, що вони відчувають.

4. Коли весілля, Поль Гоген

• Продана за: $210 млн

10 найдорожчих картин

Ця надзвичайно красива картина була викуплена спадкоємцями шейха Катару в лютому 2015 року за рекордну суму 210 мільйонів доларів (за іншими даними – 300 млн) для музейного відомства Катару.

Історія створення картини не менш захоплююча, ніж саме полотно. В 1891 Поль Гоген прибув на Таїті в надії знайти “Едемський сад”, не зворушений цивілізацією, де можна було б звернутися до основ первісного мистецтва. Жорстока реальність розчарувала художника, проте Гоген звернувся до зображення яскравих фарб тропічної природи, а також тубільних натурниць, ще не скутих християнською мораллю.

Картина “Коли весілля?” була написана в 1892 році, коли Гоген взяв собі таїтянську дружину -Техааману – тоді їй було всього 13 років. Традиційне весілля було організоване ріднею Техаамани, для якої шлюб з білим був великою честю. Згодом Техаамана стала моделлю безлічі полотен Гогена, однак “Коли весілля” залишається однією з найвідоміших робіт художника.

3. Гравці в карти, Поль Сезанн

• Продана за: $250 млн

10 найдорожчих картин

Третє місце в рейтингу найдорожчих посідає картина французького імпресіоніста Поля Сезанна “Гравці в карти”. Взагалі, “Гравці в карти” – це ціла серія з п’яти картин, що були написані в період 1890-1895 років. Картини відрізняються між собою за кількістю зображених гравців і розміром.

Чотири картини зберігаються в музеях Європи та Америки, п’ята до недавнього часу зберігалася в приватній колекції, поки її не викупила влада Катару для національного музею за рекордну суму – $250 млн.

2. Interchange, Віллем де Кунінг

• Продана за: $300 млн

10 найдорожчих картин

Друге місце серед найдорожчих картин, що були продані впродовж усієї історії мистецтва, посідає полотно Віллема де Кунінга “Interchange”. Картина була продана за 300 мільйонів доларів США у вересні 2015 році і певний час вважалася найдорожчою в світі картиною.

“Interchanged” – робота американського художника голландського походження Віллема де Кунінга, яку він завершив у 1955 році. За жанром картина відноситься до абстрактного мистецтва.

1. Спаситель світу, Леонардо да Вінчі

• Продана за: $450.3 млн

10 найдорожчих картин

Звісно, хто ж іще міг зайняти першу позицію, як не легендарний Леонардо да Вінчі? Зрівнятися із цим митцем не зможе ніхто, і як підтвердження цього – перша сходинка в рейтингу найдорожчих картин світу.

“Сальватор Мунді”, або ж “Спаситель світу” – картина Леонардо да Вінчі, яку довгий час вважали втраченою. Її замовником вважають називають короля Франції Людовіка XII. Припускають, що картина є сильно зіпсованим оригіналом Леонардо, закінченим кимось із його майстерні.

Картина мала декількох власників і перепродувалася на аукціонах з року в рік. В 2013 році за 79 млн доларів полотно купив російський мільярдер Дмитро Риболовлєв.

В листопаді 2017 року картину виставили на торгах “Крістіз” у Нью-Йорку. Стартова ціна лоту складала 100 млн доларів. 15 листопада картину було продано за 450.3 млн доларів. Після продажу “Спаситель світу” став найдорожчим у світовій історії твором мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ КАРТИН СВІТУ

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ СКУЛЬПТУР СВІТУ

ТОП-10 НАЙВІДОМІШИХ ТЕАТРІВ СВІТУ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“В більшості випадків людям завдає біль не те, що відбувається – їх ранять власні очікування”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Скандинавський стиль — топ 5 ідей для інтер’єру

Подорожі

Карантин


Читайте також