Цікава та корисна інформація

Як обирають президента в інших країнах: топ-5 найцікавіших виборчих систем

Вибори президента в Єгипті

Впродовж декількох місяців, а особливо протягом останніх днів, країна повністю поглинулась у вибори Президента. Питання про те, хто проходить, а хто не проходить у другий тур, за кого віддати свій голос і хто вартий того аби стати наступним Президентом України хвилює кожного. Стрічки новин в соцмережах буквально завалено постами “за” і “проти”, статтями та результатами вчорашнього голосування.

Deztop хоче внести дещицю розрядки в цю напружену атмосферу і подивитися, як голосують в інших країнах світу. Виявляється, не всюди президента обирають так, як у нас. Ми підібрали топ-5 найцікавіших виборчих систем світу: ви будете здивовані.

Вибори президента в Швейцарії

Вибори президента в Швейцарії

Президент Швейцарії – особа ще менш відома світовому загалу, ніж президент Німеччини. Та все ж він існує 🙂 хоч і не виконує ролі глави держави.

На відміну від більшості країн, де президент обирається на 4 або 5 років, президент Швейцарії обирається всього лиш на рік. За його кандидатуру голосує не населення Швейцарії, а Федеральна рада, яка, власне, і є цією “главою держави”.

Президент Швейцарії – перший серед рівних, його голос вважається вирішальним під час голосування, однак він не має права керувати іншими членами Ради.

Вибори президента в США

Вибори президента в США

Однією з найзаплутаніших вважається виборча система США. В Сполучених Штатах президента не обирають безпосередньо американські громадяни, а так звана колегія виборців, яка складається з 538 представників від 50 штатів і столиці Вашингтона.

Але починається все з первинних виборів, на яких голосують усі громадяни. Під час цього етапу виборів американці голосують за “кандидата в кандидати”. Після цього на партійних з’їздах республіканці і демократи офіційно вибирають свого єдиного кандидата в президенти від партії.

В результаті в Америці за президентське крісло борються два кандидати – від республіканців та від демократів.

На другому етапі виборів – на федеральних виборах – громадяни Штатів голосують знову ж таки не за кандидата, а за виборця, який обіцяє проголосувати за конкретного кандидата. Тобто своїм голосуванням громадяни США формують колегію виборців, яка і обере наступного президента на 41-й день після загального голосування. Оскільки воля виборців до того моменту вже відома, то Колегії виборців залишається лише формально віддати свої голоси “своїм” кандидатам.

Ну, як то кажуть, все ясно і просто 🙂

Вибори президента в Єгипті

Вибори президента в Єгипті

Президента в Єгипті, як і в Україні, обирають шляхом прямого голосування – кожен громадянин віддає свій голос за одного з кандидатів. Однак кандидатуру президента повинні схвалити мінімум 250 депутатів обох палат парламенту, а також Народні Ради мінімум 14 губернаторств країни.

Досить цікавими є вимоги до кандидата в президенти Єгипту. По-перше, його кандидатуру має висувати партія, зареєстрована не менше, ніж п’ять років до виборів. Президентом може стати людина не молодше 40 років (в Україні віковий поріг становить 35 років). У нього не повинно бути судимостей – навіть погашених (власний Янукович Єгипту не загрожує). Крім цього, потенційний президент не повинен бути наркоманом, банкрутом або божевільним.

Вибори президента в Індонезії

Вибори президента в Індонезії

В Індонезії президента так само вибирають в ході прямих виборів. Громадяни голосують за конкретного кандидата і обирають одночасно як президента, так і віце-президента. Здавалося б, все просто, проте головна проблема полягає у висуванні кандидатів.

Право висувати своїх кандидатів на пост президента і віце-президента мають тільки ті партії або коаліції партій, які набрали на виборах в парламент не менше 25% голосів виборців.

У разі, якщо жодна партія не подолала цей поріг (як і було в 2014 році), формуються коаліції, які і висувають свого кандидата.

Вибори президента в КНДР

Вибори президента в КНДР

Так-так, а ви як думали? В Північній Кореї також проходять вибори президента, при чому кожні п’ять років. Але вони досить прості і абсолютно безальтернативні.

По-перше, скільки б людей не прийшло на ці вибори, офіційна явка в будь-якому разі складе 100%. По-друге, в бюлетені ви побачите всього одне ім’я – чинного правителя. Ніяких вам мук вибору, передвиборчих програм, метрових бюлетенів і невизначеності. Все чітко, ясно, лаконічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-5 СВІТОВИХ ПОДІЙ 2018 РОКУ

РЕЙТИНГ НАЙБАГАТШИХ ЛЮДЕЙ СВІТУ 2019 ЗА ВЕРСІЄЮ FORBES

ЯК ЗАРОБЛЯТИ ГРОШІ В ІНТЕРНЕТІ: ТОП-5 ПЕРЕВІРЕНИХ СПОСОБІВ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Скандинавський стиль — топ 5 ідей для інтер’єру

Подорожі

Карантин


Читайте також