Цікава та корисна інформація

Астрономи показали першу в історії фотографію чорної діри (ФОТО, ВІДЕО)

чорна діра фото

Доторкнутися до меж Всесвіту – така мрія може стати реальність, запевняють вчені. Технології і наука не стоять на місці і, можливо, наше покоління зможе побачити дивовижні речі космосу. Наприклад, чорну діру.

На днях американські астрономи в ході прес-конференції National Science Foundation у Вашингтоні представили першу в історії фотографію тіні чорної діри. Знімок зроблено за допомогою масиву телескопів Event Horizon.

Ще жодна чорна діра до цього не була досліджена в таких подробицях. Зазвичай цей об’єкт у Всесвіті побачити не можна, оскільки чорна діра не відбиває світло.

Астрономи представили першу в історії фотографію чорної діри (ВІДЕО)

На фотографії, представленій дослідниками, зображено горизонт подій – видима межа чорної діри, яка знаходиться в центрі галактики М87 на відстані 16,4 млн парсеків від Землі.

чорна діра справжнє фото

Такий вигляд насправді має чорна діра
фото Event Horizon Telescope

Горизонт подій – видима межа чорної діри. Ще на початку XX століття реальність її існування й існування самих чорних дір вдалося довести завдяки рівнянню загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна. Однак самі чорні діри сфотографувати і детально вивчити вченим досі не вдавалося.

“Отримане нами зображення є підтвердженням того, що горизонт подій дійсно існує, – зазначив Лучано Реццолі, керівник групи дослідників. – Це, в свою чергу, підтверджує правильність загальної теорії відносності Ейнштейна. Значення відкриття – перетворення математичного концепту горизонту подій, який зазвичай є написаними на дошці формулами, на реальний об’єкт, який можна виміряти і спостерігати. Це може здатися незначним, але це фундаментальний перший крок в будь-якому науковому дослідженні”.

Довідка:

Чорні діри – це астрофізичні об’єкти, які створюють настільки потужну силу тяжіння, що жодні, як завгодно швидкі частинки, не можуть покинути їх поверхню, навіть світло.

Найбільша виявлена у Всесвіті супермасивна чорна діра має масу, що в 10 мільярдів разів перевищує масу сонця. Для порівняння, галактика Чумацького Шляху становить від 4 до 5 мільйонів сонячних мас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙБІЛЬШИХ ОБ’ЄКТІВ У КОСМОСІ

10 КОСМІЧНИХ ПЕЙЗАЖІВ, ЯКІ НАСПРАВДІ МОЖНА ЗУСТРІТИ НА ЗЕМЛІ

10 ВРАЖАЮЧИХ ВИНАХОДІВ МАЙБУТНЬОГО, ЯКІ ПОВНІСТЮ ЗМІНЯТЬ НАШ СВІТ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Топ 5 домашніх рослин, які люблять тінь

Подорожі

Карантин


Читайте також