Цікава та корисна інформація

Демісексуали та літромантики: 10 сексуальних орієнтацій, про які ви, можливо, не знали

10 сексуальних орієнтацій

В сучасному світі любов – це не обов’язково коли є чоловік та жінка. Теперішні Ромео не обов’язково заглядаються на Джульєтт, а Джульєтти шукають задоволення не тільки в обіймах Ромео.

І якщо ви думаєте, що людство за сексуальною орієнтацією можна поділити на три групи – гетеро-, гомо- та бісексуалів – ви помиляєтеся. Сьогодні виділяють безліч видів сексуальної поведінки, які не відносять до патології.

Сучасний сексолог Ніккі Голдштейн пояснює появу нових видів сексуальності тим, що сьогодні молодь «знаходяться в більшому контакті з собою», ніж їхні батьки. Сексуальність – це вже не спектр, а цілий мікс нескінченних можливостей, вподобань і комбінацій.

Deztop розповість вам про 10 сексуальних орієнтацій, про які ви, можливо, ніколи й не чули.

1. Сапіосексуали

Якщо вас заводить інтелект та розум, а в ваших еротичних снах фігурують Тесла та Ейнштейн, можливо, час переглянути свою орієнтацію.

Сапіосексуали вважають, що саме високий рівень інтелекту – це найсексуальнійша людська риса. Вони можуть відчувати еротичне збудження, почувши від партнера розумну думку чи в процесі інтелектуальної бесіди.

Сапіосексуали вважають, що саме високий рівень інтелекту – це найсексуальнійша людська риса.

В якійсь мірі сапіосексуалами є більшість з нас. Недавнє дослідження показало, що люди вважають найбільш сексуально привабливими партнерів, чий IQ вищий, ніж у 90% населення. Рівень інтелекту також займає почесне друге місце в списку найбільш важливих рис потенційного коханого (після доброти).

2. Цифросексуали

Цифрова епоха захопила буквально всі сфери нашого життя. Тепер за допомогою гаджетів ми можемо навчатися, працювати, здійснювати покупки і … кохатися. Це явище стало настільки поширеним, що вчені стали виділяти навіть окрему групу людей – так званих цифросексуалів.

Це люди, які будують відносини в чатах на сайтах знайомств і не поспішають переносити любов і секс в реальне життя. Сюди ж можна віднести любителів порнографії та онлайн-ігор, де гравці взаємодіють один з одним через вигаданих персонажів.

Вже зараз існують секс-роботи, які здатні не тільки задовольняти своїх цифросексуальних партнерів, а й підтримувати діалог. Нещодавні опитування показали, що 40% чоловіків в Німеччині і США не проти переспати з електронною дівчиною. І при цьому лише 16% з них готові віддати перевагу робота живій людині.

В Японії з цифровою дівчиною аніме можна не тільки сходити на побачення, а й навіть одружитися і завести сім’ю – і все це в режимі онлайн!

3. Літромантики

Ні, це не люди, які без літри спиртного в ліжку ні на що не здатні 🙂 Літромантики – це люди, які можуть любити, але не хочуть, щоб їм відповідали взаємністю. Він вибирають собі недоступний об’єкт романтичних бажань, а якщо цей об’єкт все ж закохується в літромантика, той швидко втрачає до нього інтерес.

Літромантики – це люди, які можуть любити, але не хочуть, щоб їм відповідали взаємністю.

Деякі літромантики фантазують про відносини з персонажами з книг, фільмів і телесеріалів. Словом тими, хто точно не відповість взаємністю.

Звучить дивно, однак ще раз підтверджує тезу про те, що наш спосіб взаємодії з коханою людиною не зобов’язаний відповідати чиїмось стереотипам.

4. Демісексуали

На відміно від літромантиків, яких відштовхує будь-який натяк на взаємність почуттів, демісексуали здатні відчувати сексуальний потяг, тільки встановивши глибокий емоційний зв’язок з партнером. Для них не існує кохання з першого погляду або «хімії почуттів».

Демісексуалам важливі спілкування, розуміння, дружба, які з часом можуть перерости в романтичні почуття. Хлопці та дівчата цієї орієнтації не поспішають перейти від романтичних зустрічей до ліжка, а думка про секс на першому побаченні для них огидна.

Демісексуали здатні відчувати сексуальний потяг, тільки встановивши глибокий емоційний зв’язок з партнером.

З одного боку, демісексуалам можна позаздрити: їм простіше побудувати стабільні відносини, адже з самого початку вони думають головою, а не гормонами. З іншого боку, не кожен партнер готовий чекати пару місяців, поки демісексуал вважатиме його гідним любові і сексу.

5. Пансексуали

Пансексуали відчувають сексуальний потяг, незалежно від гендерної ідентичності або біологічної статі партнера. Для них не має значення, хто перед ними: жінка, чоловік, трансгендер або небінарний. У будь-якому партнерові вони бачать насамперед особистість, а не анатомію або гендерну експресію.

В останні 5-10 років світ шоу-бізнесу (і не тільки) переживає справжній бум пансексуальності. Відкрито про свою нову ідентичність заявили актриси Майлі Сайрус, Шейлін Вудлі, актор Джош Хатчерсон, реп-виконавиця Енджел Хейз та інші.

Пансексуали відчувають сексуальний потяг, незалежно від гендерної ідентичності або біологічної статі партнера.

Сексологи поки не зійшлися в думці, чи можна вважати пансексуальність окремою орієнтацією або тільки доповненням до ідентичності. Зате підрахували, що серед пансексуалів в 5 разів більше жінок, ніж чоловіків.

6. Ресипсексуали

Ресипсексуали відчувають сексуальний потяг тільки у відповідь на бажання партнера. Якщо поруч з ресипсексуалом холодна і непристрасна людина, він теж залишиться холодним і спокійним. Цим щасливцям не доводиться відчувати муки нерозділеного кохання, адже саме від них залежить – відповісти взаємністю чи ні.

Ресипсексуали відчувають сексуальний потяг тільки у відповідь на бажання партнера.

Поняття ресіпсексуальності з’явилося приблизно 15 років тому і до сих пір не є надто поширеним. Навряд чи його можна вважати окремим видом орієнтації, але воно може допомогти точніше ідентифікувати себе або інших.

7. Аромантики

Якщо чоловік або жінка уникає зізнань у любові, красивих побачень та інших атрибутів романтичних відносин, не поспішайте вважати таку людину черствою і бездушною. Можливо, перед вами типовий аромантик, який просто не здатний на романтичні почуття.

Якщо коротко, аромантики – це протилежність романтикам. Їм не потрібні квіти, шампанське та поцілунки на березі моря. При цьому ароманик – це не якийсь безсердечний егоїст. Такі люди здатні на душевний і фізичний потяг до інших, можуть будувати міцні відносини, любити сім’ю, дітей і тварин.

Аромантики – це люди, у яких немає романтичних почуттів до кого-небудь.

“Я не сухар і не ханжа, у мене просто немає романтичних почуттів до кого-небудь. Але серце у мене величезне і вміє любити”, – розповідає аромантик Брі Ноель в інтерв’ю The Guardian.

8. Асексуали

Довший час психіатри говорили про небажання займатися сексом як про “розлад сексуальної поведінки”, але сьогодні асексуальність все частіше вважають нормою. Втім, зізнатися в цій орієнтації багато хто не поспішає через побоювання отримати ярлик “незайманого” або “старої діви”.

Асексуали – люди, які не відчувають статевого потягу до будь-кого.

З чуток, асексуалом був відомий модельєр Карл Лагерфельд, але прямо про це чоловік не сказав жодного разу.

Насправді, людей, які не відчувають статевого потягу до будь-кого, не так уже й мало. Більшість дослідників сходяться на тому, що сексом не цікавиться приблизно 1% населення Землі. Але деякі стверджують, що асексуалів в світі ще більше – близько 3%.

9. Купіосексуали

Купіосексуальність визначається як бажання брати участь в сексуальних відносинах за відсутності сексуального потягу. Перші адепти цієї орієнтації заявили про себе тільки кілька років тому, і поки соціологи і сексологи не встигли розібратися, що ними рухає.

Купіосексуальність визначається як бажання брати участь в сексуальних відносинах за відсутності сексуального потягу.

По суті, купіосексуали є асексуалами, але є між ними і важлива відмінність. Купіосексуалам подобається секс і вони із задоволенням займаються ним час від часу, хоч і не відчувають еротичного потягу до партнера.

10. Грейсексуали

Термін грейсексуальність (від англ. grey – сірий) описує людей, які не хочуть часто займатися сексом, але іноді відчувають потяг або бажання. На шкалі між сексуальністю і асексуальністю грейсексуали розташовуються посередині або ближче до одного з кінців спектра.

Грейсексуали – люди, які не хочуть часто займатися сексом, але іноді відчувають сексуальний потяг або бажання.

Важливо розуміти, що приналежність до “сірого спектру” не свідчить про проблеми в ліжку: грейсексуали просто не вважають секс настільки захоплюючим і необхідним, як наголошує на цьому масова західна культура.

Можна поділитись з друзями:


Читайте також