Цікава та корисна інформація

Рейтинг новобудов в Україні: де найбільше будують та за скільки продають

новобудови в україні

Вибирати житло нелегко. За даними сайту з продажу нерухомості DOM.RIA, в середньому покупець розглядає варіанти 3 місяці й тільки тоді починає телефонувати до відділу продажів і дивитися об’єкти. А перед дзвінком він ще по 3 рази відвідує сторінку обраної новобудови.

Що шукають українці на ринку житла

Більше половини потенційних покупців (52,45%) цікавляться житлом як на вторинному, так і на первинному ринку нерухомості.

Виключно вторинне житло шукають 29%, а от зацікавленість покупців до первинної нерухомості зменшилась на 6% і складає 24%.

Ця тенденція може бути зумовлена тим, що за рік з’явилася велика кількість квартир, які через перепродаж потрапили до нового фонду. Тобто, це квартири в новобудовах, які вже побували в чиїсь власності.

  • 84,55% шукають квартиру.
  • 11,38% цікавлять нові приватні будинки.
  • 2% обирають котеджі за містом і таунхауси.

Більшість шукає квартиру для себе (85%). На другому місці опинилися ті, хто хочуть інвестувати і заробити на цьому (5,73%). Третє місце — ті, хто допомагає з пошуком житла своїм друзям (5,43%).

На що звертають увагу покупці

Ціна — один із найважливіших критеріїв при виборі житла і разом з тим головна перевага новобудов. Квадратний метр в новобудові коштує дешевше, ніж на вторинному ринку і житло можна купити на вигідних умовах — в розстрочку від забудовника.

За даними пошукових запитів на сайтах нерухомості, найчастіше українці шукають однокімнатні квартири до 26 тисяч доларів та двокімнатні квартири до 39 тисяч доларів.

Наступні параметри при виборі — район міста, тип планування та інфраструктура.

  • 53,16% українців планують витратити власні заощадження на купівлю квартири.
  • 26,65% планують продати старе житло, щоб купити нове.
  • 10,97% готові взяти кредит в банку.
  • 9, 22% — скористатися програмою розстрочки або іпотеки.

Скільки новобудов продали у 2019 році

В 2019 році в Україні з’явилися 482 нових будинки. Завершили і здали в експлуатацію 463 новобудови, а в 603-х – додалися нові секції.

Лідерами за кількістю проданих об’єктів виявились Львівська та Київська області. У цих регіонах доля проданих об’єктів склала 45% від усіх проданих по країні.

* За даними сайту dom.ria.com

В Київській області продали 117 об’єктів, у Львівській – 50. По 17 новобудов було продано в Харківській, Одеській і Рівненській областях.

Вартість житла в новобудовах

В середньому ціна за квадратний метр в новобудові по Україні зросла на 13,5%, або на 72 долари. У гривні ціни демонструють спад на 4,6% через вплив курсу долара.

Але, якщо аналізувати окремо взяті регіони, то цей показник неоднозначний.

Найбільше новобудови подорожчали в Сумській області: на 36,7%. Якщо в січні квадратний метр коштував 330 доларів, то в кінці року – 452 долари. У Миколаївській подорожчання склало 35,5%. У Хмельницькій – 23,2%. Зростання цін спостерігається в Запоріжжі, Ужгороді та Чернігові.

Не подорожчало житло в доларовому еквіваленті тільки в Херсонській області. До регіонів із зовсім незначним збільшенням цін увійшли Дніпро, Рівне, Миколаїв та Івано-Франківськ.

Дешевшими стали квадратні метри у Полтавській області. Тут середня ціна зменшилась на 7,4%.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

У віях багатьох з нас мешкають демодекси – мікрокліщі, які мають ротову порожнину і навіть кігті.

Подорожі

Карантин


Читайте також