Цікава та корисна інформація

5 поширених міфів про уханський коронавірус

міфи про коронавірус

Про новий китайский коронавірус, спалах якого зафіксували у місті Ухань, чути звідусіль. Неперевірені факти і домисли розносяться швидше, ніж сама хвороба. А інформація щодо нього подається у різному форматі – від панічного страху перед апокаліпсисом до занадто легковажного ставлення.

Спробуємо не забувати про критичне мислення і розвінчаємо найпоширеніші міфи про уханський коронавірус.

Міф 1: апокаліптичний

Фейк: Ситуація з вірусом критична, світ на порозі пандемії.

Правда: наразі вірус залишається локальним спалахом. Станом на 11 лютого зафіксовано 43 102 випадки захворювання, з них 1018 летальні. Більш ніж 42 тисячі зафіксовано на території Китаю. За межами Китаю зафіксовано лише 476 випадків захворювання.

*Дані станом на 11 лютого. Джерело: https://bit.ly/2Slol5X


До прикладу, за даними Американського центру з контролю захворювань (CDC) тільки в США за цей сезон було зареєстровано 19 мільйонів (!) випадків захворювання грипом, з них 10 тисяч -летальні.

В Україні, за даними Центру громадського здоров’я, минулого тижня було перевищено епідпоріг захворюваності на 1,4%. Лише за цей же час захворіло майже 200 тисяч людей, померло чотири людини. Вони не мали щеплення проти грипу. Загалом лабораторно підтверджено тринадцять смертей від ускладнень грипу з початку епідсезону.

*Фото з Facebook-блогу Уляни Супрун: https://www.facebook.com/ulanasuprun/


Важливо! Станом на 11 лютого в Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом не зафіксовано.

Дійсно, вірус новий і у жодної людини на планеті імунітету до нього немає. Як і вакцини. Але це не дає приводів для паніки. Більшість померлих мали інші проблеми зі здоров’ям, що значно зменшувало їхні шанси на виживання.

31 січня ВООЗ оголосила надзвичайний стан у світі. При цьому жодних обмежень щодо пересування людей не передбачено. Суть впровадження надзвичайного стану зводиться до того, аби влада світових держав допомагала Китаю в боротьбі з хворобою. Тож ні про яку пандемію не йдеться.

Міф 2: мракобісний

Фейк: Гомеопатія, фуфломіцини і молитва здатні вилікувати і захистити від коронавірусу.

Правда: здається, ця теза занадто безглузда, аби спростовувати її. Проте навіть в 2020 році знайдеться чимало диваків, яку будуть продовжувати вірити в силу гомеопатії, фуфломіцинів та молитов.

Скористаємося практичним нагадуванням Уляни Супрун, – від короновірусу (як і від звичайної застуди чи грипу) не допоможуть:

  • БАДи. Особливо, якщо приймати їх “про всяк випадок”: https://bit.ly/2GxftDj
  • Імуномодулятори. Такі препарати застосовують у разі серйозних захворювань — онкології чи трансплантації органів. Натомість переконливих доказів, що вони запобігають чи допомагають одужати пацієнтам із грипом чи ГРВІ немає. https://bit.ly/2RUCwgO
  • Захисні маски. Маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання. Вони не призначені для захисту від потрапляння збудників в дихальні шляхи, тобто маска не захищає від хвороб тих, хто власне її одягає: https://bit.ly/2GrrKJw
  • Гомеопатія. Тут навіть можна не коментувати, бо найбільш відомий та доведений наукою факт — гомеопатія не працює взагалі: https://bit.ly/2vuKdTl В мережі вже зустрічаються пропозиції “профілактичної гомеопатії коронавірусу” — будьте обережні.
  • Цибуля. Обкладання та споживання цибулі задля профілактики застуд і грипу не мають жодного наукового обґрунтування: https://bit.ly/2vwsjQh
  • Оксолінова мазь. ЇЇ противірусний ефект недоведений, крім того її застосування може навіть підвищити шанси захворіти: https://bit.ly/2O7nC5P

Міф 3: вакцинований

Фейк: Вчені винайшли вакцину від коронавірусу.

Правда: сподіваємося, вже скоро це твердження не буде фейком, але станом на 11 лютого це брехня. Жодної вакцини наразі не існує.

28 січня видання South China Morning Post , посилаючись на експерта з інфекційних захворювань Юена Квок-Юнга розмістило новину, що китайські вчені винайшли вакцину від уханського коронавірусу.

Дійсно, одна з лабораторій Гонконгу створила вакцину на основі вакцини від грипу. Проте вона досі на стадії розробки і в кращому випадку тільки через півроку вакцину можна буде випробовувати на тваринах.

Міф 4: смертельний

Фейк: людина, що захворіла китайським коронавірусом, приречена на смерть.

Правда: вірогідність одужати перевищує 90%.

Станом на 11 лютого смертність від коронавірусу (співвідношення всіх хворих і тих, хто помер від вірусу) складає 2,3%.

До прикладу, смертність від коронавірусу SARS, що спалахнув у 2002-2004 рр. складала 10%, а від Еболи – 43,9%.

*Дані станом на 11 лютого. Джерело: https://bit.ly/2Slol5X

Міф 5: конспірологічний

Фейк: епідемію спричинив витік китайської біозброї

Правда: фейк поширився після статті в американському виданні The Washington Times, де автор повідомив, що “новий китайський коронавірус міг виникнути в лабораторії міста Ухань, яка пов’язана з китайською програмою розробки прихованої біологічної зброї”, посилаючись на маловідомого ізраїльського спеціаліста.

Видання називають протрампівським, тож в умовах економічної війни Китаю та США така стаття може цілком підпада під категорію “політично вигідної”.

Жодних підтверджень такої гучної заяви немає. Тож облишимо істерики про змову масонів, євреїв, китайців чи американців.

Що відомо на сьогодні про уханський коронавірус?

Уханський коронавірус (Novel coronavirus, 2019-nCoV) хоч і нове явище для медицини, проте не таке вже й загадкове. До його появи науці вже було відомо близько сорока видів коронавірусу.

Коронавіруси називаються так через те, що їхня мембрана покрита шипами, які нагадують корону. Один з найвідоміших коронавірусів – вірус SARS, який у 2002-2004 рр. призвів до майже 1 тис. смертей.

13 січня, через місяць після спалаху вірусу, китайські вчені повністю розшифрували його геном та передали дані всім світовим лабораторіям.

Ситуацію ускладнює те, що вірус передається від людини до людини і заразним є ще на інкубаційному етапі, тобто до виникнення симптомів у хворого (згідно з новими дослідженнями це твердження спростовується).

Симптоми мало чим відрізняються від інших респіраторних захворювань. Це:

  • підвищена температура
  • втома
  • сухий кашель
  • проблеми з диханням

Ускладнення проявляються як пневмонія та ниркова недостатність, що може призвести до смерті.

Як вберегтися від коронавірусу?

Рекомендації, яких слід дотримуватися, щоби захистити себе на територіях, де немає спалахів хвороби (до яких відноситься Україна) загальні:

  • Мийте руки.
  • Збалансовано харчуйтеся.
  • Пийте достатньо рідини.
  • Провітрюйте та зволожуйте приміщення.
  • Займайтеся спортом і будьте фізично активними.
  • Подбайте про достатню кількість сну.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми.
  • Залишайтеся вдома, якщо захворіли.

Якщо відчуваєте, що захворіли, залишайтеся вдома, уникайте тісного контакту з іншими людьми, чхайте та кашляйте у згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветками, ретельно мийте руки водою і милом опісля, провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні. А також повідомте про симптоми вашого сімейного лікаря.

Важливо! Коронавірусом неможливо заразитися:

  • Від поштових посилок (навіть з Китаю).

Під час спалаху коронавірусної інфекції SARS у 2002-2003 роках досліджували стійкість вірусів в умовах довкілля. Він витримував три доби на пористих поверхнях, як-от картон чи тканина, стільки ж на металевій поверхні, і близько 60 годин (менше, ніж три доби) на пластику і склі. Вірус 2019- nCoV досить близький до вірусу SARS, аби екстраполювати ці дані на нього.

  • Від екзотичних фруктів (навіть з Китаю).

На фруктах кілька діб можуть бути віріони, але в разі, якщо вони туди потрапили разом із фекаліями хворих людей чи тварин-носіїв. В будь-якому разі, це середовище не підходить для тривалого виживання вірусу під час транспортування фруктів.

Чи загрожує коронавірус Україні?

Станом на 11 лютого в Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання новим коронавірусом.

Підтверджено, що у двох українців – членів команди круїзного лайнера – виявлено гостру респіраторну інфекцію спричинену коронавірусом. Зараз вони перебувають у японській лікарні під наглядом лікарів.

Відомо, що Україні вже з’явилися тест-системи для виявлення вірусу. Вони знаходяться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Саме туди будуть направлятися зразки для тестування.

Корисні посилання про коронавірус

Для тих, хто довіряє тільки підтвердженим та офіційним даним, кілька корисних посилань:

  • Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV на сайті МОЗ України: https://bit.ly/2HdkIbJ
  • Докладний матеріал з різними картами та інфографіками про генезу вірусу, реакцію на його поширення і заходи щодо запобігання: https://bit.ly/31Fn5xs
  • Наукові публікації про коронавірус 2019-nCOV та його попередників (віруси MERS-CoV і SARS-CoV), а також інтерв’ю з поясненнями провідних експертів і науковців про коронавірус, рекомендації CDC по лікуванню і запобіганню вірусу, відповіді на поширені питання і розвінчування міфів: https://bit.ly/2OIXIp9

Відео:


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

5 ТИПОВИХ ПОМИЛОК ПРИ ЛІКУВАННІ ГРИПУ

10 МІФІВ ПРО ЗДОРОВ’Я, В ЯКІ СОРОМНО ВІРИТИ В XXI СТОЛІТТІ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Секрети по догляду за волоссям, які має знати кожна

Подорожі

Карантин


Читайте також