Цікава та корисна інформація

5 способів детоксикації своїх емоцій (навіщо це потрібно)

Загугліть слово “детокс” і вам відобразиться тисячу запитів, які показують способи усунення шлаків з організму. Незалежно від того, чи вважаєте ви, що сік очищує, а дієти з детоксикацією роблять все для того щоб ви відчували себе краще (хоча, якщо ви запитаєте мене, то я вважаю, що наш організм зроблений так аби проводити детоксикацію самостійно, якщо він має таку можливість, і з ним добре поводяться), чи задумувались ви про той факт, що вашим емоціям також може знадобитися детокс?

Наше психічне здоров’я має величезний вплив на наше фізичне здоров’я. Завдяки роботі з високим стресовим рівнем , постійній прокрутці Instagram, та способу життя який він пропонує, і який найчастіше, не відповідає нашому бюджету, багато хто з нас страждає від хронічного стресу та генералізованої тривоги – кожного дня. Думаючи про наслідки погіршення психічного здоров’я та його впливу на ваше самопочуття, що, на вашу думку, швидше вилікує вас: сік чи емоційне очищення?

Чому варто розглянути можливість емоційного детоксу

Чи відчуваєте ви часом невласність над своїми почуттями, настільки, що хочете зняти всі думки з голови, добре їх прополоскати, а потім повернути назад у голову (як-от емоційна авто мийка, якщо хочете)? Або, можливо, у вас є спогади про дитинство або відмови від минулого, які все ще впливають на ваше сьогодення та майбутнє. Можливо, ви відчуваєте себе настільки напруженим, що будь-які незначні обов’язки чи прийняття рішень змушують вас відчувати перенапруження.

Як і детокс для фізичного тіла, іноді нам потрібно трохи додатково зосередитись на видаленні сміття з розуму. Мета емоційної детоксикації – не повністю позбутися від негативних емоцій – злети і падіння – це частина людини зрештою, а скоріше усунути емоції, які застійні і вже не служать нам.

1 Будьте в курсі своїх емоцій

Скільки разів ви чули «тримайте підборіддя високо!» чи «великі дівчата не плачуть» підростаючи? Багатьох із нас навчали пригнічувати негативні почуття і робити вигляд, ніби “все добре!”. У дорослому віці це виглядає, як придушення емоцій, звертаючись до відволікання чи заперечення почуття. Розриви стосунків і періоди смутку не просто змушують нас почуватись погано через втрату; нам погано, тому, що нам неприємно з негативними емоціями. Наші мізки наділені думкою, що ми не повинні почувати себе погано, а не знаємо, що іноді корисно почуватися погано.

Проблеми не минають лише тому, що ви їх ігноруєте, тому починайте помічати і цікавитись, що ви відчуваєте. Усвідомлення своїх емоцій дає більше місця для роботи та розуміння їх. Всякий раз, коли ви відчуваєте стрес, сум, нудьгу, тривогу чи будь-яке інше незручне почуття, не намагайтеся відволікати себе і не відштовхувати його відразу. Помітьте це і спробуйте зрозуміти, чому ця емоція виникає. Звідки воно береться? Що її викликає?

2.Складіть план дій

Тепер, коли ви знаєте про свої емоції (і, можливо, можете визначити першопричину), складіть план дій, коли емоції почнуть виникати. Можливо, коли ви відчуваєте себе злим, то йдете на прогулянку, або коли ця конкурентоспроможна колега ставить тебе на місце, ти нагадуєш собі, що це вираження її невпевненості, а не відображення ваших недоліків. Мета емоційної детоксикації – не запобігти будь-яким майбутнім негативним емоціям; це знати здорові способи розпізнати та працювати над емоціями, коли вони з’являються.

3. Запишіть негативні спогади

Ймовірно, невеликий список негативних спогадів, які все ще турбують вас існує (або довгий список, як для кого). Запишіть якомога більше спогадів, які викликають негативні емоції, які ви можете пригадати. Потім перегляньте кожен спогад ніби зі сторони. Наприклад, якби друг розповів вам цю історію, як би ви допомогли йому переосмислити цей досвід? Чи є яскрава сторона, чи позитивний результат ситуації?

Просто пам’ятайте, що деяким спогадам може знадобитися професійна допомога для розбірки, але їх вирішення може допомогти вам зрозуміти, звідки беруться ваші поточні моделі думок, і перенаправте їх, щоб вони більше не контролювали вас ( як, наприклад, проблеми з довірою, тому що хлопець з коледжу вас обдурив, або ви відчуваєте себе непотрібним, тому що ви не отримали підвищення в минулому році).

4. Виходьте за свої межі

Хоча усвідомлення своїх емоцій має вирішальне значення для зцілення себе, іноді нам потрібно вийти за свої межі, щоб справді зцілитися. Якщо ви знаходитесь у колії або відчуваєте ненормальну тривогу, розбитість чи шкодуєте себе, вихід може бути настільки ж простим, як і перестати робити себе центром фокусування. Підіть добровольцем у благодійну організацію або зареєструйтесь з другом, щоб запитати, як вони справляються з цим, поговорити через що люди там проходять. Зосередження уваги на комусь іншому та надання їм позитивної, цілющої любові допомагає нам зрозуміти проблеми, які ми не могли вирішити раніше, і навіть може допомогти нам відчути себе більш позитивно.

5. Пробачте себе (та інших)

Незалежно від того, як виглядає ваша розмова з собою, будьте співчутливі до себе. Не бийте себе за почуття тривоги чи негативу і не судіть про емоції, які виникають. Натомість подякуйте емоціям. Якщо ви відчуваєте занепокоєння, подякуйте за емоцію, бо саме так вони намагаються уберегти вас (навіть переживання за сварку з другом чи важливу зустріч на роботі походить від біологічної реакції, бийся або тікай, яка рятувала наше життя при нападі ведмедя в дні печерних людей).

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“В більшості випадків людям завдає біль не те, що відбувається – їх ранять власні очікування”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

American Airlines примудрилися заощадити 40 тис. доларів, кладучи на одну оливку менше в салат пасажирам, що літають першим класом.

Подорожі

Карантин


Читайте також