Цікава та корисна інформація

10 етапів відносин, які повинна розуміти кожна пара

Зустрічаючи когось і закохуючись, ви, мабуть, думаєте, що будете разом дивитись на захід сонця і жити щасливо. Принаймні, так розповідають усі фільми та романтичні комедії Діснея, правда? Але, як ми всі знаємо, це не завжди так виходить. Якщо вам цікаво, на якій стадії перебувають ваші стосунки, і чи це “нормально”, то вам слід зробити кілька досліджень, які допоможуть вам визначити, що робити. Існує 10 основних етапів відносин, які ви можете пережити.

Які етапи стосунків?

За словами, існують десять різних етапів відносин. Також, є певні речі, які відбуваються на цих етапах. Проте всі вони поділяються на дві різні фази: фазу Зближення та фазу Розходження.

Почнемо з фази Зближення.

Стосунки повинні десь починатися , правда? Очевидно, не всі стосунки починаються однаково. Деякі пари можуть зустрітися через додаток для знайомств, а інші знайомляться через друзів або на роботі. Незалежно від того, як стосунки починаються, є кілька чітких етапів у фазі зближення:

  1. Етап ініціації. Цей етап виникає, коли ви вперше зустрічаєте когось. Це обмін приємними та цікавими фактами про себе. Це абсолютно новий етап “знайомства з вами”. На даний момент ваша увага зосереджується переважно на поверхневих атрибутах, таких як зовнішність та те, як людина себе представляє.
  2. Етап експерименту. Якщо ви пройдете етап ініціації (а повірте багато людей цього не роблять), ви перейдете до етапу експерименту. Деякі люди не доходять так далеко, тому що на першому етапі вони знаходять щось, що їм не подобається. Під час експериментів ви глибше заглиблюєтесь в інтереси та цінності партнера.
  3. Інтенсифікуючий етап. Цей етап іноді називають етапом “блаженства”. Причиною цього є те, що все починає ставати більш серйозним та напруженим. Ви достатньо дізналися один про одного, та тепер хочете поділитися більш глибокою і інтимною інформацією про себе з іншою людиною. Почуття починають розвиватися і виникає хвилювання з приводу того, що ви перебуваєте у відносинах.
  4. Етап інтеграції. Тепер, коли ви офіційно пара і відчуваєте один одного, на стадії інтеграції ви почнете поєднувати своє життя разом. Ви розвиваєте рутину і звички як пара. Ваша родина та друзі також починають розпізнавати вас як одиницю. Іншими словами, ви перейшли від “я і ти” до “ми”.
  5. Етап склеювання або стадія зв’язку. Стадія зв’язку – це коли реальна прихильність має тенденцію відбуватися. Ви обоє впевнені у зв’язку, який ви маєте, тож ви або житимете разом або одружитеся. У кожного свій спосіб прояву зв’язків, але незалежно від того, цей етап передбачає певну формальну прихильність в очах суспільства.

Фаза Розходження

Ми всі хочемо бути щасливими і жити щасливо, але для багатьох пар це просто не так. Незалежно від того, чи ви одружені, живете разом, чи просто зустрічаєтесь, фаза розходження, трапляється у більшості з нас у той чи інший час.

Ось етапи фази Розходження:

  1. Етап диференціації. Божевільне кохання та прогулянка по “Дев’ятому небі” закінчились. Навіть у найщасливіших стосунках, життя не завжди є ідеальним. Але, якщо ви вступили в стадію розходження, то, ймовірно, ви рушили в бік розриву. Це час, коли ви починаєте бачити відмінності, несумісність і тріщини у ваших стосунках та одне одному.
  2. Етап відрізання. Цей етап є лише продовженням диференціюючої стадії. Ви віддаляєтесь далі одне від одного, встановлюєте собі межі, спілкування змінюється, і ви стаєте все менш інтимними (усіма способами – емоційно, психічно та фізично). Ви починаєш бачити себе, як особистість більше, ніж раніше. Буде багато звинувачень, незахищеності та обурення.
  3. Етап застою. На цій фазі ваші відносини більше нікуди рухаються. Ви у глухому куті. Подумайте про ставок з очеретами на ньому, вода в ньому не рухається лише обростає очеретом та травою ще більше. Це майже все, що відбувається на цьому етапі. Розділення майже повністю відбулось.
  4. Етап уникання. Цей етап включає уникнення – фізично, психічно, емоційно, або все вищезазначене одночасно. Хтось із вас може виїхати з дому, що призведе до справжньої розлуки. Або, можливо, житимете під одним дахом, але більше не спілкується і не спілкуватимешся. Ви схожі на двох сусідів по кімнаті, які насправді не уживаються, тому намагаєтеся уникати одне одного якомога більше.
  5. Етап припинення. На етапі припинення відносини формально закінчуються. Якщо пара одружена, то розлучення починається або завершується саме на цій фазі. Якщо ви просто живете разом, то один або обидва роблять розлуку остаточною. Якщо коротко, це коли стосунки емоційні та / або юридичні закінчуються.

Чому важливо розуміти етапи відносин?

Відносини для багатьох важкі, але вони не повинні такими бути. Здебільшого це люди, які ускладнюють їх через негативні емоції та поведінку. Дуже багато проблем трапляється тому, що люди не дуже знайомі з цими різними фазами стосунків. Чим більше усвідомлення у нас, тим простіше відновити відносини, коли починають з’являтися проблеми.

Тут важливо зазначити, що якщо ви усвідомите свої стосунки на етапі Розходення, вам не доведеться відмовлятися від надії. Ви завжди можете відскочити назад у фазу Зближення. Це вимагає роботи та прихильності з боку обох людей, але ви можете відновити відносини, які, здається, спрямовані на катастрофу.

Знання, на якому етапі перебувають ваші стосунки, дозволяє вам бути більш ініціативними щодо відновлення відносин. Однак деякі стосунки неможливо виправити, і їх слід відпустити. Ви самі і ваш партнер вирішуєте, чи можете ви знайти щастя, на яке ви заслуговуєте – як один з одним, так і окремо.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Там варто бути: Топ 5 найкращих місць в Парижі

Подорожі

Карантин


Читайте також