Цікава та корисна інформація

8 невеликих зміни на цьому тижні, щоб покращити психічне здоров’я

Психічне здоров’я не схоже на марафон; немає жодної фінішної лінії і жодних кроків, які потрібно зробити, щоб отримати трофей. Натомість наше психічне самопочуття поступово зміщується і змінюється в міру проходження життя, а це означає, що ми завжди можемо його вдосконалювати. “Будьте спокійнішими”, “відчувайте себе менш напруженими” та “знайдіть задоволення”, життєві цілі мають бути важливішими, ніж “отримати підвищення” або “одружитися”. Щоб зробити крок до досягнення цих цілей до кінця тижня, ось 8 простих змін, які різко покращать ваше психічне здоров’я та щастя.

1 Додайте медитацію у свій розпорядок дня.

Ви знаєте, що медитація може допомогти очистити ваш розум. Замість того, щоб пообіцяти “почати медитувати”, заплануйте кілька хвилин медитації у свій розпорядок дня. Наприклад, під час заварювання кави, п’ять хвилин спокійно по-медитуйте або надіньте навушники під час ранкової поїздки у маршрутці та послухайте додаток для медитації.

Як тільки ви звикнете до медитації, не витрачаючи зайвого часу чи зусиль, то почнете жадати більше. Тоді ви можете запланувати 20 або 30 хвилин для практики. Однак, якщо ви почнете думати про медитацію як про щось, на що потрібно відкласти додатковий час та зусилля, практика може не вкорінитись (а то й зовсім не початись).

2 Вимкніть звуки у соціальних мережах.

Витратьте на цьому тижні кілька хвилин, щоб повністю детоксикувати свої соціальні медіа. Не слідкуйте за обліковими записами або відключіть ті, які не змушують вас відчувати натхнення, щастя чи впевненість у собі. Слідкуйте за іншими людьми, чиєю кар’єрою ви захоплюєтесь у спілкуванні та навчанні, і знаходите час на медитацію, яка слугуватиме нагадуванням про те, щоб бути спокійними та щасливими.

Крім того подумайте, що дають вам блогери та акаунти, за якими ви стежите, надихаючий вміст або їх публікації просто змушують вас почувати себе добре? Так само прийшов час відписатись від тієї подруги, яку ви мали у середній школі і з якою давно не спілкуєтесь, або двоюрідного брата троюрідної сестри, якого ви бачили раз у житті. Замість того, щоб спостерігати за життям інших людей, продовжуйте жити своїм.

3 Скажіть «ні», коли маєте на увазі «ні».

Як часто ви уникаєте говорити “ні”, коли хочете? Ви підбираєте роботу для колег, коли ви занадто зайняті, але відчуваєте необхідність доводити свою трудову етику? Ви кажете “так” планам, яким ви не раді чи спілкуєтесь з друзями тоді коли хочете побути наодинці. Одна з найпотужніших речей, яке ви можете зробити для свого психічного здоров’я – це сказати, те що ви маєте на увазі, і бути правдивим тому, що вам потрібно.

Щоб освоїти мистецтво говорити “ні”, скажіть: “Я хотів би допомогти вам, але на даний момент мій графік занадто заповнений, щоб приділити стільки часу і зусиль цьому завданню, скільки воно заслуговує” або “Мені потрібно побути наодинці сьогодні, але давайте вип’ємо каву в ці вихідні”.

4. Знайдіть час для людей, які змушують вас сміятися.

«Сміх – найкраще ліки» – це кліше, яке ми чули дуже багато разів, але в цьому є багато правди. Були проведені дослідження щодо терапевтичних переваг сміху. Сміх вивільняє ендорфіни, які можуть покращити психічне здоров’я. Також відчуття приналежності має вирішальне значення для психічного здоров’я, тому навіть, якщо ви віддаєте перевагу перебувати на самоті, приділіть трохи часу, щоб налагодити змістовні (і веселі) стосунки з людьми.

5. Приділіть принаймні 30 хвилин перед сном розслабленню.

Якісний сон має важливе значення для психічного здоров’я, але ми часто сподіваємось, що ми будемо енергійно працювати на своїх ноутбуках чи прокручувати Інстаграм до тих пір, поки наша голова не вдариться до подушки. Проблема сучасного способу життя полягає в тому, що організму потрібен час, щоб підготуватись до сну. Проведіть принаймні 30 хвилин перед сном без екранів, відволікань чи стресів. Прийміть ванну, зробіть невелику розтяжку або випийте чай з ромашки і почитайте книгу.

6. Очистіться і очистіть свій простір.

Експерти зі здорового способу життя, говорять: “охайна кімната, охайний розум!”. Безлад у вашому просторі може перетворитись на безладдя у вашій свідомості, тому приділіть на тижні додатковий час, щоб переглянути шухлядні ящики або реорганізувати шафу. Як тільки ваш простір стане охайним, переконайтеся, що він залишається таким, ввівши прибирання у свій розпорядок дня, як, наприклад, щодня вранці застеляйте ліжко та протирайте пил.

7.Ставте більше запитань.

Найкраща порада, коли відчуваєте стрес, безпорадність або сум, – це вийти поза себе. Орієнтація на щастя інших людей негайно робить вашу проблему неважливою чи малою. Крім того, коли вам погано або важко, запитання більше можуть покращити ваше загальне психічне здоров’я. Будьте цікаві до всього, завжди продовжуйте вчитися і дивіться, щоб дізнатися більше про інших людей, ніж говорити про себе.

8. Будьте вдячні за щось нове кожного дня.

Можливо, ви чули про журнал подяки, де записуєте те, за що ви вдячні, як медитаційну практику. Ви можете навіть подумки скласти список подяк, а не рахувати овець, коли вночі лягаєте в ліжко. Хоча будь-яке почуття вдячності іскрить позитивністю, киньте собі виклик бути вдячним за щось нове кожен день. Покладіть на себе відповідальність, записуючи це щовечора, і дивіться, за скільки речей ви будете вдячні, окрім сім’ї. Це не лише практика подяки, яка може покращити щастя, але й вимагає від вас бути усвідомленим протягом усього дня.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Повідомлення ззовні надходять у мозок людини зі швидкістю 360 кілометрів на годину

Подорожі

Карантин


Читайте також