Цікава та корисна інформація

Ось що потрібно знати про коронавірус

Минуло два місяці з моменту спалаху коронавірусу в Ухані, Китай, 31 грудня, і інфекційне захворювання не виявило жодних ознак уповільнення поширення. На момент публікації від спалаху COVID-19 постраждало понад 50 країн та майже 1 350 000 людей, хоча ця кількість швидко зростає. Наразі досі не існує вакцини проти цієї хвороби. Тож ми подумаи, вам може бути цікаво, на які симптоми слід звернути увагу, а також які заходи безпеки слід вжити, щоб уберегтися від цієї хвороби. Чи працюють маски, і чи варто обмежувати свої плани подорожей? Чи справді коронавірус сильно відрізняється від сезонного грипу?

Коронавірусна хвороба (COVID-19) – інфекційне захворювання, спричинене новим вірусом. Викликає захворювання дихальних шляхів (як грип) з такими симптомами, як кашель, лихоманка, а у більш важких випадках – утруднене дихання. Ви можете захистити себе, часто миючи руки, уникаючи дотику до обличчя та уникаючи тісного контакту з хворимим людьми.

Типові симптоми

COVID-19 зазвичай викликає грипоподібні симптоми, включаючи лихоманку та кашель. У деяких пацієнтів – особливо людей похилого віку та в інших з хронічними станами здоров’я – ці симптоми можуть перерости в пневмонію, із напругою в грудях, болем у грудях та задишкою. Все починається з лихоманки, після чого ускладнюється сухим кашлем. Через тиждень це може призвести до задишки, приблизно 20% пацієнтів потребуютьстаціонарного лікування. Зокрема інфекція COVID-19 рідко викликає нежить, чхання або біль у горлі (ці симптоми спостерігаються лише приблизно у 5% пацієнтів).

80% випадків легкі.

80,9% інфекцій легкі (з грипоподібними симптомами) і можуть одужати в домашніх умовах.
13,8% – важкі, розвиваються важкі захворювання, включаючи пневмонію та задишку.
4,7% критичні і можуть включати: дихальну недостатність, септичний шок та поліорганну недостатність.
Приблизно у 2% повідомлених випадків вірус є летальним.
Ризик смерті збільшується, чим ви старші. Порівняно небагато випадків спостерігається серед дітей.

Існуючі захворювання, що ставлять пацієнтів до більш високого ступеня ризику:

  • серцево-судинні захворювання
  • діабет
  • хронічні захворювання органів дихання
  • гіпертонія

Однак, у деяких здорових людей також може виникати важка форма пневмонії після зараження вірусом. Причину цього досі досліджуються.

Маски, носити чи ні?

«Не рекомендується носити маску людям, щоб захистити себе від респіраторних захворювань, включаючи COVID-19. Надягати маску слід лише в тому випадку, якщо лікар рекомендує її. Маску повинні використовувати люди, які мають COVID-19 та ці симптоми проявляються. “

Проте рекомендується носити маски медичним працівникам під час роботи з хворими на грип. Також рекомендується пацієнтам, які виявляють ознаки респіраторних інфекцій, носити маски під час перебування в медичних установах, поки їх не ізолювали.

Загалом: дотримуйтесь дистанції, мийте часто руки з милом та без потреби не виходьте з дому.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

85% всіх захворювань у світі передаються за допомогою води.

Подорожі

Карантин


Читайте також