Цікава та корисна інформація

Що таке SWOT-аналіз? 5 способів прискорити ваше самовдосконалення

SWOT -аналіз це швидкий, надійний та ефективний спосіб для отримання бажаних результатів. Отже, що саме цей SWOT-аналіз?

Що таке SWOT-аналіз?

SWOT-аналіз – це бізнес-термін, який пробрався у світ особистісного розвитку завдяки своїй ефективності. S.W.O.T. це анаграма, яка розшифровується як Сильні сторони, Слабкі сторони, Можливості та Загрози. Оцінивши ці чотири ключові опори в житті, отримаємо повну картину, в якому напрямку ви повинні рухатися, і навіть отримаємо підказку, як найкраще це зробити.

Як зробити SWOT-аналіз

Провести SWOT-аналіз порівняно просто. Найкращий спосіб – взяти ручку та папір і розділити на чотири стовпці: Сильні сторони, Слабкі сторони, Можливості та Загрози. Звідси ви можете почати заповнювати кожен і застосовувати його до будь-якої ситуації, в якій опинитесь.

Якщо ви прагнете вдосконалити себе, ви можете провести SWOT-аналіз на мікро- або макрорівні. Мікроприклад – це зосередження уваги на одній конкретній сфері життя. Наприклад, ви можете записати свої сильні, слабкі сторони, можливості та загрози, коли справа стосується побачень, продуктивності чи зміни роботи.

SWOT-аналіз дуже простий у виконанні та відмінно підходить для отримання цілісної картини. Ось приблизний шаблон з кількома питаннями з різних сфер життя, який ви можете використовувати для власних цілей особистого розвитку:

S – Сильні сторони

  • Яка професійна кваліфікація у мене є, що змушує мене виділитися серед усіх інших?
  • В чому я кращий, там де більшість людей є середніми або нижче середніх?
  • Які здобутки та нагороди я маю?
  • Які перемоги я отримав у минулому, які дають мені надію на майбутнє?

W – Слабкі сторони

  • Де я не дотягую, там де інші, мають успіх?
  • Які я маю шкідливі звички?
  • Які думки, як правило, стримують мене?

O – Можливості

  • Чи відбувається якийсь значний прогрес яким я можу скористатися?
  • Чи є нова посада у компанії, яка максимально підходить під мій набір навичок?
  • Чи є на ринку пробіл, який я міг би потенційно заповнити?
  • Чи є нові можливості з низьким рівнем ризику?

T – Загрози

  • З якою конкуренцією я стикаюсь у певній галузі?
  • Що най імовірніше може статись, що скине мене з курсу?
  • Якби стався економічний спад, я був би в змозі вижити? Чи можу я перетворити це на можливість?

Переваги SWOT-аналізу для самовдосконалення

  1. Це дає вам прийнятний план

Однією з найбільш очевидних переваг проведення SWOT-аналізу є той факт, що він дає вам діючий план. Одержання інформації з усіх чотирьох областей дозволяє створити ефективний план для того, щоб ви рухалися вперед – будь то подвоєння ваших сильних сторін, план подолання ваших слабкостей або як стрибнути на одну з можливостей. SWOT-аналіз розроблений спеціально для керування діями та рішеннями – це не просто вправа для обговорення, яку ви відставите в бік, як тільки закінчите її.

  1. Це дозволяє змінити масштаб

Занадто багато людей настільки захоплені своєю щоденною діяльностю, що забувають бачити загальну картину. SWOT-аналіз дозволяє вам замислитись, поглянути на велику картину, а потім прийняти зважене рішення про те, якими будуть ваші повсякденні завдання та заходи, а не навпаки. Важливо вміти час від часу зменшувати масштаб, щоб переконатися, що ви рухаєтесь у правильному напрямку, до будь-яких ваших цілей у кожній галузі життя.

  1. Це допомагає розпізнати нові аспекти та закономірності

Одна з унікальних особливостей SWOT-аналізу полягає в тому, що йому вдається поєднувати різні сфери вашого життя і це дозволяє бачити закономірності, можливості та багато іншого, чого ви інакше б не побачили. Прикладом може бути поєднання ваших сильних сторін та ваших можливостей. Переглядаючи обидва ці боки, ви отримуєте чітке уявлення про те, які можливості варто шукати, виходячи з ваших сильних сторін. Правда полягає в тому, що будь-яка комбінація в SWOT-аналізі створює унікальну перспективу, яка буде надзвичайно корисною для вашого самовдосконалення.

  1. Це мінімізує ризик

Відштовхуючись від попереднього пункту, SWOT-аналіз проводиться для мінімізації ризику. На особистому рівні ризик може виникати в найрізноманітніших формах. Це може бути уявний ризик як, наприклад, просити у свого начальника підвищення. Це може бути фактичним ризиком, коли ви думаєте розширити свій бізнес або вийти на новий ринок, де у вас мало досвіду. Так чи інакше, побаченні загрози, з якими ви можете зіткнутись, мінімізують ризик та максимально збільшать прибуток.

  1. Це може позначати етапи вашого шляху

Цікавий спосіб використання SWOT-аналізу, це проведення його щомісяця або щоквартально, щоб звіритись та повторно відмітити ціль. Щомісяця або кожні пару місяців знайдіть час, щоб зробити SWOT-аналіз, щоб побачити, як ви прогресуєте. Які сильні сторони були додані? Які слабкі сторони були виявлені? Які можливості проявили себе або втратились? З якими новими загрозами ви стикаєтеся та які були вилучені? Також варто проглянути свій SWOT-аналіз з початку року, щоб побачити, як далеко ви зайшли.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Люди витрачають два тижні життя в очікуванні зеленого сигналу світлофора

Подорожі

Карантин


Читайте також