Цікава та корисна інформація

Еко: Цікаві факти про сучасний електротранспорт

Серед розмаїття засобів пересування доволі цікаву і перспективну категорію займає електротранспорт. По-перше, це екологічно чистий транспорт, порівняно з бензиновими та дизельними двигунами, по-друге, значно економніший і дешевший в експлуатації.

У побут щоразу більше входить екотранспорт. Сьогодні на вулицях міст можна зустріти безліч видів такого транспорту з приставкою “електро”, основна рушійна частина яких ‒ акумулятори. Від дитячих та ігрових: ролики, скейти, самокати, моноколеса, гіроскутери, до серйозних засобів пересування, як-от велосипеди, квадроцикли, баггі, мотоцикли, автомобілі та автобуси.

Наприклад, самокати і моноколеса ‒ це зручний екотранспорт для дітей та молоді, щоб пересуватися велодоріжками на невеликі відстані містом (до 15 км). Корисно та приємно, така собі прогулянка.

Наймасовіший розвиток у сфері електротранспорту у всьому світі відводиться велосипедам. Дивує, але факт. Через забруднення навколишнього середовища безліч країн Європи у містах перейшли на екологічні види транспорту, а саме велосипеди та електровелосипеди. Адже це дешево і корисно для здоров’я.

Лідерами з виробництва електровелосипедів у Європі є Німеччина, Франція та Великобританія. Хоча нещодавно, у 2017 році, Україна шокувала своєю розробкою. Електровелосипед Delfast E-bike здатний проїхати на одному заряді до 370 км, а підзарядити його акумуляторну батарею можна усього за 4 години. За це він внесений у “Книгу рекордів Гіннеса”.

Оптимальні види транспорту для пересування містом розроблені виробником Doohan. Електроцикл (електроскутер) iTank ‒ ідеальний для міської мобільності. Його триколісний дизайн надає стійкості на дорозі, на нього не потрібні права, розрахований він на двох осіб загальною вагою до 150 кг, а ресурсу двох акумуляторів достатньо, щоби проїхати відстань до 160 км.

Багато автомобільних концернів розпочало змагання у розробці легкових автомобілів на електродвигунах. Серед відомих компаній-виробників: Audi, BMW, Chevrolet, Nissan, Porche, Renault, Tesla і Volkswagen. Автомобілі на одному заряді акумуляторів здатні проїхати 780-1000 км.

Дуже актуальним видом екотранспорту для населення вважаються електробуси. Їх екологічність доведена зниженням рівня CO2 в містах, де основна частка такого транспорту становить понад 50%.

Україна не пасе задніх щодо виробництва електробусів. Ще у 2017 році представники Кувейту уклали договори із закупівлі такого виду транспорту у львівського заводу “Електрон”. А луцький автомобільний завод “Богдан” спільно з польськими компаніями “Ursus” та “Enika” уже протягом чотирьох років виготовляє електробуси із запасом ходу до 250 км з модулями підзарядки акумуляторних батарей від тролейбусної лінії, що дає їм змогу заряджатися за 15 хвилин. Тому український екотранспорт уже роки курсує просторами Європи.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

За добу людина виділяє стільки тепла, що його вистачить, щоб довести до кипіння 33 літри крижаної води.

Подорожі

Карантин


Читайте також