Цікава та корисна інформація

6 соковитих фактів про яблука

Яблука вже тисячоліттями полюбляють у цілому світі. Ви можете їх запікати, видушувати сік, заквашувати або навіть просто їсти прямо з дерева. Як один з найдавніших культурних фруктів у світі, вони, мабуть, одні з найвидатніших, і вони, безумовно, будуть з нами ще довгий час!

1 Яблуко в день тримає лікарів на відстані.

Це старе англійське прислів’я, але чи знаєте ви, що це правда? Кислоти, які містяться в яблуках, допомагають боротися з подагрою та допомагають травленню. Ці кислоти також допомагають фруктам швидше засвоюватися, а ще допомагають перетравлювати будь-яку іншу їжу, яку ви можете їсти одночасно з яблуками.

2 Єва вибрала заборонений фрукт, але це було не яблуко.

В оригінальній історії плоди, які збирає Єва, насправді називаються просто фруктами. Протягом століть було багато пропозицій щодо того, яким був цей фрукт, починаючи від інжиру до оливок, винограду та бананів. І лише в 12 столітті яблука почали називати забороненими фруктом.

3 Яблука – це постійні супутники міфів та легенд.

Яблука існують так довго, що у багатьох культурах Європи є свої міфи та легенди, що стосуються цих фруктів. У епічній грецькій поемі «Іліада» золоте яблуко відіграє ключову роль у низці подій, які врешті-решт призвели до падіння Трої. У норвезькій міфології богиня юності Ідун давала золоті яблука богам, щоб зберегти їх молодими до кінця світу.

4 Якщо ви посадите насіння з яблуні, воно переросте у новий сорт.

Яблука мають генетичну характеристику, яку називають гетерозиготністю, це означає, що будь-яке нове дерево, вирощене з насіння яблуні, переростає у новий сорт. Прямим доказом цього є те, що сьогодні  відомі тисячі сортів яблук. Це чудово з огляду на еволюцію виду та його здатність пристосовуватися та виживати в нових умовах, проте значно ускладнює вирощування яблук. Замість того, щоб садити нові яблуні насінням, необхідна техніка, яка називається щепленням.

5Яблука родом з Казахстану.

Аналіз ДНК сучасних сортів яблук встановив, що вони походять від дикого сорту, відомого як Malus sieversii, якого все ще можна знайти процвітаючим в горах Казахстану.

6 Сидр варять вже понад 2000 років.

Близько 55 р. до н. е., коли римляни вторглись в Англію, вони виявили, що виробництво сидру вже ведеться деякий час і використовується місцевими жителями. Це означає, що яблука пройшли весь шлях від Казахстану до Англії, приблизно на 5000 км, перш ніж була вдосконалена техніка бродіння та перегонки. Цей метод був відточений протягом багатьох років, і до кінця 1500-х років  вже було понад 65 різних порід яблук, вирощених спеціально для виробництва сидру.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Люди за все життя витрачають на поцілунки в середньому півмісяця або 20 160 хвилин.

Подорожі

Карантин


Читайте також