Цікава та корисна інформація

ТОП 5 продуктів для збалансування вашої дієти

Повноцінна дієта має складатися із продуктів, які містять низьку кількість жирів, цукрів і мають вітаміни, мінерали та інші поживні речовини.

Відтак, “Deztop” підготував для вас перелік продуктів, які є важливою частиною збалансованого харчування.

Фрукти

Крім того, що вони є багатими на корисні властивості, із них готують смачні десерти. Купуйте сезонні фрукти. Вони свіжіші і містять більше поживних речовин. Фрукти мають високий вміст цукру. Він є природним, тому фрукти – це корисна альтернатива продуктам, що містять у своєму складі продовольчий цукор.

Якщо ви клопочетеся над рівнем цукру в крові або маєте цукровий діабет, то, ймовірно, ви захочете купувати чи вирощувати фрукти з низьким вмістом цукру. Зараз ринок пропонує чимало фруктів із невисоким вмістом цукру, від цитрусових до персиків. Ті, хто стежать за кількістю спожитих вуглеводів, можуть запастися такими фруктами, як диня та авокадо.

Овочі та зелень

Овочі є основними джерелами необхідних вітамінів і мінералів. Зелені листові овочі здебільшого містять найбільшу кількість корисних речовин, і їх можна споживати під час кожного прийому їжі. Вживання різних овочів допоможе вашому організму отримати багаті поживні речовини, які ці овочі містять.

Приклади зелених листових овочів:

  • шпинат
  • капуста браунколь
  • зелена квасоля
  • капуста брокколі
  • щавель

Зернові

Наприклад, за даними USDA американці споживають очищене біле борошно більше, ніж будь-які інші зернові. Біле борошно має низьку харчову цінність, оскільки зовнішня оболонка зерна о(б)чищується. А на поверхні цієї оболонки знаходиться більшість поживних речовин зерна.

Однак цілі зерна вирощуються з використанням цільного зерна, враховуючи зовнішню оболонку. Вони мають значно більше корисних властивостей. Спробуйте замінити свій раціон з білого хліба і макаронних виробів на цільнозернові продукти.

Білки

Бобові — це основне джерело білків, — поживної речовини, яка необхідна для правильного розвитку м’язів і мозку. Горіхи і квасоля є надійними джерелами білка і містять чимало іншої користі для здоров’я, а також клітковину та інші поживні речовини.

Нехай у ваш раціон харчування увійдуть:

  • сочевиця
  • квасоля
  • горох
  • мигдаль
  • соняшникове насіння
  • волоські горіхи

Тофу, те́мпе та інші продукти на основі сої є прекрасними джерелами білка та здоровою альтернативою м’ясу.

Молочні продукти

Молокопродукти постачають в організм кальцій, вітамін D та інші необхідні йому поживні речовини. Однак вони також є основними джерелами жиру, тому, можливо, найкраще купувати невеликі порції жировмісного сиру, і знежирені чи зі зниженим вмістом жиру молоко та йогурт.

Молоко на рослинній основі, наприклад, виготовлене з насіння льону, мигдалю або сої, переважно, збагачене кальцієм та іншими поживними речовинами, що робить його чудовою заміною тваринному молоку.

Олія

Олію слід використовувати помірно. Обирайте продукти з низьким вмістом жиру та низьким вмістом цукру, які містять олію, як-от заправка для салатів і майонез. Така корисна олія, як оливкова, може замінити жирнішу рослинну олію у вашому раціоні.

Уникайте їсти смажену їжу, оскільки вона містить багато порожніх калорій.

Окрім додавання певних продуктів до свого раціону, слід також зменшити або ж узагалі припинити споживання декотрих продуктів для підтримки збалансованого харчування та здорової ваги. До них належать:

— алкоголь

— очищені зерна

— тверді жири

— насичені жири

— трансжири

— сіль

— цукри

Якщо у вас виникли питання щодо дієти або ви відчуваєте, що вам потрібно схуднути чи змінити свої харчові звички, заплануйте зустріч із лікарем або дієтологом. Вони запропонують вам зміни у раціоні, підберуть спеціальну для вас повноцінну дієту. А це сприятиме зміцненню загального стану організму та вашого здоров’я.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Стріла, випущена з середньовічного лука, пролітала на відстань понад 300 метрів – це довжина двох футбольних полів

Подорожі

Карантин


Читайте також