Цікава та корисна інформація

Топ корисних властивостей кави

В Європі кава з’явилась завдяки венеціанським купцям. До кінця XVII століття напій завоював неабияку популярність, однак ставились до нього з обережністю. В аптеках каву продавали як ліки і навіть лікарі вважали, що вживати її без необхідності не варто. 

Більше того, ставлення до кави було настільки обережним, що чоловіки навіть прописували її окремим пунктом у подружньому контракті. Вважалось, що на жіночий організм може мати негативний вплив. Саме тому чоловіки забороняли дружинам вживати каву просто так. 

Підтвердження тому — твір Себастьяна Баха, який у своїй “Кавовій кантаті” жартівливо обіграв заборону. В центрі сюжету — нещасна дівчина, батько якої забороняє їй пити каву. Однак завдяки прогресивному нареченому дівчина отримує можливість насолоджуватись цим “нектаром богів”.

Однак не усі жінки прагнули скуштувати тонізуючий напій. У 1674 році жительки Лондону навіть створили петицію, у якій вимагали заборони кави. Суть вимоги полягала у тому, що кава здійснювала “пагубний вплив та спокушала чоловіків, в наслідок чого ті забували про свої подружні обов’язки”. Насправді ж, чоловіки проводили надто багато часу в кав’ярнях, чим дратували жінок. 

Відколи напій вперше з’явився на прилавках, каву звинувачували у багатьох нещастях: нервовому знесиленні, гіпертонії, підвищенні рівню холестерину. Однак науковий прогрес довів, що чашечка еспресо може бути навіть корисною. А у підвищенні холестерину можна винуватити хіба що масла, які містяться у каві. Відтак, достатньо лише використовувати кавоварку із фільтром, який затримує їх. 

Кава стимулює мозкову активність

Після перерви на чашечку кави значно легше зосередитись та впоратись із важливими завданнями. И це не просто слова. Згідно проведених досліджень, кава стимулює центральну нервову систему і допомагає активізувати мозкову діяльність. Люди, що знаходяться у стані стресу, значно швидше виконували завдання, коли на допомогу їм приходила чашка кави. 

Про цю властивість кави свідчить цікавий факт: чимало давніх кав’ярень стали місцем ділових зустрічей та укладання угод. А згодом взагалі переросли у такі фінансові центри, як Лондонська і Нью-Йоркська фондові біржі. На місці сьогоднішньої Волл-стріт розташовувалась мережа кафе. И навіть одна із найбільших фінансових компаній “Ллойд” починала своє існування як кав’ярня. Ще у XVII столітті вона була відкрита Едвардом Ллойдом. 

Кава зменшує головний біль

Ще в часи царя Олександра Михайловича, його придворний лікар виписував правителю рецепти від головного болю, із яким мав впоратись ароматний напій. Звичайно, кава допомагає не завжди, а лише у тих випадках, коли причина головного болю – це спазм. Адже кофеїн розширює судини, зменшуючи цим силу головного болю.

Кава містить у собі корисні вітаміни

Перш за все, вітамін Р необхідний для укріплення і підтримки еластичності судин. В одній чашці напою може міститись близько 20% добової норми вітаміну. Крім того, у легкій необсмаженій каві, є безліч вітамінів групи В. Тим часом коли В2 зберігає свої корисні властивості навіть у міцній каві. 

Кава позбавляє втоми

Жителі Країни Сонця, що сходить, де 12-годинний робочий день вважається нормою, винайшли власний рецепт боротьби із втомою. Це може здатись дивним, проте щоб залишатись у тонусі і почувати себе бадьоро, вони приймають кавові ванни, температура води у яких сягає 60ํС. Першими в Токіо з’явились навіть басейни, наповнені кавовими зернами. Після такої процедури втома вивітрюється, а людина почуває себе наче після відпочинку. 

Можна поділитись з друзями:


Читайте також