Цікава та корисна інформація

Топ 5 продуктів-табу при грудному вигодовуванні

Вагітність — для багатьох жінок прекрасна пора, коли можна розв’язати тугий вузол всіх своїх гастрономічних уподобань і почати тоннами їсти смакоту, попри наслідки для фігури. Однак з появою малюка на світ все змінюється. Тепер у новоспеченої мами виникає обов’язок дотримуватися здорового харчування і певних обмежень, щоб не нашкодити дитині. З молоком матері дитині поставляються всі речовини, одержувані з їжі — як корисні, так і шкідливі. Саме тому в період годування необхідно виключити або замінити у своєму раціоні деяку їжу. Сьогодні ми склали топ 5 список самих небажаних продуктів, які лише на перший погляд здаються абсолютно нешкідливими.

1. Молоко

Чи знаєте ви, що коров’яче молоко для новонародженого – це сильний алерген? Білок, який знаходиться в ньому, потрапляє в материнське молоко і не засвоюється організмом дитини навіть пройшовши переробку організмом матері. Мамі, що годує не варто повністю вилучати зі свого меню такий корисний продукт, який постачає дитині кальцій і інші мікроелементами. Варто обмежити об’єми його вживання, додаючи по столовій ложці в чай і спостерігаючи за реакцією дитини. Якщо немає висипань і здуття — можна сміливо збільшити дозу, не зловживаючи цим.

2. Чай

Попри те, що годуючим рекомендують теплі напої для поліпшення лактації, чорний чай не найкращий варіант. Разом з корисними речовинами в материнське молоко потрапляє кофеїн, що може спровокувати нервозність і безсоння у дитини. Крім того, у кофеїну є властивість накопичуватися в організмі, тому ефект безсоння може проявитися не відразу, а поступово з кількістю випитого напою. Замініть чорний чай на трав’яні збори або, наприклад, ромашковий чай.

3. Солодке

Післяпологова дієта спрямована на підвищення гемоглобіну і повна відмова від солодкого ніяк не допоможе в цій справі. Відмовлятися повністю не потрібно, важливо просто ретельно вибрати ласощі, які підійдуть саме вам. Звісно, мова не піде про шоколад або цукерки — на певний час це для вас табу. Разом із тим і прості магазинні крекери можуть завдати шкоди. Переконайтеся в цьому, прочитавши склад зі стабілізаторів, ароматизаторів і пальмової олії, яка забиває судини. А як щодо того, щоб приготувати домашній зефір або спекти просте печиво? По-перше, склад цих ласощів абсолютно допустимий при годуванні, а по-друге, натуральний — він не викличе алергії у новонародженого.

4. Яблука

Так, навіть такий мегакорисний фрукт може стати небезпечним в період вигодовування малюка. Чому? Все просто, яблука провокують зайве газоутворення спочатку у мами, потім коліки у малюка. Заміняти яблука нічим не потрібно, просто запечіть їх у духовці.

5. Кава

Ще один напій, який протипоказано мамі, що годує, оскільки він провокує безсоння у малюка. Як бути тим, хто без кави не може обійтися або має низький тиск? Спробуйте замінити каву цикорієм. Цей напій дуже схожий на смак зі звичною нам кавою, але виробляється з ячмінної культури й не містить кофеїну. Вживайте такий напій теплим, за бажанням з додаванням декількох ложок молока.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Якщо подивитися на найдальшу з видимих з Землі зірок, то ми побачимо її станом на 4 мільярди років тому

Подорожі

Карантин


Читайте також