Цікава та корисна інформація

Взимку з кошиком: Топ 5 зимових грибів

Хоча осінь добігає кінця, сезон збору грибів буде тривати ще кілька тижнів. Завзяті грибники виходять на тихе полювання навіть в перші зимові дні! До того ж, останнім часом зі зміною клімату, багато хто почав відзначати проростання грибів і в зимовий період. Ви теж не проти поласувати свіжими смаженими або маринованими плодами? Тоді ось список 5 грибів, які ви знайдете в лісі й в зимовий час!

Опеньки

Це особливий різновид гриба — опеньок зимовий. Він проростає пізньою осінню і радує грибоманів всю зимову пору аж до лютого. У народі його називають просто — зимовий гриб. Капелюшок може бути розміром від 2 до 10 сантиметрів. Молоді плоди мають більш опуклу та округлу шапочку, а ось зрілі можуть похвалитися великим розлогим капелюхом з рівною поверхнею. Зверніть увагу на колір гриба — він не повинен бути однорідним, найчастіше зустрічається забарвлення від жовтого до коричневого (середина шапочки більш насиченого кольору).

Лисички

Раніше лисички не зважали зимовими грибами. Однак останнім часом грибники все частіше стали знаходити їх в лісі й взимку, звичайно, якщо зимова погода стабільна і без особливих змін. Їх легко впізнати — вони рудого окрасу зі злегка зігнутими капелюшками по краю. Ці дивовижні плоди мають унікальний смак, що чимось нагадує абрикос. Тому в кулінарії вони просто незамінні.

Помаранчеві дрожжалки

Ще один гриб сонячного кольору, який можна зустріти в холодну пору року. Також, як і Лисички, його можна знайти в теплі зимові дні, хоча і рідко. Гриб росте на пнях або гілках дерев, має помаранчевий колір і дуже ніжну м’яку структуру, яка з віком гриба стає трохи твердіше. Багато хто не знає, але дрожжалки їстівний гриб. В основному їх використовують для приготування бульйонів. У Китаї ці плоди вважаються дуже смачним делікатесом.

Гливи

Традиційний гриб пізньої осені, який росте на стовбурах вже відмерлих дерев. Має сірий колір і м’ясистий капелюшок. Якщо ви вирішили пополювати на гливу, тоді варто поспішити — чим старший гриб, тим він жорсткіше і позбавлений смаку.

Трутовик

Розгулюючи лісом в теплі осінні дні часто можна побачити трутовики. Ці гриби здатні вижити при температурі до мінус 5 градусів. Зазвичай вони селяться на відмерлих стовбурах або пнях беріз. Не найкращий варіант для приготування будь-якої страви, оскільки вони завжди дуже жорсткі й мало смачні. Однак, варто додати, що деякі гриболюби все-таки збирають молоді більш м’які плоди для подальшої сушки.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Ми не випадково обираємо одне одного… Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

5 нових та цікавих комедій для приємного вечора

Подорожі

Карантин


Читайте також