Цікава та корисна інформація

28 січня – день Державного прапора

Сьогодні, 28 січня – день затвердження Державного прапора. Саме такі свята існують для того, щоб зануритись в історію Батьківщини. Вони закликають до патріотизму, спонукають відчути гордість за свою державу.

Конституція визначає український прапор як прямокутне полотно із однакових горизонтальних смуг синього та жовтого кольорів. Однак для народу прапор – це найдорожчий символ. До сьогодні найкращі сини України ведуть боротьбу із ворогом за свободу та незалежність нашої країни! Для кожної держави прапор – це обличчя країни. Під цим прапором зустрічають іноземних гостей, приймають присягу військовослужбовці, працюють посольства України, його урочисто підіймають у дні слави та перемог наших олімпійців. Це – символ свободи і волі, віри та сили українського народу.

Кольори будь-якого прапору, так само й українського, повні символізму. Синій та жовтий – кольори протилежності. Так, консервативний синій, переплітається із гарячим яскравим жовтим – так само як спокійне безхмарне небо на обрії єднається із гомоном пшеничного поля.

До цього особливого дня редакція сайту підготувала цікаві факти про прапор України та стяги інших країн – незвичайні, яскраві та чимось подібні на український біколор

Український прапор не завжди був синьо-жовтим

Наш стяг змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення — він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів.

Унікальність українського прапора

На відміну від прапорів слов’янських країн, лише український і боснійський прапори не мають у собі червоного кольору. 

Місто, над яким вперше замайорів стяг

Першим українським містом, де над будівлею міської ради на зорі Незалежності підняли Державний Прапор став Стрий. Саме там 14 березня 1990 року стався перший в Україні прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.

Прапори-близнюки існують?

Існує три країни, прапори яких подібні до українського! Прапори Казахстану, Палау та Швеції мають у собі синьо-жовті та блакитні кольори. Крім того, подібна символіка зустрічається так само в окремих містечок та провінцій. Наприкалд, місто Хемніц (Німеччина), провінції Еррера (Панама), місто Ґрифув-Шльонський (Польща).

Синьо-жовтий чи жовто-синій?

Порядок смуг на прапорі тривалий час був невизначеним, тому використовували обидва варіанти. Проте, починаючи з 1848 року, поступово став переважати синьо-жовтий варіант, котрий, зрештою, й закріпили у XX ст. До прикладу, прапор Афганістану був перероблений 20 разів. Це більше, ніж в будь-якій іншій країні.

Ось таким цікавим та багатогранним є історія одного із головних символів країни.

Більше на цю тему читайте за посиланням:

Викрадені і «завезені» в космос — 5 цікавих фактів про прапори різних країн

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Армії утримуються для захисту існуючої системи, а не людей. В майбутньому розумне людство не допустить війни”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Структурування, або як не загубитись серед лавини інформації

Подорожі

Карантин


Читайте також