Цікава та корисна інформація

Викрадені і «завезені» в космос — 5 цікавих фактів про прапори різних країн

Прапор — це гордість кожної країни. Він розповідає світові про історію окремої держави, стаючи її «візитною карткою». Таке міжнародне значення робить важливою кожну деталь на прапорі — колір, малюнок і форму. Ризикнемо назвати прапори навіть витворами мистецтва, щоразу незвичайними і самобутніми! 

А як може бути знаменитий витвір — і без казусів? Кумедні історії часто трапляються із прапорами, адже до них прикута увага народів. Нижче — найцікавіші з таких пригод. 

«Прапор у моїй валізі»

Історія, яка трапилася з олімпійським прапором, нагадує більше епізод із комедії. Під час Олімпійських ігор 1920 року був уперше представлений знаменитий олімпійський прапор — той, що з п’ятьма кільцями. Трапилося так, що після Олімпіади він зник безвісти. Правда з’ясувалася лише через 77 років, коли знахідка була виявлена… у валізі!

Тоді, у 1997 році, репортер саме брав інтерв’ю в американського призера Антверпена (гри, коли зник прапор) Пріста Хейга з нагоди його 100-річного ювілею. У розмові репортер зазначив, що прапор так і не було знайдено. На що Пріст відгукнувся: «Я знаю, де він, — на дні моєї валізи». 

Як з’ясувалося, в кінці Олімпіади Пріст, підбурений товаришем по команді, виліз на флагшток і вкрав прапор. Він поклав його у нижню частину валізи, де той спокійно пролежав цілих 77 років. 

Пріст повернув прапор під час спеціальної церемонії, яка відбулася на Олімпійських іграх у Сіднеї. Тепер оригінальний прапор можна побачити в музеї в Швейцарії, а на меморіальній дошці — прочитати подяку олімпійцеві за повернення прапора.

«Той, що дуже сильно біжить»

Так можна назвати незвичний прапор Острова Мен, який розташований в Ірландському морі та підпорядкований Великобританії. Прапор цього краю вважається серед колег довгожителем, адже зберігся ще з 13 століття. Хоча офіційно його затвердили 27 серпня 1971 року.

На ньому зображено триногу, або тріскеліон з золотими шпорами на червоному тлі. Ці три ноги з’єднані разом у формі зірки. Сама символіка не нова — її ще з давніх-давен використовували народи Мікен і Лікії. 

Точна причина використання знаку для прапора острова невідома. Дещо пояснити його може національний девіз жителів Мену: «Куди його не кинь, він буде стояти». Очевидно, місцеві цінують невпинний розвиток та стабільність одночасно. 

Зірки на прапорі Бразилії

На прапорі Бразилії зірки розташовані так, як це було над Ріо-де-Жанейро у хвилину проголошення незалежності республіки. Йдеться про точний до секунд момент — 9 година 22 хвилини 43 секунди 15 листопада 1889 року. Всього зірок 27 — відповідно до кількості штатів.

Загалом прапор країни представлений жовтим ромбом всередині зеленого прямокутника. Зоряне небо знаходиться всередині цього ромба. Воно облямоване білою стрічкою з девізом, який перекладається на українську як «Порядок та прогрес».

Прапор Марса

Ще один прапор-цікавинка належить навіть не країні — а цілій планеті! Планета Марс не відстає від держав Землі — вона має свій прапор, хай і не офіційно. Розробив його інженер NASA, а затвердили Марсіанське товариство та Планетарне товариство.

Прапор вже навіть встигли відправили у космос. Американський астронавт Джон Мейс Грансфельд «довіз» прапор на орбіту під час однієї зі своїх космічних експедицій.

Було задумано, щоб триколор ілюстрував історію планети. Червоний колір на ньому символізує теперішній Марс, а синій та зелений — можливі етапи освоєння планети людьми в майбутньому. Така колористика позичена із відомої «Марсіанської трилогії» Робінсона.

Прапор наймолодшого автора

Важко не згадати про прапор наймолодшого автора. Зображення майбутнього прапора Аляски придумав 13-річний хлопчик. Його ім’я — Бенні Бенсон. 

У 1926 році підліток на синьому тлі він зобразив вісім п’ятикутних зірок. Сьогодні їх тлумачать так: сузір’я Великої Ведмедиці означає міць, а Полярна зірка вказує на північ. Вже наступного — 1927 року — цей прапор було ухвалено офіційним символом території Аляска, яка 3 січня 1959 року стала штатом, уже маючи офіційний символ. 

Це далеко не єдині факти, якими може поділитися наука про прапори. До речі, вона має офіційну назву — вексилологія. А предмет дослідження, як бачимо, не дає нудьгувати науковцям, адже завжди знаходиться хтось, хто прославить його… 

Більше про український прапор можна дізнатись тут:

28 січня – день Державного прапора

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Падіння кокосів з дерев щорічно вбиває близько 150 людей

Подорожі

Карантин


Читайте також