Цікава та корисна інформація

Структурування, або як не загубитись серед лавини інформації

Чому так важливо впорядковувати нові знання

В сучасному світі інформація оточує нас усюди: на рекламних вивісках, в безмежній мережі інтернету, в книгах, в навчальних закладах, з екранів телевізорів, з почутого від оточення… Цей список можна продовжувати ще довго. Але головне – виділити для  себе те, що є потрібним, а що є зайвим, вибудувати в своїй голові логічну схему інформації. Саме такий підхід допоможе, як мінімум, краще запам’ятати та засвоїти нові знання.

На жаль, не всі вміють структурувати потік інформації. Тому наш мозок перевантажений, втрачає зосередженість. Як результат, отримуємо втому, неуважність, прокрастинацію і настирливе відчуття втрачених можливостей.

Перейдемо одразу до головного – структури

В залежності від того, які цілі ми переслідуємо, застосовуються технології та методи структурування. Але як ми знаємо, класифікація – це не кінцевий фактор, який визначає метод упорядкування. Саме тому важливо визначити вид інформації та способи її подання.

Збір і структурування інформації неможливо без поняття класифікації. Але все ж варто детальніше розібратися з цим поняттям. Класифікація – це певна система інформаційних елементів, яка позначає реальні об’єкти або процеси і впорядковує їх за певними схожим або різними ознаками. Найчастіше це процедура проводиться для того, щоб дослідження було більш зручним.

Важливі принципи

Прийоми структурування інформації вимагають дотримання певних принципів, які дозволяють бути впевненими в достовірності результатів: Необхідність кожну операцію розділити на класи і використовувати тільки один основоположний ознака. Це дозволяє відсіяти зайву інформацію і зосередитися на основних моментах. Отримані групи повинні бути логічно пов’язаними і збудованими в певному порядку за ознакою важливості, часу, інтенсивності і так далі.

Правило Міллера

Закономірність носить назву 7 ± 2. Її відкрив американський вчений і психолог Джордж Міллер після проведення великої кількості експериментів. Правило Міллера полягає в тому, що короткочасна людська пам’ять здатна в середньому запам’ятати 7 букв алфавіту, 5 простих слів, 9 чисел, що складаються з 2 цифр, та 8 десяткових чисел. В середньому це представляє групу в кількості 7 ± 2 елементів. Це правило застосовується в багатьох областях, активно використовується для тренування людської уваги. Але його також застосовують для структурування інформації, спираючись на те, скільки зможе осилити людський мозок.

Принцип краю

Цей ефект ґрунтується на тому, що людський мозок краще запам’ятовує інформацію на початку або в кінці. Дослідженням цього принципу займався вчений з Німеччини Герман Еббінгауз в XIX столітті. Саме він вважається відкривачем. Цікаво, що в нашій країні про цей принцип дізналися після фільму про пригоди Штірліца, в якому головний герой використовував його для перемикання уваги свого противника.

Ефект Рестрофф

По-іншому цей ефект називається ефектом ізоляції, і полягає він у тому, що коли об’єкт виділяється з ряду схожих, то запам’ятовується набагато краще за інших. Іншими словами, можна сказати що найсильніше ми запам’ятовуємо те, що найбільше виділяється. Підсвідомо цей ефект використовують абсолютно всі люди, які хочуть, щоб їх помітили. Кожна людина помічала, що це працює, коли, крім загальних рис, увагу приваблював яскравий одяг, що виділяє з натовпу, химерної архітектури будинок, який визирає з сірої вулиці, або яскрава обкладинка з-під купи однакових. Також принцип вельми добре застосовується в рекламі, де виробники роблять все, для того, щоб максимально виділити свій товар. І це працює навіть на тих, хто сам знає про цей ефект! В структуруванні інформації ефект Рестрофф використовується для того, щоб різні групи інформації були не схожі одна на одну. Це забезпечує їх більш швидке легке розуміння. Таким чином, якщо кожен елемент буде неоднозначним і цікавим, то ми запам’ятаємо його набагато швидше.

Методи структурування інформації

Метод римської кімнати, або ланцюжок Цицерона, – це дуже простий, але ефективний метод для засвоєння матеріалу. Він полягає в тому, що запам’ятовуються об’єкти, які необхідно подумки розставити у вашій кімнаті або ті, які ви дуже добре знаєте. Головна умова в тому, що всі предмети повинні бути розставлені в певному порядку. Потім для того, щоб згадати необхідну інформацію досить згадати кімнату. Саме так і робив Цицерон, коли готувався до виступу. Він гуляв по своєму будинку, подумки розставляючи акценти, щоб зуміти повернутися до важливого моменту по ходу свого виступу. Не варто обмежуватися кімнатою, можна спробувати розміщувати бажану інформацію на знайомій вулиці, робочому столі або іншому об’єкті, який вам добре відомий.

Метод ментальних карт, або метод Бьюзена, – це простий спосіб графічного зображення інформації за допомогою схем. Часто цей метод називають майндмэппинг, через це, що необхідно будувати асоціативні карти. Такий спосіб запам’ятовування став досить популярним останнім часом. Подібні карти рекомендують складати психологи та різні тренери для того, щоб правильно ставити цілі та розуміти свої справжні бажання. Але первісна мета ментальних карт полягала саме в тому, щоб швидше запам’ятовувати та структурувати інформацію. Для того, щоб скласти натальну карту, вам знадобиться: Матеріал, який ви захочете вивчити. Великий аркуш паперу. Кольорові ручки та олівці. Після цього намалюйте в центрі аркуша символ або малюнок, який асоціюється з темою, яку ви хочете запам’ятати, або відображає її суть. Після цього у напрямку до центру малюйте різні ланцюжки зв’язків, які відображають ту чи іншу сторону досліджуваного об’єкта. У результаті для того, щоб пригадати потрібну інформацію, вам не доведеться переглядати списки або читати пів-підручника. Ви зможете відразу згадати головну ідею, подивившись на неї в центрі аркуша, а потім, рухаючись по відгалуженим гілкам, згадати конкретно те, що вам потрібно.

Як одна з форм методу ментальних карт є скетчбукінг. Написана навіть ціла книга з принципом як правильно робити скетчі.

Навіть хаос має свою структуру

Структуризація інформації вирішує безліч завдань, допомагаючи нам побудувати власну систему знань і використовувати її для подальшого розвитку або вирішення завдань як на побутовому рівні, так і на професійному.

Ми навели лише маленький кусочок інформації, який допоможе Вам правильніше підійти до питання самоорганізації, логічного впорядкування та ефективності. Все інше залежить тільки від Вас.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Повідомлення ззовні надходять у мозок людини зі швидкістю 360 кілометрів на годину

Подорожі

Карантин


Читайте також