Цікава та корисна інформація

Топ 10 нових властивостей яблук

Смачний хрусткий плід яблуні культивується по всьому світу ось уже протягом більше 2000 років. З того моменту, як яблуні стали невід’ємним деревом будь – якого саду, вони пройшли ряд трансформацій – від смаку до форми. Що ж такого в яблуках, що призвело до їх майже легендарного і почесного місця в фруктовій вазі? Давайте сьогодні ознайомимося з самими соковитими фактами про яблуках.

Яблуко в день тримає доктора геть

На перший погляд трохи незрозуміла прислів’я, яку придумали англійці. Насправді на Заході вже давно цінується користь простих фруктів набагато більше, ніж у нас на батьківщині. Кислоти, що містяться в яблуках, допомагають боротися з подагрою і розладом шлунка. Ці кислоти також допомагають фруктам швидше перетравлюватися в шлунку, а також допомагають перетравлювати будь-яку іншу їжу, яку ви їсте одночасно з фруктами.

Користь від кислих яблук

Є і ще одна форма терапії яблуками-вживання одного стиглого кислого яблука безпосередньо перед сном. Це допомагає позбутися від такої поширеної проблеми як запор.

Єва зірвала заборонений фрукт, але це було не яблуко!

Хочете вірте, хочете ні, але на самбил ф Хотітео було не яблуко. Немає жодної згадки про яблуко в Книзі Буття Старого Завіту. Там сказано, що Єва зірвала плід… протягом століть було багато пропозицій щодо того, що це був за плід: від інжиру до оливок, від винограду до бананів. Те, що це яблуко, люди самі додумали і лише в 12 столітті яблука стали називати забороненим плодом.

Яблука – це міфи і легенди

Історія яблук в житті людей триває так довго, що в багатьох культурах Європи є свої міфи і легенди, пов’язані з цим фруктом. У епічній грецькій поемі “Іліада” золоте яблуко відіграє ключову роль у серії подій, які в кінцевому підсумку призвели до падіння Трої. У скандинавській міфології богиня юності Ідун дала богам золоті яблука, які вважалися еліксиром молодості.

Якщо ви посадите насіння з яблука, вони виростуть в новий сорт яблук

Яблука мають генетичну характеристику, яка називається гетерозиготністю, що означає, що будь-яке нове дерево, вирощене з насіння яблуні, стане новим сортом.

Є тисячі сортів яблук

Існує понад 7500 відомих сортів яблук, і це тільки ті, які вже досліджені вченими. Ці сорти діляться на три основні категорії: сидрові, столові та десертні. Яблука поділяються в основному за такими параметрами як розмір, колір, хрусткість, аромат і смак, а також гіркота. Для яблучного сидру використовуються гіркі яблука, так як для простого вживання вони майже неїстівні. Десертні яблука, такі як ті, які використовуються в яблучному пирозі, зазвичай можуть вживаються в свіжому і сирому вигляді.

Батьківщина яблук – Казахстан

Яблука родом з Казахстану. Аналіз ДНК сучасних сортів яблук показав, що вони походять з дикого сорту, відомого як Malus sieversii, який все ще можна знайти в горах Казахстану.

Щорічно виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук

По всьому світу щорічно виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук. Найбільшим виробником яблук є Китай з рекордними 46 мільйонами тонн. З іншого боку, США-фактично третій за кількістю виробник. З вироблених американських яблук тільки половина споживається в свіжому вигляді. Інша частина врожаю використовується для приготування соку, оцту, желе і яблучного пюре. Європейський урожай яблук в основному надходить на виробництво яблучного сидру.

Сидр вариться вже більше 2000 років

Близько 55 р. до н. е., коли римляни вторглися в Англію, вони виявили, що виробництво сидру вже йде повним ходом. Це означає, що в той час яблука мігрували з Казахстану до Англії, приблизно за 5000 кілометрів! При цьому не було єдиної техніки, сорту і рецепта варення цього напою. Тільки в 1500-х роках почали вирощувати більше 65 різних сортів яблук, спеціально для виробництва сидру.

Яблука підходять для всього…

Протягом тисячоліть яблука вживалися в самих різних формах. Їх запікали, готували сік, їли прямо з дерева. Будучи одним з найстаріших культивованих фруктів в світі, вони ще довго будуть приносити нам користь.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“В більшості випадків людям завдає біль не те, що відбувається – їх ранять власні очікування”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Топ 5 простих способів розслабитися

Подорожі

Карантин


Читайте також