Цікава та корисна інформація

Топ 5 найбільших ризиків для здоров’я за даними ВООЗ

За даними останніх досліджень, тільки один з 20 осіб на планеті сьогодні не має жодних проблем зі здоров’ям, а одна третина населення світу живе з більш ніж з п’ятьма захворюваннями. Ще два роки тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала свою 13-ту програму роботи, спрямовану на поліпшення здоров’я і добробуту всіх людей шляхом усунення п’яти основних глобальних ризиків для здоров’я. Попереджений — озброєний! Ось топ 5 причин проблем зі здоров’ям.

Забруднене повітря

Забруднення повітря у всьому світі є причиною величезної кількості смертей і випадків респіраторних захворювань, при цьому, за оцінками ВООЗ, щорічно відбувається 4,6 мільйона смертей. Основними речовинами, що впливають на здоров’я, є оксиди азоту (NOx), оксиди сірки (SOx), озон і крихітні частинки в повітрі, які можуть проникати глибоко в легені, вражаючи як дихальну, так і судинну системи. Чим сильніше забруднення або чим довший вплив забруднення, тим гірший стає стан здоров’я.

Неінфекційні хвороби

Також відомі як хронічні захворювання, вони включають діабет, рак і хвороби серця. Разом ці недуги щорічно викликають передчасну смерть близько 15 мільйонів людей вікової категорії 30-70 років. Пов’язані з вживанням тютюну, недостатньою фізичною активністю, вживанням спиртного у великих обсягах, нездоровою їжею і брудним повітрям, ці хвороби також негативно впливають на проблеми з психікою, які можуть початися в ранньому віці. Серед молодих людей у віковій групі 15-20 років самогубства — друга за вагомістю причина закінчення життя після нещасних випадків.

Вірус грипу

Пандемії, великомасштабні спалахи інфекційних захворювань, з більшою ймовірністю відбуваються зараз, ніж коли-небудь в історії, через збільшення масштабів подорожей і інтеграції, урбанізації та більшої експлуатації природного середовища. Пандемія грипу 1918 року забрала життя десятків мільйонів людей. Після цього епіднагляд, хоча і зробив всі спроби убезпечити людство від подібного масштабного зараження, передбачив повторення спалаху грипу з ще більшою кількістю постраждалих. Сьогодні ми спостерігаємо ситуацію з коронавірусом, який охопив величезні масштаби. Побоювання епіднагляду були не безглузді …

Кризи

Більше однієї п’ятої населення світу, тобто 1,6 мільярда людей, живуть в умовах посухи, голоду, конфліктів і / або міграції, при цьому багато хто з них практично не мають доступу до базових благ. ВООЗ приділяє особливу увагу охороні здоров’я, особливо здоров’ю матері та дитини, включаючи імунізацію. Кризи стосуються не тільки країн, що розвиваються. У Каліфорнії люди з обмеженим доходом або недостатніми фінансовими ресурсами особливо уразливі через зростання цін на харчові продукти, пов’язаних з посухою і втратою врожаю, а відсутність продовольчої безпеки пов’язане з вищим ризиком хронічних недуг — таких як діабет і гіпертонія.

Стійкість до протимікробних препаратів

Стійкість до антибіотиків, противірусних та протималярійних речовин була викликана надмірним використанням цих препаратів не тільки людьми, але також у тваринництві та сільському господарстві, які входять в харчовий ланцюжок. Стійкість до протимікробних засобів в даний час є п’ятою за величиною небезпекою для здоров’я у світі. Саме це ускладнює лікування таких інфекцій, як пневмонія і туберкульоз, або запобіганню інфекцій після операції або під час хіміотерапії. Вже зараз понад 80 відсотків людей, хворих на туберкульоз, здатні «не реагувати» на найефективніший препарат – рифампіцин. Також, хворі на туберкульоз, стійкі до багатьох інших антибіотиків, які використовують для лікування цього захворювання.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Феноменальний прогрес корейської культури та економіки

Подорожі

Карантин


Читайте також