Цікава та корисна інформація

Вбивця у вашому домі. Топ 10 отруйних рослин, які потрібно ховати від домашніх улюбленців

Хоча Кімнатні рослини відмінно очищають повітря у вашому домі і оживляють зовнішній вигляд кімнати, якщо у вас є діти або домашні тварини, вони потенційно можуть принести більше шкоди, ніж користі. Існує безліч рослин, як кімнатних, так і вуличних, які отруйні для ваших домашніх улюбленців. І якщо зіткнень з вуличними шкідниками можна уникнути, то домашні види зелених насаджень ми самі вибираємо, наражаючи себе на небезпеку. Хоча деякі з них менш шкідливі, ніж інші, варто пам’ятати про те, що у вашому будинку повинна бути комфортна і безпечна обстановка для всіх. Сьогодні ми представимо Топ 10 найбільш отруйних рослин. Радимо розділити їх і домашніх улюбленців, нехай тримаються подалі один від одного.

1. АЛОЄ ВЕРА

Відмінне домашнє засіб від ран і опіків, яке, на жаль, не сумісно з будь-якими домашніми вихованцями. Алое містить глікозиди антрахінону, які є проносними і при попаданні всередину можуть викликати блювоту і діарею у тварини.

2. ЕПІПРЕМНУМ ЗОЛОТИСТИЙ (АБО ДИЯВОЛЬСЬКИЙ ПЛЮЩ)

Якщо ви все ще налаштовані залишити цю висячу рослину у вашому домі, повісьте її високо в недоступному для домашніх тварин місці, наприклад, у ванній кімнаті. Ознаки проковтування навіть одного листочка помітні відразу-блювота і виділення піни з рота. Крім того, плющ викликає набряк ротової порожнини через що собаці/кішці стає важко дихати. Підсумком такого рослинного “перекусу” може стати задуха.

3. АГЛАОНЕМА

Одне з найнебезпечніших рослин для тварин. Ви відразу зрозумієте, що з вашим улюбленцем сталася біда. Основними ознаками з’їденого рослини є піна і блювота. Крім того, ви побачите дивну поведінку тварини – постійне тертя морди лапами. Як і попередні рослини, аглаонема провокує набрякання слизової-звідси труднощі з ковтанням слини і диханням.

4. ПОМІДОР ДОМАШНІЙ

Дуже несподівано, правда? Проте, не варто виключати з небезпечного списку навіть найшкідливіші на перший погляд рослини. Для нас – вітаміни, для тварин отрута. Адже багато вирощують на підвіконнях карликові сорти помідор, наприклад черрі, не знаючи про їх небезпеку. Дозрілі плоди вважаються безпечними, але зелені частини рослини містять соланін, токсичний для собак і кішок. Пом’якшує ситуацію тільки те, що важке отруєння може статися після їжі великої кількості листя.

5. ЦИБУЛЯ-ТРИБУЛЬКА 

Як і помідори, ця зелена рослина не підходить для сусідства з кішками і собаками. Цибуля-трибулька є частиною сімейства Allium (цибуля, часник, цибуля-порей), які токсичні для кішок і собак. Отруєння цибулею або часником призводить до пошкодження червоних кров’яних тілець в організмі тварини. Не можете відмовитися від вирощування цих екзотичних насаджень? Навіть з цієї ситуації є вихід! Висадка по сусідству таких рослин як розмарин і шавлія, вбереже домашніх тварин завдяки їх відштовхуючому запаху. Coleus canina – також відома як “Scaredy cat Plant” – ще одна зелень з дуже різким запахом, який котячі не переносять.

6. ХРИЗАНТЕМИ

Піретрини, які використовують у виготовленні пестицидів і ліках від собачих бліх і кліщів, витягуються саме з цієї рослини. Це єдина, але цілком вагома причина, щоб обмежити сусідство рослини і домашнього улюбленця.

7. ДРАЦЕНА

Також відомо ця рослина під назвою драконове дерево. Воно викликає слинотеча, блювоту, слабкість і розширення зіниць при ковтанні всередину кішками або собаками. Драцена дійсно дуже популярна, але альтернатив бути не може – або вона, або ваш живий кіт.

8. АСПАРАГУС ЕФІОПСЬКИЙ

Рослини, які виглядають “справжніми папоротями” – бостон (нефролепіс), адіантум, костенець гніздовий і платіцеріум – менш токсичні для домашніх тварин. Почасти це тому, що їх зовнішній вигляд не дуже зацікавить вашу живність. Однак не варто ризикувати здоров’ям пухнастого друга, краще позбудьтеся від потенційно небезпечного сусідства.

9. САНСЕВІЄРІЯ ТРИСМУГОВА

Ймовірно, ви подумаєте, що це трохи страхітливі на вигляд рослина, відлякає вашого вихованця. Насправді майже всі тварини дуже цікаві, тому немає ніяких гарантій безпеки. Якщо вже не пощастило, і ваш кіт відкусив шматочок драцени (ще одна назва рослини), то у нього точно будуть проблеми зі шлунком аж до блювоти і діареї.

10. МИРНА ЛІЛІЯ (СПАТИФІЛЛУМ)

Назва квітки ніяк не пов’язане з його властивостями. Ця рослина принесе вашим вихованцям абсолютно все, крім спокою. При з’їданні викликає блювоту, біль в ротовій порожнині, слинотеча і втрату апетиту. Не тільки мирна, але і майже всі інші види лілій небезпечні для домашніх тварин-денні, азіатські, японські або тигрові. Будьте уважним і турботливим господарем, не ризикуйте здоров’ям вашого вихованця, якщо взяли на себе відповідальність за його життя.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Екскурс в історію: Топ 5 країн з найсмачнішим пивом

Подорожі

Карантин


Читайте також