Цікава та корисна інформація

10 фактів про Біг Бен – нотатки туристу

Вежа Біг Бен – одна з найбільш впізнаваних пам’яток не тільки Великобританії, але і всього світу. Коли ви думаєте про Лондон, ви, ймовірно, згадуєте вежу з годинником, яка гордо височить поруч з будівлею парламенту! Всупереч тому, що Біг Бен є основним елементом лондонського горизонту більше сотні років, він все ще залишається досить загадковою спорудою. Є безліч цікавих фактів, які підштовхнуть Вас відвідати це місце. Сьогодні ми поділимося з вами часткою нерозказаних історій про найстаріший символ Лондона.

Для тих, хто не в курсі – вежі Біг Бен не існує!

Біг Бен – це не вежа, а дзвін. Біг-Бен – це не Назва годинника або вежі – це назва знаменитих дзвонів всередині споруди. Сама башта з годинником фактично відома як Вежа Єлизавети. Саме ювілей королеви в 2012 році послужив приводом для створення офіційної назви вежі. Первісна назва дзвони повинно було бути Royal Victoria, але воно не прижилося. Передбачається, що назва Біг Бен є частиною від імені сера Бенджаміна Холла-начальника будівництва, яке і вказано на самому дзвоні.

Великий дзвіночок

Це найбільший дзвін у світі! І він знаходиться в Біг Бен. Його вага приблизно 14 тонн, а висота становить 2,2 метра.

Б’ють годинник на старій вежі…

Кажуть, що годинник на вежі – найточніші у світі, але насправді за ці роки вони кілька разів збивалися. В основному це пов’язано з погодою, наприклад, через сильну спеку і морозів. Похолодання одного разу призвело до того, що дзвінок на вежі почав дзвонити в недозволений час.

Найвища будівля

Це місце заслуговує на увагу вже тому, що більш як сто років тому архітектори змогли побудувати одне з найвищих будівель Лондона – Біг Бен. Вежа висотою 96 метрів для того часу була справжнім досягненням. Для сучасності це теж чимало, тільки уявіть, три дев’ятиповерхових будинки прагнуть вгору до хмар. Хоча зараз Біг Бен не входить навіть в список 50 найвищих будівель Лондона, оскільки його висота нижче початкової позначки 100 метрів.

Вічний годинник

Будівництво Єлизаветинської вежі зіткнулося з деякими затримками, але в кінцевому підсумку було завершено в 1859 році. Відповідно, в цьому ж році запустили годинник на вежі, подумати тільки, вони йдуть вже 161 рік – понад століття. Це дійсно вічний годинник…

Копія вежі

У Біг Бена є молодший брат – точна копія вежі, яку спорудили в іншому місці Лондона. Висота молодшого Бена всього 6 метрів, проте, він є самодостатньою будівлею.

Ніде і носик попудрити

У це складно повірити, але в найбільш відвідуваній будівлі світу ніколи не було туалету. Як справити нужду на висоті 96 метрів відомо лише тому, хто там був. Згідно з планом реконструкції вежі у 2017 році, в ній все ж з’явиться місце, де можна «припудрити носик».

Крізь терни до зірок

У Біг Бен 11 поверхів. На висоту в майже сто метрів припадає всього лише 11 поверхів. Кількість сходинок-334. При цьому у вежі немає ліфтів або інших підйомників, шлях до вершини тільки по сходах…

Трохи про розмір

Циферблати та стрілки самі по собі величезні! Годинникові стрілки мають довжину близько трьох метрів, в той час, як хвилинні стрілки мають довжину більш як 4 метри.

Стійкий олов’яний солдатик

Біг Бен і Елізабет Тауер – дві з небагатьох пам’яток Лондона, які пережили вибухи під час світових воєн.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Загальна вага бактерій, що живуть в організмі людини, складає 2 кілограми

Подорожі

Карантин


Читайте також