Цікава та корисна інформація

Чи варто побувати в Амстердамі? Топ 10 позитивних фактів

Амстердам – це місто раптовість. Кожен раз побувавши там, ви не знаєте, які спогади привезете на цей раз… саме місто сповнене вічної і красивої архітектури, приголомшливих набережних, пишних зелених парків, культури, музеїв, історії, приголомшливої їжі і шаленої нічного життя. Він різний і це чудово, тому що кожен знайде в ньому щось особливе і вабить. Ось 10 фактів про Амстердамі, які допоможуть визначитися, який відпочинок буде найкомфортнішим для вас!

Амстердам – місто, побудоване на дерев’яних стовпах

Через товстий шар глини, присутній в грунті міста, всі міські будівлі були зведені на дерев’яних стовпах, які закріплені в Піщаному шарі землі на глибині більше 35 футів! Звичайний будинок спирається на 10 дерев’яних стовпів, а для будівництва більших будівель використовують тисячі дерев’яних елементів. Чи знаєте ви, що Королівський палац стоїть на 13 659 дерев’яних стовпах, а Центральна станція Амстердама – на більш ніж 9 000 стовпах?!

Амстердам офіційно є столицею Нідерландів тільки з 1983 року

До цього моменту Амстердам був визнаний тільки столицею економічного і культурного життя Нідерландів. Місто офіційно визнано столицею тільки на початку 80-х років.

Незвичайні поети Амстердама…

У місті є поети, які напишуть і прочитають вірш саме для вас. Одна єдина поправка – для вас на ваших похоронах. Якщо людина помирає в Амстердамі і у нього немає близьких, які б поховали його тіло, він гарантовано отримує послуги поховання від держави. Для померлих без близьких найнятий міський поет, який дізнається якомога більше про людину, а потім пише для нього похоронний вірш.

Амстердамські будівлі дуже вузькі через податкові міркування

Багато років тому місто швидко забудовувався і влада усвідомила, що повинна оподатковувати розмір будинків по ширині фасаду. Це може принести непоганий дохід. Через це чудові старі будівлі, які ви бачите, і вулиці Амстердама особливо вузькі і високі.

Символ “XXX” Амстердама означає зовсім не те, про що ви подумали

Хоча маркування «ХХХ» часто носить сенс 18+, в Амстердамі це символ Святого Андрія. Святий Андрій був рибалкою, якого катували і розіп’яли на хресті «Х» в першому столітті до нашої ери. Символ використовується для позначення Амстердама з 1505 року, коли він був ще маленьким рибальським містечком. Девіз, часто зображуваний під трьома хрестами, говорить «героїчний, рішучий і милосердний».

В Амстердамі більше каналів, ніж у Венеції, і більше мостів, ніж у Парижі!

Якщо ви коли-небудь були в Амстердамі, то знаєте, що не зможете йти більше п’яти хвилин, не перетинаючи міст або не бачачи будь-якого каналу! Насправді, Амстердам має 165 каналів і 1281 міст.

В Амстердамі найвища концентрація музеїв

Амстердам має понад 75 музеїв у них зосереджені деякі з найбільших колекцій творів мистецтва в світі. Місто може похвалитися найбільшою в світі колекцією картин Рембрандта і творів Ван Гога. В Амстердамі так багато музеїв, що навіть в аеропорту Схіпхол є музей і це робить його унікальним місцем! Він розташований за межами паспортного контролю, абсолютно безкоштовний для всіх бажаючих.

В Амстердамі більше 1 мільйона велосипедів

Так скажуть вам ті, кому пощастило побувати в Амстердамі – там скрізь є велосипеди! По самому місту прокладено понад 250 миль велосипедних доріжок. Недавнє опитування показало, що 63% амстердамців щодня користуються велосипедами. Так що не дивно, що тут є більше мільйона велосипедів. Тим не менш, це трохи дивно, оскільки в Амстердамі живе всього близько 822 000 чоловік…

В Амстердамі 40 парків!

Це якийсь подвиг, враховуючи, що більша частина міста являє собою велосипедні доріжки, канали або Мости. Амстердам має процвітаючу паркову культуру, з невеликими дитячими парками в знаменитому і приголомшливо чудовому Vondelpark, який охоплює величезні 48 акрів! Це означає лише одне – ви завжди можете знайти спокійне місце в будь-якому місці Амстердама, незалежно від того, наскільки воно переповнене перехожими.

Головна торгова вулиця Амстердама існує вже більше 600 років

Спочатку відома як Біндевік, ця вулиця стала головною торговою вулицею після будівництва Середньовічних міських стін. З 1486 по 1629 рік тут знаходився міський Скотний ринок, який називали Калверстраат, що в перекладі означає «вулиця телят».

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Структурування, або як не загубитись серед лавини інформації

Подорожі

Карантин


Читайте також