Цікава та корисна інформація

Топ 10 питань і фактів про релігію буддизму

1. Як виник буддизм?

Джерела буддизму починаються від Сіддхартха Гаутама, більш відомого як Будда. Про нього відомо не так багато, але ще до народження майбутньої матері наснилося, що в її тіло входить білий слон. Такий сон означав, що людина, яка повинна прийти у світ буде великим.

З часом так і сталося. Побачивши страждання звичайних людей, Сіддхартха став аскетом і відмовився від колишнього безтурботного життя. Зрештою, після довгих медитацій Сіддхартха Гаутама досяг просвітлення. Після цього, вже ставши Буддою, Сіддхартха почав ділитися своїм вченням зі світом. Саме так почалася історія однієї з найбільш поширених релігій світу.

2. Чим буддизм відрізняється від інших релігій?

gold buddha figurine beside lighted candles

Одна з головних відмінностей – буддизм неатеїстична релігія. На відміну від багатьох інших релігій, буддизм заперечує вищу істоту Бога, яка владна над людським життям. Багато дослідників визначають значення атеїзму в релігії як можливість людини покладатися на власні сили та можливості, не покладаючись на невидиму руку спасителя. Так, не теїзм не заперечує і не спростовує існування Бога. Швидше спростовує незмінну в багатьох релігіях, надію на допомогу вищих сил.

3. Буддизм і індуїзм у чому різниця?

man wearing orange robe meditate

Є ще одна відмінність, крім вищесказаного, яке відрізняє буддизм саме від індуїзму. Річ у тому, що буддизм, хоч і зароджувався в тому ж регіоні, але має одну вагому відмінність. Індуїзм – релігія з якою народжуються. Тоді як буддизм – світова релігія, і стати послідовником Будди може кожен.

4. Як живуть буддисти?

two men in brown top sitting on wooden bench

Людина, яка приймає принципи буддизму, зобов’язується слідувати п’яти правилам:

  • не шкодити живим істотам;
  • не красти;
  • бути чесним;
  • не перелюб;
  • не вживати шкідливі речовини, на зразок алкоголю і наркотиків.

5. Будда – божество?

gray concrete statue of a man

Буддизм, хоч і називається неатеїстичною релігією, проте існування богів не заперечує. Вся суть полягає в тому, що навіть боги змушені перероджуватися. Вони не виникають мудрішими Буддами. Однак і Будда вважається божеством і навіть наставником, який залишив після себе не тільки порожнини неймовірних легенд. А також, але і величезна кількість навчань, яким можуть слідувати люди.
Цікаво, що щоб вирватися з колеса сансари, боги також змушені переродитися в людському світі, адже тільки там можливе переродження.

6. Новий рік у буддистів – так чи ні?

man in white dress shirt standing near brown wooden gate during daytime

Таке звичне для народів пострадянського простору свято-Новий рік, святкують навіть буддисти. Єдина відмінність в тому, що в кожному регіоні це свято відзначається в інший період. Мало того, святкові дні в буддизмі визначаються за місячним календарем. Це правило дійсно всюди крім Японії.

7. Буддистські храми – які вони?

people walking near red and brown building during daytime

На батьківщині релігії ці храми називаються ступи. Ці споруди часто мають канонічну трикутну форму, прикрашаються позолотою і мають ступеневу форму. Згодом, разом з поширенням буддизму на інші країни, змінювалися і назви храму, але і його форма і зовнішній вигляд.

8. Вегетаріанство і буддизм

person pouring yellow liquid on clear drinking glass

Досить цікаве питання, адже один з головних принципів буддизму – не нашкодити жодній живій істоті. Однак серед послідовників релігії побутують різні думки. До того ж кожна сторона має власні аргументи, взяті з висловлювань Будди. Тому однозначної відповіді на це питання немає.

9. Гілки буддизму

person holding clear glass jar with yellow flowers

У цій релігії існує три напрямки. Тхеравада або Вчення Старійшин, махаяна або велика колісниця і ваджраяна – діамантова колісниця. Слово “колісниця” має символічне значення. Цей транспортний засіб в буддизмі розглядають як вчення, за допомогою якого, як на колісниці, можна дістатися до просвітлення.

10. Кожен може стати Буддою?

concrete Buddha statue

Це твердження – не порожні слова. Насправді буддисти дотримуються думки, що Будда (стан особливого просвітлення) не один. Їх чимало і кожен з них перероджується на землі, щоб досягти просвітлення і проповідувати вчення для оточення.

Джерело: https://nibbana.in.ua/

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Лимон містить більше цукру, ніж полуниця.

Подорожі

Карантин


Читайте також