Цікава та корисна інформація

Як накопичити гроші без стресу: 9 корисних порад

Починайте з крихітних сум, діліть доходи навпіл і призначайте собі штрафи.

1. Збирайте більше завтра

У своєму виступі на TED економіст Шломо Бенарці розповів, що збирати нам заважають страхи. Ми боїмося обмежувати себе, вважаємо за краще миттєві задоволення і весь час говоримо собі, що обов’язково почнемо відкладати гроші з наступної зарплати.

Але, звичайно, так і не робимо цього. Щоб задавити в собі фінансового прокрастинатора, Бернаці пропонує скористатися принципом збирай більше завтра (Save more tomorrow).

Суть дуже проста. Вам потрібно відкласти лише 1-3% від кожної зарплати (замість страшних 5-10%, які зазвичай рекомендують економісти та фінансові експерти). Це під силу майже будь-кому. А кожен раз, як ваш дохід буде підвищуватися, ви можете збільшити й відсоток відкладання коштів.

Так, таким чином ви навряд чи накопичите велику суму, але принаймні зможете зробити перший крок і зрозумієте, що відкладати не так складно. Візьміть на замітку

2. Відкладайте поетапно

У цій методиці сума, яку ви відкладаєте, починається всього з 50 гривень, але щотижня вам потрібно її збільшувати… на ті ж 50 гривень. У перший тиждень ви кладете в скарбничку 50 гривень, в другу — 100, в третю вже 150 і так далі.

Цей спосіб м’яко і безболісно привчить вас робити накопичення. А якщо доходи дозволяють, ви можете збільшити крок з 50 гривень до 100 або більше.

3. Довірте накопичення банку

Якщо у вас не підіймається рука забрати зі своєї зарплати певну суму, доручіть це банківському додатку. Налаштуйте автоматичний щомісячний переказ певної суми на накопичувальний рахунок. Почати можна з безболісних 3-5% від доходу і поступово підвищувати розмір відрахувань.

4. Розплачуйтеся за шкідливі звички

Курите? Безконтрольно зависаєте в Instagram? Їсте багато солодкого? Можна вбити двох зайців одним пострілом: позбутися від шкідливих звичок і накопичити трохи (або багато — дивлячись наскільки погано ви себе ведете) грошей.

Встановіть собі систему штрафів і за кожне порушення правил діставайте з гаманця певну суму.

Викурили сигарету – 200 гривень, лягли пізніше 12 ночі — 500 гривень. І так далі.

5. Продовжуйте виплачувати кредит, навіть якщо вже його закрили

Цей принцип лежить в основі методу снігової грудки, який придумав американський фінансовий експерт Девід Рамсі. Поки погашаєте борги, ви звикаєте щомісяця виплачувати банку певну суму. Коли з кредитом буде покінчено, продовжуйте платити, але вже не банку, а собі. Переводьте суму щомісячного платежу на накопичувальний рахунок або інвестуйте ці гроші в акції і дорогоцінні метали.

6. Робіть вигляд, що премій і бонусів не існує

Якщо у нас з’являється якийсь додатковий дохід (премія, бонус, разовий заробіток), ми радіємо і беремося витрачати всі ці «зайві» гроші на розваги та непотрібні дурниці. Не треба так. Уявіть, що у вас як і раніше є тільки зарплата, а премію відкладіть.

7. Обманюйте себе

Відразу відправити в скарбничку кілька тисяч гривень може бути некомфортно. Домовтеся з собою, що будете відкладати зовсім потроху (50-100 гривень), але кожен день. Така маленька сума приспить вашу пильність.

Вам вже не буде здаватися, що в гаманці утворилася величезний пролом і ви ось‑ось почнете терпіти позбавлення.

При цьому, якщо кожен день відкладати 100 гривень, через рік у вас буде 36 з половиною тисяч.

8. Платіть собі податки

З кожної покупки вище певної суми (скажімо, 1 000 гривень) відкладайте на рахунок 5-10%. Це не тільки допоможе накопичити грошей, але і дисциплінує вас, привчить дбайливіше ставитися до витрат. Ви можете самі вирішити, чи будете платити “податок” за кожну покупку, включаючи їжу, або тільки за певні категорії товарів: одяг, комп’ютерні ігри, сигарети, алкоголь і розваги.

9. Половиньте доходи

Спочатку поділіть весь прибуток на дві частини і покладіть їх в два різних конверта (або на два рахунки). Спочатку витрачайте кошти тільки з першого конверта – так, немов другого взагалі не існує. Коли перший конверт спорожніє, решту суми знову розділіть.

Продовжуйте витрачати гроші тільки з першого конверта. Повторіть стільки разів, скільки це необхідно.

Цей психологічний трюк допоможе вам дбайливіше ставитися до грошей: ви будете витрачати їх так, ніби маєте в своєму розпорядженні куди меншою сумою, ніж насправді. І тому до кінця місяця в другому конверті хоч щось, але залишиться. І цю суму ви зможете зарахувати на накопичувальний рахунок або вкласти на свій розсуд.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Топ 5 нових ідей куди здати старі речі

Подорожі

Карантин


Читайте також