Цікава та корисна інформація

8 головних речей, на яких не потрібно економити

Декілька раз добре подумайте, перш ніж ризикувати. Все може обернутися ще більшими неочікуваними витратами.

1. Здоров’я зубів

Лікувати, вставляти, чистити і вже тим більше вирівнювати зуби дуже дорого. Тому на турботу про зуби грошей часто не вистачає. Зрештою, без зуба ходити можна, це ж не печінка. А наліт і зовсім не заважає, що на нього гроші витрачати.

На ділі, якщо регулярно відвідувати стоматолога для профілактики й усувати проблеми відразу після їх появи, витрати будуть не такі великі. Але, якщо запустити ситуацію і довести до пекельного болю, руйнування зубів і запалення ясен, витрати будуть вельми відчутні.

2. Косметика для догляду за собою

Люди з бездоганною шкірою можуть мазатись дитячим кремом і росою з моху на підвіконні і виглядати чудово. Але якщо є якісь проблеми ‑ акне, купероз, атопічний дерматит і так далі, — можливо, пора перестати шукати чудовий копійчаний засіб і перемикнутися на щось подорожче. В ідеалі спочатку варто проконсультуватися з дерматологом або лікарем‑косметологом.

Зрозуміло, дорого не означає якісно. Але деякі засоби за замовчуванням не можуть бути дешевими. Наприклад, вітамін C добре зарекомендував себе як антиоксидант і компонент, що уповільнює старіння шкіри. Але сама аскорбінова кислота нестабільна і легко втрачає властивості, так що багато що залежить від формули. Її ефективні похідні можуть бути дорогі, що позначається на ціні косметики.

Загалом, Якщо дешеві засоби комфортні та не викликають негативних наслідків, ви можете з чистою совістю ними користуватися. Якщо сота копійчана банка погіршує ситуацію, не варто пробувати сто першу — пора перемикнутися на щось серйозніше.

3. Квитки на літак

Лоукостери – прекрасний спосіб подорожувати бюджетно і не переплачувати. Тому ніхто не буде вас відмовляти ними користуватися. Але тут важливо ще до покупки квитків отримати всю інформацію про подорож і грамотно все розпланувати. Якщо цього не зробити, можна в результаті переплатити набагато більше.

При перельотах лоукостерами є багато нюансів. Яких саме – залежить від конкретної авіакомпанії. Серед поширених пасток, наприклад, розмір ручної поклажі. Габарити можуть бути нестандартними, і якщо ви в них не вкладетеся, то ризикуєте доплатити значну частину від вартості квитка, щоб пронести пожитки на борт.

Ще одним неприємним сюрпризом може стати аеропорт прибуття. Лоукостери нерідко прилітають у другорядний аеропорт, який розташований досить далеко від пункту призначення. Якщо не пощастить дістатися дешевим автобусом або в країні в цілому все дорого, можете віддати чимало грошей за дорогу до готелю.

До зручності теж є питання. Якщо політ тривалий, а у вас проблеми з опорно‑руховим апаратом, краще переплатити за більш комфортні умови, щоб після не лежати пластом.

4. Чорнова обробка і комунікації при ремонті

Шпалери не обов’язково повинні бути італійськими, а дверні ручки — дизайнерськими. На цьому цілком можна заощадити. Але що стосується комунікацій і більш капітальної обробки — тут краще вибрати якісні матеріали.

Припустимо, ви заощадите пару тисяч на трубі. А вона лопне і заллє сусідів. У підсумку вам доведеться і свій ремонт переробляти, і компенсацію постраждалим виплачувати.

5. Аутсорсинг

Здається, що все робити самому дуже економно. Наприклад, підшити штани або поклеїти шпалери — для цього не потрібно спеціальної освіти.

Університетський диплом тут дійсно не важливий, а ось досвід має значення. У людини, яка практикується кожен день, зробити свою роботу вийде краще і швидше. З першого або навіть з третього разу так само добре у вас навряд чи вийде. А значить, ви потім всеодно підете до фахівця, щоб він все переробив. Тільки загальні витрати будуть набагато більше.

6. Якість сну

Здоров’я вашої спини і якість відпочинку безпосередньо залежать від того, наскільки комфортно вам спати. Якщо матрац покритий ямами, як після бомбардування, і треба вибирати позу, щоб в бік вам не колола пружина, навряд чи ви будете почувати себе вранці бадьорим і повним сил. Є ймовірність, що рано чи пізно ви заробите проблеми зі здоров’ям, а усувати їх недешево. Так що подбайте хоча б про хороший матрац.

7. Відпочинок

Не обов’язково спускати сотні тисяч на відпустку. Але якщо ви уникаєте якісного відпочинку, аби не витратити зайву копійку, то це обов’язково виллється в грошові втрати. По-перше, ви ризикуєте зіткнутися з хворобами, тому що організм більш крихкий, ніж здається. Лікування буде коштувати грошей, і цю витрату відкласти вже не вийде. По-друге, без балансу праці і відпочинку легко вигоріти й стати менш цінним співробітником. Можливо, роботу ви не втратите, але підвищення по кар’єрних сходах або збільшення зарплати навряд чи отримаєте.

Відсутність відпочинку так чи інакше виллється в упущені можливості, і грошей це теж стосується.

8. Безпека

Багато речей, що стосуються безпеки, купуються для галочки, тому що так потрібно. Людина купує найдешевше дитяче автокрісло, щоб не оштрафували. Хоча в разі аварії від якості товару будуть залежати життя і здоров’я дитини.

Для оформлення іпотеки за вигідною ставкою часто вимагають застрахувати квартиру і життя позичальника. Деякі укладають договір і навіть не читають його, аби все було дешевше. Хоча виплати по страховці можуть врятувати вас в екстреній ситуації. Наприклад, якщо будинок зруйнується, вам не доведеться десятиліттями віддавати борги за неіснуюче житло.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

5 причин свербіння голови та способи їх усунення

Подорожі

Карантин


Читайте також