Цікава та корисна інформація

5 речей, які заважають вам заробляти

moneys-logo

Фінансовий достаток хвилює багатьох з нас. Однак хтось ніколи не потребує грошей, а комусь, навпаки, вічно щось заважає добре заробляти. Щоб отримувати багато грошей, потрібно позбутися в своїй голові від деяких негативних установок.

1. Гроші псують людей

money-spoils-people

Вважається, що бідна людина багата духовно: вона чесна, працьовита, щедра і завжди готова прийти на допомогу іншим. Але якщо вона раптом розбагатіє, то моментально втратить свій високий моральний вигляд і перетвориться в жадібну, брехливу і безпринципну людину, яка відхрещується від старих друзів, нікому не допомагає і любить тільки гроші.

Складно сказати, звідки взялася ця ідея. Цілком можливо, вона народилася одночасно з появою грошей. Потім її підхопили релігійні тексти. І, звичайно, ідея про злих багатіїв і благородних бідняків тиражувалася в класичній літературі або, наприклад, в пропагандистських матеріалах.

Раніше ця установка дійсно допомагала людям. Вона служила свого роду психологічним захистом для бідних, які в дрімучі, докапіталістичні часи ніякою працею не могли вирватися за межі свого класу або касти. Недоторканний не міг стати брахманом, а селянин – феодалом, тому думки про те, що в грошах насправді немає нічого хорошого, служили для більшості людей своєрідною розрадою.

Але тепер така позиція тільки обмежує людину, заважає йому розвиватися і заробляти, змушує соромитися свого бажання стати багатшими.

Тим більше що ніяких підтверджень того, що небагаті люди краще і чесніше забезпечених, немає. Так, розбагатівши людина дійсно може поміняти світогляд і, як наслідок, порвати старі зв’язки. Але ніяких нових якостей (тих, яких не було в «бідні» часи) у нього не з’явиться.

2. Багатство чесним шляхом не нажити

money-wealth

Чесні трудяги нібито завжди будуть заробляти мало. А щоб сколотити стан, обов’язково потрібно обманювати, красти, йти на угоди з совістю, а може, навіть робити щось гірше.

Само собою, в цьому твердженні є велика частка істини: всі ми бачимо безліч огидних прикладів, коли люди наживають свої капітали абсолютно нечесним шляхом.

Але думати, що дохід вище середнього доступний тільки злодіям і шахраям — помилка. Так, щоб більше заробляти, одної працьовитості часом недостатньо: потрібні ініціативність, кмітливість, готовність до змін, вміння налагоджувати зв’язки, а іноді і просто везіння. Але це не означає, що підвищити дохід чесними шляхами неможливо.

3. Не в грошах щастя

money-hapiness

Інші варіації цієї думки: «Від грошей одні нещастя», «Багаті теж плачуть», «Щастя не можна купити» та інші. Посил в будь-якому випадку один і той же: достаток не приносить людині задоволення, а, навпаки, нагороджує цілим купою проблем. Багаті люди вічно хочуть більшого, вони ненаситні, самотні. Їм недоступні прості радості.

Але дослідження говорять про зворотне. Соціолог Грант Доннеллі опитав понад 4 000 чоловік і з’ясував, що чим значніше рахунок у банку, тим щасливіше почувається його володар. Втім, тут має значення і походження багатства.

У тих, хто заробив гроші сам, рівень щастя вище, ніж у тих, хто їх успадкував або виграв в лотерею.

Є й інші роботи, що підтверджують, що купити щастя все-таки можна. Вчені з Каліфорнійського університету з’ясували, що люди з більш високим рівнем доходу відчувають себе краще і впевненіше своїх небагатих співвітчизників. Причому джерело їх щастя – в них самих: в гордості за себе, у власних успіхах, в глибокій внутрішній задоволеності. Тоді як люди з низьким рівнем достатку схильні шукати щастя зовні.

4. За багатство доведеться розплачуватися чимось іншим

young-rich-woman

Якісь вищі сили ревно стежать за світовою справедливістю і всім людям хорошого і поганого відсипають порівну. Одному не дали грошей, значить, подарували здоров’я або міцну сім’ю. Іншому, навпаки, вручили багатство, але зробили його самотнім, нещасним або хворим.

А значить, за все хороше, в тому числі і за гроші, доведеться рано чи пізно розплачуватися — така установка лежить в основі черофобії (страху розплати за щастя).

В результаті людина не дозволяє собі радіти, відмовляється від цікавих пропозицій і живе в постійній тривозі.

Однак з черофобією можна і потрібно впоратися – наприклад, за допомогою медитацій, ведення щоденника або роботи з психологом.

5. Розбагатіти можна тільки в молодості

young-rich-men

Нібито є якийсь вік, після якого можна навіть не думати про те, щоб заробити більше. Умовно, до 40 років шанси стати багатшими є, а як стукне 41, потрібно відразу загортатися в простирадло і повзти на кладовищі, тому що все погано і в будь-якому випадку нічого не вийде.

Домогтися вражаючих успіхів з віком і правда стає складніше. Ми старіємо, у нас сповільнюється метаболізм, погіршується робота мозку: знижується швидкість реакції, нова інформація сприймається гірше, пам’ять стає не такою гострою. До того ж у багатьох людей після 35-40 років вже є сім’ї і діти, а з такими зобов’язаннями набагато складніше ризикнути і, наприклад, відкрити власну справу.

Але це не означає, що розбагатіти можна тільки в молодості. Ось тут, наприклад, історії російських підприємців, які почали бізнес в зрілому віці. І у них все вийшло.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Сховайте це негайно — Топ 5 немодних джинсів 2021

Подорожі

Карантин


Читайте також