Цікава та корисна інформація

Їсти подано: топ 5 продуктів – наркотиків

Чи знаєте ви, що від улюбленої їжі може виникнути залежність? Від симптомів абстиненції до змін хімічного складу мозку — у наших улюблених продуктів є дивовижні способи змусити нас хотіти все більше і більше. Сьогодні ми склали список їжі, яка викликає звикання.

Шоколад

Багато хто стверджує, що вони шокоголіки, але чи дійсно можливо звикнути до шоколаду? Відповідь … так. Одна з причин, по якій багато людей відчувають себе «залежними» від шоколаду, полягає в тому, що хімічні сполуки певної їжі (в тому числі теобромін, фенілетиламін, анандамід і триптофан) викликають задоволення, яке може імітувати вплив наркотиків на мозок. Шоколад також містить алкалоїди (тетрагідро-бета-карболіни), які присутні в алкоголі та безпосередньо пов’язані з алкоголізмом. Однак — перш ніж ви вирішите записатися в групу анонімних алкоголіків — важливо відзначити, що багато дослідників вважають, що хімічні речовини в шоколаді, також присутні в інших харчових продуктах, яких більшість з нас НЕ жадає. Також було висловлено припущення, що хімічні речовини в шоколаді знаходяться в недостатньо високих дозах, щоб викликати звикання. Проте, неможливо заперечувати — шоколад є одним з найпопулярніших харчових продуктів у світі — будь то через психологічні причини або фізичну залежність.

Сир

Від піци до чизбургерів, сир є одним з основних компонентів найшкідливіших страв. Різні дослідження виявили присутність опіатів у твердому сирі, включаючи морфін, що викликає сильну залежність. Хоча морфіну в сирі занадто мало, щоб викликати постійну залежність, деякі дослідники висловили стурбованість з приводу вмісту казеїну (основного білка в сирі), який під час травлення виробляє морфіноподібні опіатні сполуки — казоморфіни. До того ж, сир містить фенілетіламін- речовина зі стимулюючою дією, яка і викликає сильну тягу до продукту.

Цукор

Всі ми знаємо, що цукор шкідливий для нашого здоров’я … Крім того, згідно з численними дослідженнями, він також може викликати нездорову тягу. Дослідження показали, що коли ми їмо цукор, мозок виділяє хімічні речовини — опіоїди — вони створюють відчуття задоволення. Це відчуття, якого люди можуть сильно жадати, коли в їх організм не надійшов цукор. Психологи з Принстонського університету провели дослідження цукрової залежності, вивчивши його вплив на щурів. Вони виявили, що після того, як щурам ввели дієту з високим вмістом цукру, у тварин загострилися ті ж симптоми, які викликаються скасуванням ліків (включаючи тремтіння і зміни в хімічному складі мозку). Таким чином, вони зробили висновок, що можна стати сильно залежним від цукру.

Бургери й інші м’ясні продукти

Численні дослідження показали, що жирна, оброблена нездорова їжа, така як гамбургери, насправді може викликати сильне звикання. За словами професора Девіда Кесслера, колишнього члена Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США й автора книги «Кінець переїдання», поєднання жиру, солі та цукру в нездоровій їжі запускає наше «відчуття задоволення» і змушує нас хотіти більшого. Вчені з Дослідницького інституту Скриппса у Флориді підтвердили цю теорію незвичайним дослідженням, яке провели на щурах. Було встановлено, що реакція мозку тварин при годуванні їх нездоровою їжею (включаючи жирне м’ясо) була аналогічною реакції мозку наркоманів, що вживають кокаїн і герої. До того ж, м’ясо, як шоколад, сир і цукор, виділяє опіатоподібні речовини під час травлення, які можуть викликати у нас звикання і залежність від цих продуктів.

Кава

Багато з нас вважають, що не можуть почати день без чашки кави, і люди часто жартують про кавову «залежність», однак це недалеко від істини. Протягом довгих років було багато суперечок про те, чи дійсно кофеїн викликає звикання. І важко заперечувати, що жадають його до такої міри, що без цього напою з’являються головні болі та зниження активності … Одна з причин чому люди можуть так сильно жадати кави, пов’язана з досить серйозними симптомами при відмові від кофеїну — від втоми й головного болю до дратівливості та депресії. Однак це не завжди фізична залежність. Безліч людей просто схильні помилково думати, що не зможуть обійтися без ранкової чашки кави. Якою б не була причина, кофеїн залишається найпопулярнішим харчовим наркотиком у світі та основним продуктом, який викликає фізичну та психологічну залежність.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Щоб виробити 1 кг меду, бджолам потрібно зібрати нектар з 4 млн квіток

Подорожі

Карантин


Читайте також